G4Media.ro

Publicist din Israel, despre gestionarea pandemiei: Populația este destul de dezorientată. Câteodată…

Foto: Dan Romașcanu Facebook

Publicist din Israel, despre gestionarea pandemiei: Populația este destul de dezorientată. Câteodată ce se anunță la ora 8 este anulat de buletinul de la ora 11 / A început administrarea dozei patru de vaccin

Israelul înregistrează o dinamică mult prea accelerată a schimbărilor și a evenimentelor legate de pandemie, așa încât populația este destul de dezorientată, afirmă într-un interviu pentru G4Media.ro jurnalistul israelian Dan Romașcanu. El mai spune că, uneori, ultimele instrucțiuni anunțate seara de autorități la ora 8 sunt ”anulate de buletinul de știri de la ora 11”.

Recent a început administrarea celei de-a patra doze de vaccin, iar printre cei care au profitat de această ofertă s-a numărat și publicistul israelian de origine română, Dan Romașcanu, împreună cu soția sa, Liliana. El a acordat un interviu pe această temă la G4Media.

Dan Romașcanu: Reacția a fost la fel ca și la a treia, a doua și prima doză. Suntem dintre cei norocoși care suportăm ușor vaccinurile și aceasta a intrat oarecum în rutină, deci puțină reacție locală la nivelul injecției și în afară de asta niciun fel de alt simptom sau neplăcere.

Reporter: V-ați programat la vaccinare, este o anumită ordine?

Dan Romașcanu: Este o anumită ordine, am primit aprobarea din partea ministerului sănătății acum două zile, deci duminică seara, luni dimineața am intrat pe website-ul policlinicii de care aparținem, am fost norocoși, s-ar putea să fi fost printre primii și cu puțină șansă am găsit o programare pentru după amiaza zilei de ieri.

Ne-am prezentat, am stat câteva minute la coadă, am făcut injecțiile și am stat apoi cele 15 minute regulamentare.

Reporter: Care sunt criteriile după care se oferă ce-a de-a patra doză?

Dan Romașcanu: În Israel aprobarea inițială a fost pentru cei care au probleme cu sistemul imunitar, care a venit la sfârșitul săptămânii trecute, iar începând de ieri este permisă și recomandată vaccinarea celor care au trecut de vârsta de 60 de ani.

Acesta este criteriul care ne-a permis înregistrarea. Sistemul informatic al ministerului sănătății cunoaște aceste criterii, cunoaște și data ultimei vaccinări, iar o altă condiție este să fi trecut cel puțin patru luni de la doza a treia.

Reporter: Politica Israelului în privința Coronavirus pare să fie într-un oarecare haos. De exemplu, dr. Sharon Alroy Preis, directoare a serviciilor de sănătate publică din ministerul sănătății de la Ierusalim, declara la Canalul 13 TV „Vedem că Omicron infectează oamenii care se recuperează [din variantele anterioare. Cum pot fi sigură că următoarea variantă nu va infecta oamenii care au prins Omicron? Nu pot acorda greutate acestor predicții [de imunitate de turmă].” Asta după ce cu doar câteva zile înainte, directorul general al ministerului sănătății, Nachman Ash, declara că Israelul poate ajunge la imunitate de turmă preponderent prin vaccinare.

Nu vi se pare că Israelul, o țară lăudată pentru modul în care a combătut Coronavirus, a devenit o țară aruncată în haos din cauza virusului?

Dan Romașcanu: Am rezerve și aș putea să fac observații cu privire la cât de model a fost Israelul în trecut și în legătură cu faptul dacă haosul de la ora actuală este absolut, dar într-adevăr există o dinamică mult prea accelerată a schimbărilor și a evenimentelor care se petrec așa încât populația este destul de dezorientată.

Cei care se interesează pot urmări în fiecare seară la jurnalele televizate ultimele instrucțiuni și câteodată ce se anunță la ora 8 este anulat de buletinul de știri de la ora 11.

Sunt divergențe, există o fază de tatonări, în care se fac – nu aș vrea să le spun experiențe pentru că cei care iau hotărâri evaluează riscurile și nu pun populația într-o situație de risc – dar eficiența unui tratament sau a altuia încă trebuie dovedită.

Reporter: Sunteți optimist, ca cetățean, cu privire la viitorul pandemiei și în special în Israel?

Dan Romașcanu: Eu sunt optimist din fire. Scenariul posibil optimist la ora actuală este că tocmai această variantă Omicron a virusului pe de o parte are o viteză de răspândire mult mai mare, ceea ce va face probabil ca un procent foarte mare din populație să fie contaminată, sub o formă sau alta, pe de altă parte formele de contaminare vor fi mult mai ușoare, mai ales pentru cei protejați prin dozele de vaccin succesive.

Scenariul optimist pe care-l întrevăd este că aceasta va fi una dintre ultimele faze și o fază în care virusul slăbit fiind va duce la, nu știu dacă la imunitatea de turmă despre care se vorbește, dar în orice caz să spunem la transformarea epidemiei în endemie, cu o boală sezonieră cu un grad de periculozitate asemănător cu gripele pentru care ne-am obișnuit în fiecare an să facem vaccinurile periodice, iar cei care le fac nici nu le mai bagă în seamă, în afară de faptul că primesc mesaje de la medici. Acesta este scenariul optimist în speranța că nu vom folosi toate literele alfabetului grecesc.

Există și nu alt aspect care este legat de faptul că vaccinurile devenind accesibile unor categorii din ce în ce mai largi de populație și în special în țările din lumea a treia, care au fost la sfârșitul lanțului de priorități într-o poziție defavorabilă, vor reduce probabilitatea apariției unor mutații acolo, care după aceea să invadeze lumea.

Dacă a dovedit ceva această variantă Omicron a fost că închiderea frontierelor nu a fost eficientă, a permis în cel mai bun caz o întârziere care a permis acolo unde autoritățile s-au organizat să câștige puțin timp, dar lumea de azi continuă să fie globală.

Context

Statisticile actualizate ale Ministerului Sănătății de la Ierusalim publicate luni seara au arătat că 7.569 de noi infecții au fost confirmate, depășind cele 6.576 de cazuri înregistrate pe parcursul întregii zile de duminică.

Cazurile active au crescut în continuare la 42.364, inclusiv 210 de persoane spitalizate pentru complicații legate de COVID-19. Dintre acestea, 108 erau în stare gravă. Rata testelor pozitive a continuat, de asemenea, să crească, aproape 5,6% din cele peste 225.000 de teste efectuate luni fiind pozitive. Numărul deceselor la nivel național de la începutul pandemiei a ajuns la  8.247.

Potrivit Ministerului Sănătății, 6.583.772 de persoane au primit cel puțin o doză de vaccin, 5.933.665 au primit două injecții și 4.271.390 au primit o a treia doză, la populație de aproximativ 9,3 milioane.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Azi Israelul a anunțat peste 10000 de cazuri. Normal ca populația e dezorientata cum e dezorientata si in România pentru ca experții una zic la ora aia si alta la 11