G4Media.ro

Italia, țara controalelor: 54 de milioane de persoane legitimate în 2023, aproape…

Foto: Pixabay.com

Italia, țara controalelor: 54 de milioane de persoane legitimate în 2023, aproape întreaga populație / Inclusiv cei care au depus flori pentru Navalnîi au fost verificați de polițiști

În 2023, 54 de milioane de italieni, în esență aproape toți, au fost opriți pe stradă, la un miting sau la un eveniment sportiv, de către poliție și legitimați, relatează La Reppublica.

Controale de securitate, prevăzute la articolul 4 din ”Testo Unico di Pubblica Sicurezza”. Nu este vorba de o sugrumare a libertăților personale, nici o directivă specială – explică oficialii după noile proteste, în urma identificării persoanelor adunate duminică după-amiază la Milano pentru a depune o floare sub fotografia disidentului rus Aleksej Navalnîi. Se spune oficial că este vorba doar de o practică operațională obișnuită. Asta, deși cifrele vorbesc despre o creștere consistentă a identificărilor în ultimii doi ani: 53,8 milioane în 2023, față de 46,9 milioane în 2022 și 35,3 milioane în 2021.

Există două tipuri de verificări care pot fi efectuate de către polițiști, în timpul serviciului (și numai în cazuri de risc, și de către cei care nu sunt în serviciu): verificări de securitate, prevăzute la articolul 4 din Legea consolidată privind securitatea publică, și identificări judiciare prevăzute de Codul de procedură penală.

Acestea din urmă se referă la persoane care fac obiectul unei anchete sau chiar la martori sau potențiali martori. Pentru a da un exemplu practic, poliția care s-a grăbit la prăbușirea depozitului Esselunga din Florența ar fi putut și ar fi trebuit să îi identifice pe toți cei prezenți și ca potențiali martori pentru a relata despre tragedie.

Controalele de siguranță publică, pe stradă, pe jos, în mașină, la evenimente și manifestări de tot felul, reprezintă solicitarea de documente pentru a proceda la simpla identificare a cetățeanului.

În practică, identificările de securitate sunt inițiativa directă a forțelor de poliție care operează în zonă sau la un anumit eveniment, ele nu sunt niciodată aranjate de către chestorul sau comitetul pentru ordine și securitate, care, în schimb, organizează serviciile.

Cu ocazia deschiderii stagiunii de la Scala din Milano, serviciile de securitate în interiorul și în afara teatrului au fost organizate de forțele de ordine, inițiativa identificării persoanei care a strigat „Viva l’antifascismo” de la tribună a fost luată de responsabilul serviciului respectiv. Explicația dată de forțele de ordine: acel strigăt a fost o tulburare a ordinii în teatru, venită de la o persoană necunoscută, pentru a evalua eventualele riscuri, identificarea acesteia era „obligatorie”. Așadar, orice forțe de ordine confruntate cu o situație suspectă, de risc potențial sau pur și simplu neprevăzută, poate să ordone identificarea. Aceasta trebuie să se limiteze la o cerere de documente.

Numai dacă cetățeanul căruia i se cere să se identifice refuză să furnizeze documente, sau furnizează documente false, sau opune rezistență, atunci poliția îl poate duce la secția de poliție și acolo poate aranja ca acesta să fie fotografiat sau să i se ia amprentele digitale pentru a fi comparate cu baza de date.

Deoarece în Italia nu există obligația de a ieși din casă cu un document, dacă un cetățean care nu are unul este oprit, este obligat doar să își dea datele personale. Oricine refuză este pedepsit cu amendă și cu arestul de până la două luni pentru oricine refuză să prezinte actul de identitate.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...