G4Media.ro

Jens Stoltenberg cere țărilor membre să decidă împreună dacă NATO trebuie să…

Jens Stoltenberg cere țărilor membre să decidă împreună dacă NATO trebuie să se retragă din Afganistan / Decizia ar urma să fie luată la un summit ministerial, la mijlocul lunii februarie

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a solicitat joi ţărilor membre să decidă împreună dacă Alianţa Nord-Atlantică trebuie să se retragă din Afganistan şi le-a cerut talibanilor să-şi respecte angajamentele şi să rupă legăturile cu reţeaua teroristă Al Qaida, transmite EFE, citată de Agerpres.

Decizia referitoare la o eventuală retragere a NATO din Afganistan va fi ”cea mai importantă decizie” a summitului ministerial prin videoconferinţă pe care Alianţa îl va organiza în zilele de 16 şi 17 februarie, a declarat Stoltenberg într-o conferinţă de presă susţinută după întrevederea pe care a avut-o cu premierul belgian Alexander de Croo.

Jens Stoltenberg a subliniat că atât decizia de a rămâne, cât şi cea de a se retrage presupun ”costuri şi dificultăţi” care trebuie să fie analizate în detaliu: ”Dacă decidem să ne retragem, riscăm să punem în pericol procesul de pace şi progresele înregistrate în lupta împotriva terorismului internaţional”, dar ”dacă decidem să rămânem, situaţia ar putea fi dificilă”, cu o previzibilă ”creştere a violenţelor, inclusiv la adresa militarilor NATO”.

”Ţărilor (membre) le-aş spune: ‘indiferent de ceea ce decidem, să o facem împreună’, iar talibanilor le-aş spune că trebuie să-şi respecte angajamentele”, cum ar fi ”ruperea legăturilor cu orice fel de terorism internaţional, inclusiv cu Al Qaida”, a subliniat Stoltenberg.

Şeful guvernului belgian a declarat la rândul lui că, în opinia sa, cuvântul ”împreună” este ”cheia acestei decizii”. ”Cândva ne vom retrage din Afganistan, acesta este obiectivul”, însă trebuie ”să evaluăm consecinţele deciziei, oricare ar fi ea”, a insistat De Croo.

Sursa foto: NATO

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.