G4Media.ro

Istoric militar, despre momentul ”Ostași, treceți Prutul!”:  Armata română era prea mică…

Sursa Foto: Bundesarchiv

Istoric militar, despre momentul ”Ostași, treceți Prutul!”:  Armata română era prea mică pentru un război atât de mare

Intrarea României în cel de-al Doilea Război Mondial a prins armata română incomplet pregătită pentru un război de asemenea proporții alături de armata gerană împotriva URSS, este părerea unui istoric militar intervievat de RFI de jurnalistul Petru Clej.

La 22 iunie 1941 România, condusă de mareșalul Ion Antonescu, declarat război Uniunii Sovietice, alături de Germania Nazistă. Armatele române nu au trecut însă efectiv la luptă peste Prut decât în 2 iulie 1941, așteptând ca frontul din sectoarele de nord și centru să ajungă la același nivel cu cel din sud, Basarabia și nordul Bucovinei.

Dar nivelul de pregătire al armatei române lăsa de dorit, după cum estimau aliații germani, așa cum rezultă din documentele vremii, prezentate de istoricul militar Ottmar Trașcă.

Ottmar Trașcă: Misiunea militară germană, condusă de generalul Erik Hansen, era prezentă în România încă din octombrie 1940 și a avut un rol foarte important ca o curea de legătură între armata română și armata germană. Ea a avut rolul de a instrui armata română, în primul rând câteva divizii model, 5, 6, 13 Infanterie și, bineînțeles, de a pregăti armata română pentru plănuitul atac împotriva URSS, Operațiunea Barbarossa.

În februarie 1941, în momentul în care comandamentul german a trecut la planificarea Operațiunii Barbarossa și la fixarea sarcinilor operative care urmau să revină armatei române, comandamentul armatei de uscat germane, OKH, a trimis un set de întrebări misiunii militare germane în România, referitor la potențialul armatei române.

Misiunea militară germană a răspuns acestor întrebări sub forma unui raport datat 14 februarie 1941, intitulat “Evaluarea armatei române” și în care se spunea foarte clar că armata română este pregătită cel mult pentru un război de scurtă durată și că anumite unități ale armatei române pot intra în discuție pentru sarcini defensive ușoare, dar în niciun caz pentru sarcini ofensive.

Practic, acest raport din 14 februarie 1941 era o adevărată radiografie a armatei române. De exemplu, corpul de ofițeri era considerat “eterogen, cu o putere de înțelegere rapidă, cu o instruire teoretică bună, însă fără a avea tăria și voința de a rezista până la ultimul om”. În privința corpului de subofițeri raportul spunea că nu se pot oferi informații “întrucât nu există deloc subofițeri activi” în armata română.

Foarte interesantă este evaluarea generală: “Soldatul român constituie un material destoinic dispus să asimileze. El este docil, perseverent și rezistent. Dispune însă în general de un grad de pregătire redus. Îi lipsesc activitatea și gândirea independentă. Relația sa cu superiorii este, corespunzător mentalității românești, bazată mai degrabă pe teama față de pedepse decât pe încredere. Tratamentul soldatului este în parte rău, iar condițiile de viață din cazărmi în conformitate cu standardele noastre sunt primitive, solda nu corespunde nici măcar necesităților modeste de trai.” spune raportul Misiunii militare germane în România.

În ceea ce privește unitățile care urmau să participe la Operațiunea Barbarossa, unde armata română urma să fie repartizată în trei eșaloane, raportul releva că diviziile care fuseseră instruite în toamna-iarna 1940/1941 de Misiunea militară germană, anume diviziile 5, 6, 13 Infanterie, vor putea fi utilizate pentru “misiuni defensive cu grad de dificultate mijlocie”.

Restul unităților din primul eșalon erau considerate potrivite doar pentru misiuni de pază și siguranță. Raportul spunea într-o manieră lipsită de echivoc că diviziile române “nu pot fi folosite în niciun caz pentru acțiuni ofensive independente”.

