
Japonia trage un semnal de alarmă, în Cartea Albă a Apărării, cu privire la ”o provocare fără precedent” din partea Chinei
Japonia avertizează marţi cu privire la o intensificare a activităţilor militare ale Chinei în jurul teritoriului japonez şi apreciază în Cartea Albă anuală a Apărării că aceste manevre ”ar putea afecta grav” securitatea naţională niponă, relatează AFP, transmite News.ro.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Raportul, aprobat marţi de către Guvernul premierului Shigeru Ishiba, relevă o multiplicare a incursiunilor şi demonstraţiilor de forţă ale armatei chineze în jurul Japoniei, inclusiv la Marea Chinei de Est şi în jurul Taiwanului.
Ministerul japonez al Apărării citează între alte incidente considerate îngrijorătoare pătrunderea, în august, a unui avion militar chinez în spaţiul aerian japonez, o premieră, catalogată drept o ”încălcare gravă” a suveranităţii japoneze.
Autorii raportului revin de asemenea asupra trecerii, în septembrie, a unui grup naval chinez – inclusiv a unui portavion – printre două insule japoneze situate în apropiere de Taiwan.
Acest tip de manevră, acuză Tokyo, ”creează o sutuaţie susceptibilă să aibă un impact grav asupra securităţii ţării”.
Săptămâna trecută, avioane chineze de vânătoare au zburat la mai puţin de 30 de metri de un avion de patrulare japonez deasupra unor ape disputate la Marea Chinei de Est, sporind îngrijorările Guvernului japonez.
Cartea Albă a Apărării relevă de asemenea că nave chineze au navigat de 355 de ori, în 2024, în apropierea Insulelor Senkaku, administrate de Japonia, dar revendicate de Beijing.
Două portavioane chineze au operat în mod simultan – pentru prima oară – în iunie, la Ocranul Pacific, unul în Zona Economică Exclusivă (ZEE) a Japoniei, se arată în raport.
Un purtător de cuvânt al Marinei chineze, Wang Xuemeng, declara atunci că că era vorba despre un ”exerciţiu de rutină” menit ”să îmbunătăţească în mod continuu capacităţile de îndeplinire de misiuni”, care ”nu vizează nicio ţară şi nicio ţintă specifică”
Tokyo critică, de asemenea, manevre militare comune ale Chinei şi Rusiei în apropierea teritoriului japonez şi apreciază că ele vizează în mod clar să intimideze.
În baza acestei dinamici, Ministerul japonez al Apărării consideră ambiţiile militare al Beijingului drept o ”provocare strategică fără precedent şi cea mai gravă” la adresa Japoniei şi comunităţii internaţionale.
Tokyo reiterează în această Carte Albă faptul că programele nord-coreene de înarmare reprezintă o ameninţare ”mai gravă şi mai iminentă ca niciodată”.
În acest context, Japonia îşi continuă o creştere a puterii militare, cu obiectivul de a-şi alinia apărarea standardelor NATO, prin alocarea a 2% din PIB.
Ea îşi condolidează cooperarea cu Statele Unite, în contextul în care Washingtonul exercită presiuni asupra Tokyo să-şi precizeze rolul în cazul unui război în Taiwan.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.