G4Media.ro

Judecătorul Cristi Danileț la RFI: Impozitarea pensiilor speciale va atrage contestări în…

sursa foto: Facebook

Judecătorul Cristi Danileț la RFI: Impozitarea pensiilor speciale va atrage contestări în justiție

Impozitarea pensiilor mari ar putea avea probleme de constituționalitate. O spune la RFI judecătorul Cristi Danileț, după ce ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a anunțat o taxare a pensiilor peste un anumit plafon, care nu a fost încă stabilit oficial, dar PSD avansează limita de 10.000 de lei.

Judecătorul Cristi Danileț atrage atenția că impozitarea pensiilor mari ar însemna că pensiile magistraților vor fi reduse: ”Și magistrații au pensii de serviciu, noi așa le numim, nu neapărat pensii speciale. O impozitare mai mare a acestor pensii înseamnă desigur o reducere a pensiilor, iar o astfel de măsură legislativă va trebui să treacă testul de constituționalitate, pentru că în urmă cu câțiva ani, CCR a decis că pensiile aflate în plată nu pot fi reduse. De aceea, spun că s-ar putea să existe o problemă de constituționalitate”.

Magistratul crede că ar fi inechitabil ca taxa de solidaritate să ocolească pensiile parlamentarilor: ”Ar fi total inechitabil, adică legiuitorul ori este nemulțumit de toate pensiile ori numai de o parte dintre aceste pensii. În orice caz, favorizarea sau defavorizarea unei anumite structuri sau entități nu este în regulă”.

Citește articolul integral și ascultă audio pe RFI

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat luni mai multe măsuri bugetare despre care a spus că au fost convenite ”de principiu” în ședința CEX a PSD: limitarea călătoriilor gratuite cu trenul acordate studenților și impozitarea pensiilor speciale.

”În primul rând este vorba de ceea ce foarte mulţi ani de zile, poate, românii solicită – şi poate într-un mod justificat – şi anume subiectul legat de pensiile speciale şi atunci credem că o variantă normală ar fi aceea de a plafona la un nivel stabilit. Noi am discutat azi în CEx, pe baza a ceea Ministerul de Finanţe a făcut ca şi propunere, un plafon de 10.000 de lei, iar ce este depăşit de această sumă să fie aplicată o taxă de solidaritate, îi putem spune în acest fel. Credem noi că în acest fel se îndreaptă foarte multe lucruri, este o abordare corectă şi logică. Oricum, actul normativ, atunci când el va fi aprobat de Guvern va ajunge şi în Parlament şi Parlamentul va decide dacă aceasta sau o altă formă va fi cea finală” a spus ministrul Finanţelor Publice” a spus ministrul Finanţelor.

Eugen Teodorovici a menţionat că în CEx al PSD s-a discutat şi despre „limitarea” numărului de călătorii gratuite cu trenul acordate studenţilor, dar şi despre acordarea gratuităţilor în funcţie de criterii precum vârsta sau performanţele şcolare.

”Putem să avem ca exemplu alte categorii de români pentru care se aplică aceste gratuităţi, sunt foarte multe astfel de exemple în economia noastră. Deci un număr limitat de călătorii, de asemenea, vârsta la care să se aloce aceste bilete gratuite pe calea ferată, vârsta de 26 de ani, de asemenea putem să corelăm şi cred că ar fi corect să facem acest lucru de situaţia la învăţătură în universităţi, adică totuşi să nu ajutăm studenţi repetenţi sau restanţe la nivelul facultăţilor” a mai spus Teodorovici.

Ministrul Finanţelor Publice a precizat că forma exactă a propunerilor privind aceste modificări în plan social va face subiectul „unei alte discuţii, astfel încât până pe 31, în momentul rectificării bugetare, să se ia o decizie şi vizavi de aceste măsuri”.

El a spus că astfel de măsuri nu se iau „din lipsă de bani”, ci sunt „măsuri care trebuie să fie luate, măsuri care vor asigura şi pe anii următori o sustenabilitate financiară dorită”.

Citește și: Dăncilă despre măsurile de austeritate: ”Nu putem mulţumi pe toată lumea”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

22 comentarii

  1. Ma bazez tare mult pe ce zice domnu acesta de cand am trecut la usereu! E genu nostru, bazat! Si l-a si luat inapoi dupa ce a trebuit sa-l dea afara! Pe parte de competenta! Jmeker! 😉

    • E și firesc a pune bază pe oamenii competenți, din moment ce Mafia PSD-ALDE a produs numai rebuturi jegoase între care analfabetul asistat e cel mai mare :))))))) E bine că băieții interlopilor continuă pe aceeași linie, s-a văzut la 26 mai ce rezultate au avut.