Pe baza acestui raport, Înaltul Comandament al Wermacht-ului (OKW) a schimbat planurile operative și a renunțat la un atac și la folosirea diviziilor blindate germane în sectorul de front românesc. Mai mult decât atât, acest raport a fost urmat de un alt raport din 27 martie și de un ultim raport din 30 mai 1941, deci trei rapoarte de evaluare a Misiunii germane din România care în esență au rămas aceleași, care au evidențiat slăbiciunile evidente ale armatei române.

Reporter: Cu alte cuvinte se poate spune, pe baza acestor rapoarte, că armata română nu era pregătită pe 22 iunie 1941 pentru un război de amploarea celui împotriva URSS?

Ottmar Trașcă: Da, iar acest lucru era cunoscut inclusiv de Înaltul Comandament German, iar concluziile raportului au ajuns chiar și la Hitler, care la 30 martie 1941 la o consfătuire cu comandanții armatei ce avea ca scop pregătirea acțiunii militare împotriva URSS afirma: “Nicio iluzie în privința aliaților. Finlandezii vor lupta curajos, dar din punct de vedere numeric sunt și nerefăcuți. Cu România nu este absolut nimic de făcut. Poate că în spatele unui obstacol foarte puternic, ei, românii, vor fi în măsură să asigure securitatea acolo unde nu se atacă. Antonescu și-a mărit armata în loc de a o reduce și îmbunătăți. Soarta marilor unități germane nu trebuie să fie dependentă de unitățile române.”

Paradoxal aș spune, la Stalingrad chiar asta s-a întâmplat, unde armata a 6-a germană a fost dependentă de armatele a 3-a și a 4-a române.

Reporter: Până să treacă Prutul la începutul lui iulie 1941, armata română a fost implicată în Pogromul de la Iași și Trenurile morții, care reprezintă cel mai mare masacru petrecut pe teritoriul actual al României, cu un număr de 13 – 14 mii de evrei uciși. Care a fost rolul armatei în acel masacru.

Ottmar Trașcă: În perioada comunistă s-a încercat pasarea responsabilității masacrului asupra comandamentului german. Încă din acel timp când eram student am fost extrem de rezervat cu privire la această variantă, iar după 1989 când am avut acces la arhivele germane am încercat să elucidez ce s-a întâmplat la Iași.

Spre marea mea surprindere am descoperit, mergând pe firul marilor unități germane amplasate acolo și consultând și rapoartele consulatului Germaniei de la Cernăuți, că autoritățile germane nu numai că nu au provocat acest masacru, ci dimpotrivă au intervenit pe lângă autoritățile române pentru a pune capăt acestui masacru. Nicio armată care se află în plină concentrare, cum era armata a 11-a germană, nu avea nevoie de tulburări interne în spatele său, mai ales că frontul era pe Prut la 20 de kilometri de Iași.

S-a demonstrat ulterior că instituții românești – Serviciul Special de Informații (SSI), ministerul de interne, poliția, jandarmeria, armata – au fost implicate și sunt autorii acestui masacru. Știm că au mai fost și alte masacre. Directorul Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România, Adrian Cioflâncă, a descoperit în jurul Iașiului, de pildă la Popricani, numeroase rămășițe a unor evrei uciși de Divizia 14 Infanterie, dar au fost și alte unități implicate.

La un moment dat, cercetând în arhiva Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) am găsit o anchetă efectuată de Securitate în 1950 cu privire la masacrele comise de Regimentul 7 Roșiori, care în vara lui 1940 era cantonat la Edineț, în Basarabia și care s-a retras în perioada 28 iunie – 2 iulie 1940.

Aceeași unitate s-a regăsit în iulie 1941 în același loc și a existat un ordin dat de către comandantul unității prin care se cerea “trecerea prin foc și sabie a tuturor evreilor”.

Reporter: Se pare că acest lucru a fost o politică generală, una de răzbunare planificată împotriva evreilor de către unitățile militare care s-au retras în iunie 1940.

Ottmar Trașcă: Aici e de discutat dacă ele s-au regăsit întâmplător acolo sau ele au fost trimise intenționat în aceleași localități din care s-au retras, deocamdată nu mă pot hazarda să spun că a fost ceva intenționat.

Există surse despre celebra întâlnire de la Munchen din 12 iunie 1941, unde Hitler i-a adus la cunoștință lui Antonescu decizia sa de a ataca URSS, a fost discutat inclusiv tratamentul evreilor din regiunile care urmau să fie ocupate. Chiar dacă stenograma oficială nu menționează acest lucru, totuși există mărturii și documente care arată că problema a fost abordată, inclusiv dacă citim jurnalul lui Raoul Bossy, ambasadorul României la Berlin, în care era citat Antonescu care spunea că “se poate face curățenie”.

În ședința Consiliului de Miniștri din 8 iulie 1941, când adjunctul lui Ion Antonescu, Mihai Antonescu spunea: “Așa că vă rog să fiți implacabili, omenia siropoasă, vaporoasă, filozofică nu are ce căuta aici… Cu riscul de a nu fi înțeles de unii tradiționaliști care mai pot fi printre dv., eu sunt pentru migrarea forțată a întregului element evreu din Basarabia și Bucovina, care trebuie zvârlit peste graniță…

Veți fi fără milă cu ei. Nu știu peste câte veacuri neamul românesc se va mai întâlni cu libertatea de acțiune totală, cu posibilitatea de purificare etnică și revizuire națională… Dacă este nevoie, să trageți cu mitraliera. Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari… Îmi iau răspunderea în mod formal și spun că nu există lege (…) Deci, fără forme, cu libertate completă”.

Se afirmă în anumite medii că Ion Antonescu nu a fost antisemit. Absolut fals. La 8 aprilie 1941 el spunea în ședința Consiliului de Miniștri: “Așa am crescut eu, cu ură împotriva turcilor, jidanilor și turcilor … și ura asta împotriva dușmanilor patriei trebuie împinsă până la ultima extremitate, îmi asum întreaga răspundere”.

Operațiunea militară din est a fost considerată de Antonescu o oportunitate de a rezolva și alte probleme, a omogeniza națiunea. Cum a omogenizat? A scăpat de evrei, a scăpat și de alții. Avem masacre în Basarabia, în Bucovina, la Odessa și în Transnistria.

Am citit rapoarte ale Einsatz Gruppen, acele sinistre unități mobile SS e exterminare a evreilor din teritoriile ocupate în URSS, care au acționat în spatele grupului de armate germane și care aveau misiunea de a “curăța terenul”, de a lichida toți dușmanii Reich-ului, în primul rând evreii și ofițerii politici bolșevici.

Am fost surprins să constat că în rapoartele acestor unități care au acționat în Basarabia, Bucovina și ulterior Transnistria se spunea “colaborarea cu românii este foarte bună”. Singurul lucru pe care-l reproșau românilor era faptul că unitățile române nu acționau la fel de planificat și de meticulos în soluționarea problemei evreiești precum o făceau germanii, era singurul reproș pe care-l aduceau.

Cum rămâne această primă fază a războiului, începută la 22 iunie 1941 și încheiată la sfârșitul lui iulie 1941 prin eliberarea teritoriilor anexate de URSS în iunie 1940?

Ottmar Trașcă: Antonescu a intrat în război cu mai multe obiective. Primul a fost recuperarea teritoriilor pierdute în iunie 1940: Basarabia, nordul Bucovinei și Herța, ca obiectiv apropriat. Ca obiectiv mai îndepărtat, Antonescu și-a imaginat că mergând alături de Hitler fără condiții acesta ar fi fost de acord să revizuiască, în cazul unui război victorios al doilea Arbitraj de la Viena din 30 august 1940 când Ungariei i-a fost atribuit nordul Transilvaniei.