  2. Nu cumva voi avea si eu tot o pensie speciala?
    Adica toata generatia iliesciana sa aiba pensie neimpozitata, iar noi, generatia basesciana s0 avem impozitata. Nu ca zic, dar vreau sa spun

  3. Daca sunt speciale pot fi reduse sau eliminate cu totul la latitudinea legiuitorului. Daca sunt contributive nu, insa pot fi impozitate fara probleme. Oricum la pensionarii justitiei CCR va decide evident ca lor nu li se aplica, doar nu-si vor reduce pensiile singuri :)))

    • Ce dobitoc! Ce legătură o avea cu prefectura postacul ion din balon, slujitor al mafiei PSD-ALDE? Analfabetul ăsta a devenit specialist și în ”impozitare”. Bineînțeles că sunt ”probleme” când pe unii îi taxezi și pe alții nu, pentru aceeași sumă. De exemplu, pe unii cu unele pensii speciale, nu, pe alții cu altele sau cu salarii, da. Ori cu venituri găbjite din furăciuni sau din alte combinații, cum sunt obișnuiți borfașii din cartelul PSD-ALDE să obțină. Dar de unde să priceapă un postac idiot: e și ticălos și nici nu are carte pentru că nu i-a plăcut la școală.Asta-i mafia, ăștia-s trolii ei.

    • boss, se cheama impozit zero, nu ca nu se impoziteaza. se impoziteaza cu impozit zero. la plusaci se reinventeaza zilnic roata si toata lumea se minuneaza mai ceva ca la icoane. avem istoric de la boc. pensiile speciale poti face ce vrei cu ele, pentru ca nu sunt contributive. o pensie contributiva nu poate fi scazuta-e bazata pe contributie, dar poate fi impozitata gradual-sub o valoare nu, peste o valoare da. acest lucru a fost deja aplicat dupa decizia CCR din vremea lui Boc. Ce e asa greu pentru plusaci de inteles?

    • ca sa nu mori prost, ia si citeste pe tema: https://www.avocatnet.ro/t913/impozitarea-pensiilor.html

    • Mda, cu cât vorbește mai mult, cu atât arată că cel mai înalt nivel pe care-l poate atinge ”boss” din balon e nea mărin miliardarul, din punct de vedere cunoștințe, cultură. Genială e afirmația retardatului ”nu că nu există, dar e zero”:)))) valabilă și pentru postac însuși: nu că n-ar fi o ființă, dar e un nimic. Asta e mai greu chiar și pentru el să o înțeleagă, darămite pentru tovarășii lui plusaci, din mafia PSD-ALDE. Degeaba copiază link-uri, panaramele de troli, dacă sunt analfabeți și nu pot corela informațiile sau interpreta datele. Oricum nu pricep și vor ”ieși din viață” aidoma șefului lor de la aprozarul mafiei PSD-ALDE, fix cum a zis ăla, așa și ei. Până atunci, ce e interzis de Constituție rămâne neconstituțional, cu Boc sau fără și independent de unii cretini cărora le supurează creierele p-aicea.

  4. Bah Franklin, poate ar fi mai frumos sa te multumesti cu ajutorul pe handicap de la Primarie! Astia cu retard mintal, generatia basinescu, au intaietate la plata!

    • urmați imediat de ”generația” aprozariștilor, că sunt orfelini de când le-a intrat căpetenia la pușcărie. Și cu voia dumneavoastră, ultimii pe listă, trolii asistați degeaba, vai de 26 mai-ul pe care l-au produs.

    • Bah trol kaghebist ratat si foarte dar foarte, foarte prost, esti total neinteresant, ca si in trecut, in toate postarile tale imbecile de securistoid kaghebist. Cand l-o baga pe jegosu de Dracnea la bulau si se face curata tarisoara asta, o sa trecem noi useristii la butoane si ne descotorosim de toti d’astia ca tine!