Operațiunile militare au decurs foarte bine până la trecerea Nistrului, la 27 iulie 1941 când teritoriile românești ocupate de URSS în iunie 1940 fuseseră eliberate.

Ulterior, ce s-a întâmplat la Odessa a demonstrat că rapoartele misiunii militare germane în România la care am făcut referire anterior s-au dovedit a fi foarte corecte, pentru că armata română s-a dovedit “prea mică pentru un război atât de mare”, iar acest lucru s-a reflectat în costurile umane extreme de ridicate. Armata a 4-a a avut până la ocuparea Odessei la 16 octombrie 1941 100.000 de morți, răniți și dispăruți, o cifră extrem de ridicată.

Din punctul meu de vedere, Antonescu a comis o mare greșeală trecând dincolo de Nistru. Dacă până la trecerea Nistrului opinia publică sprijinea participarea României la război, inclusiv de marile partide de opoziție, PNȚ și PNL, după aceea lucrurile s-au schimbat radical. Aliații occidentali, Marea Britanie și Statele Unite, nu au înțeles ce a căutat Antonescu în adâncimea teritoriului sovietic.

Așa cum spuneam, a fost o iluzie a lui Antonescu că participând militar alături de Germania va putea recupera nordul Transilvaniei. Asta a fost o iluzie, pentru că Hitler l-a manevrat pe Antonescu, dar nu numai pe el, ci și pe liderul Ungariei, Miklos Horthy, iar între România și Ungaria, intrată și ea în război pe 26 iunie 1941 alături de Germania, a existat o competiție din acest punct de vedere.

Pe de altă parte, mai observăm un lucru: tocmai datorită rezistenței înverșunate opuse de Armata Roșie, îndeosebi în bătălia pentru Odessa, această escaladare a dus și la escaladarea virulenței limbajului folosit de Antonescu la adresa evreilor și comisarilor “iudeo-bolșevici” pe care el îi considera responsabil de pierderile suferite de armata română.

Într-o scrisoare de pe front adresată de Ion Antonescu lui Mihai Antonescu pe 6 septembrie 1941 el spune între altele: “Trebuie să se înțeleagă de toți că nu este lupta cu slavii, ci cu evreii. Este o luptă pe viață și pe moarte. Ori învingem noi și lumea se va purifica, ori înving ei și devenim sclavii lor… Și războiul, în general, și luptele de la Odessa, în special, au făcut cu prisosință dovada că Satana este evreul”. Dacă pentru Hitler evreul era însuși otrăvitorul universal al națiunilor, pentru Antonescu este însuși Satana – mă întreb, unde este diferența între cei doi?

Reporter: Cum poate fi caracterizat comportamentul armatei române față de populația evreiască în timpul războiului împotriva URSS?

Ottmar Trașcă: Dacă ne referim doar la ce s-a unde întâmplat la Odessa în octombrie 1941, unde masacrul împotriva evreilor a fost comis doar de unitățile armatei și jandarmeriei române, aceasta este poate cea mai mare pată pe blazonul armatei române.

Până în 1989, dar și după aceea, au existat multe voci care au încercat să paseze responsabilitatea germanilor. Există însă numeroase surse pe care le-am publicat și eu și Adrian Cioflâncă și alții, care demonstrează cât se poate de clar că acel masacru este opera armatei române, fie că ne place sau nu, aceasta este realitatea.

Sursa: Radio France Internationale

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

37 comentarii

  1. Vă recomand să citiți cu atenție cartea lui Victor Suvorov, Spărgătorul de gheață. Cred că dacă nu plecam la război atunci, România se transforma trei săptămâni mai târziu în teatru de război. Declanșat de URSS.