    • S-a auzit ”poc” și s-a simțit o duhoare de trol care plesnește :)))))))) asta era și ideea, să crape de ciudă

  5. Se ridica o problema de neconstitutionalitate a masurilor propuse pe linia inpozitarii sau taxarii si din alt unghi.Potrivit art.16 al 1 din Constitutia Romaniei cetatenii Romaniei sunt egali in fata legii,fara privilegii si discriminari.Prin prisma acestui text de lege cum se explica faptul ca se impune taxarea sau impozitarea numai a veniturilor din pensie (fie si peste un anumit plafon), in vreme ce pentru veniturile din salarii sau din alte surse(fie si peste un anumit plafon) nu se aplica masuri de taxare sau impozitare. Mai corect spus se pune problema existentei unei discriminari intre pensionari si salariati,in conditiile in care ambele categorii vizeaza cetateni romani care trebuie sa aiba drepturi si obligatii egale. Cand se vorbeste de impozite si taxe, fie ele de solidaritate,fie ele fixe sau progresive in tarile democratice si civilizate se porneste de la salarii,ori sunt vizate atat salariile cat si pensiile, nu numai pensiile.Despre suprataxarea propritatilor dobandite ilicit,fara justificarea sursei de provenienta si revizuirea art.44 al 8 din Constitutie vorbeste oare cineva?

    • Corect! Hai cu CAS, CASS și impozit la pensie. La fel ca la salariați.
      Hai cu plata integrală a transportului în comun, la fel ca la salariați.
      Hai cu eliminarea tuturor celorlalte subvenții și facilități, la fel ca la salariați.
      Mai vrei să fii egal, Andrew?

    • Ce era de înțeles, pentru cine poate pricepe, e că: la 100, 000 lei obținuți, trebuie să fii taxat la fel, indiferent cum i-ai obținut. Asta dacă tot vrem haiducie. Că altfel e o șemecherie de pus botul pentru proști: iei doar de la unii, de la alții, nu. E firesc ca orice om normal la cap să vrea să fie egal cu ceilalți. În fața legii. Asta e diferența dintre un stat de drept care respectă indivizii și o cleptocrație bășinoasă făcută în scopul unor tupeiști. Una de genul în care luăm cu ”plata integrala” de la bătrâni, copii sau persoane cu dizabilități ca să poată să-i fure interlopii. De parcă d-aia nu pot fi taxați combinatorii, că circulă pensionarii gratuit cu ”transportul în comun”.

  6. pai asta si vor. sa se faca ca le impoziteaza ….
    nu s-a putut tovarasi.. imprumutam
    furam de la prosti prin inflatie. jmecherilor li se indexeaza pensia cu inflatia, cu salariul in plata, cu vremea, cu incalizea, cu racirea..

    cica 9000 de pensii speciale fac 2 miliarde. noi cu ce ne-am ales de pe urma astora, noi, societatea ?

  7. Tare atenti cu Constitutia sunt magistratii cand vine vorba de interesul lor, manca-i-ar mama de batuti ai soartei ce sunt! Cand s-au taiat salarii ca sa nu intre tara in faliment, magistratii au avut grija sa isi excepteze salariile de la taieri! – Asa act de dreptate numai justitia romana e in stare prin toate! O sa treaca faza cu anti-coruptia, sau o sa se mai domoleasca popularitatea subiectului, si atunci o sa vedeti cum o sa ceara poporul asta de saraci si pricajiti punerea sub control a salariilor obsecene, multiplii de 10 a unui salariu mediu – pe care nici pe ala nu il ia toata lumea – a unui angajat obisnuit din orice alt domeniu!

  8. Domnul Cristi Danileț sa spuna public daca este implicat in vanzarile mascate de copii prin ”adoptii internationale” pe baza de falsuri, ilegalitati si hotarari judecatoresti trunchiate.

  9. Mai putregai infect , in afara de faptul ca nu meritati nimic ,mai incepi si sa schelalai , ca o cotarle ce esti . .
    Nivelul de impozitare trebuie sa fie de minim 90%

  10. Eugen Teodorovici – oricat de criticat o fi de unii anti-PSD – trebuie sa i se tina pumnii sa aiba succes in traba asta cu impozitarea tututuror pensiilor mari! Nu conteaza din ce motive o face, sa revina PSD electoral, nu conteaza ca tot PSD umfla posturile sinecuri si extinde pensiile speciale, ideea e buna! E inaceptabila pozitia magistratilor ca pensiile (dar si salariile lor, cum a fost cu masurile de criza din 2010) sunt excluse de la orice taxare sau ajustare mai ales ca sunt printre cele mai mari din tara!

  11. „”Și magistrații au pensii de serviciu, noi așa le numim….” – nu v-a placut formularea aceasta?!
    De ce le numim noi asa? Pentru ca putem!