    • Un motiv in plus pentru a nu lasa URSS sa se pregateasca de invazie prin Dobrogea.
      Romania si Aliatii trebuie sa deratizeze Piata Roshie.

    • Am citit-o, este senzationalista, atit si nimic mai mult. Nu inseamna ca Stalin era vreun ingeras, ci doar ca acea carte nu este sustinuta de nici o alta sursa. Nu mai vorbesc de stilul patetic in care e scrisa, clar directionat sa socheze si sa vinda.

    • Nu e surprinzător că Suvorov e luat în serios în campionatul de rusofobie care se desfășoară pe forumurile presei online, și în cele mai înalte cancelarii occidentale.
      Suvorov e un ins nițel paranoic și ambițios, pentru care Stalin e Diavolul, el l-a inventat pe Hitler, se pregătea să invadeze Europa, dar am avut noroc cu Hitler…
      Istoricii profesioniști, care nu-și permit să fabuleze cum o face un autor de succes la publicul larg, nu iau în serios producțiile lui Suvorov, lipsite de trimiteri la sursele documentare și factuale care sunt singurele care justifică o narațiune istorică, speculații bazate pe dovezi circumstanțiale interpretate foarte tendențios. Pentru cine are interesul, o lectură a celor câteva review-uri științifice dedicate producțiilor lui Suvorov ar fi plină de învățăminte.

  2. La ședința din 8 iulie 1941 afirmațiile lui Mihai Antonescu sunt rastalmacite prin inversarea unor texte. Asta este o manipulare la fel de periculoasă ca și manipularea din timpul comunismului.

  3. Cum le știi tu pe toate, ca un postac bătrân….
    Ps : mai nenorociți ca tine slabe șanse

  4. Ceea ce tovarasul istoric omite, cu nonsalanta, sa spuna este faptul ca institutiile enumerate (Serviciul Special de Informații (SSI), ministerul de interne, poliția, jandarmeria, armata) la acel moment de timp erau conduse/infiltrate de membrii Garzii de Fier si ca, in realitate, din dispozitia acestora s-a intamplat ceea ce se presupune ca s-a intamplat.
    Mai citez o nerozie: „Operațiunea militară din est a fost considerată de Antonescu o oportunitate de a rezolva și alte probleme, a omogeniza națiunea. Cum a omogenizat? A scăpat de evrei, a scăpat și de alții.”
    Nimic mai fals, decizia luat de Antonescu – si dictata de situatia acelui moment – a vizat reintregirea teritoriului Romaniei cu teritoriile Basarabiei si Bucovinei de Nord luate cu japca prin pactul Ribbentrop – Molotov. Cat despre „scapat de evrei” este foarte disutabil daca omorurile au fost dictate de Antonescu sau de acei conducatori de armate aserviti ramasitelor Garzii de Fier. Cel putin asa ar trebui pusa problema.
    Dar iar vin si spun, de ce atata propaganda platita de simpatizanti ai statului Israel? Doar pentru ca iar au reluat atacurile asupra Fasiei Gaza?
    Poate ca autorele ar trebui sa infiereze cu manie proletatra si pe Octavian Goga, sub conducerea caruia s-a luat decizia exterminarii evreilor, nu-i asa?
    Mai puneti mana si citit istoria asa cum a fost ea, nu cum o interpreteaza unii si altii, dupa cum sunt platiti!

    • Dar populatie civila de evrei au fost omorati de armata romana. pentru asa ceva nu exista scuza. acest lucru trebuie asumat si predat in scoli, nu pentru a ne pune cenusa in cap, dar pentru a nu mai repeta niciand asemenea atrocitati.

  5. „Soldatul român constituie un material destoinic dispus să asimileze. El este docil, perseverent și rezistent. Dispune însă în general de un grad de pregătire redus. Îi lipsesc activitatea și gândirea independentă. Relația sa cu superiorii este, corespunzător mentalității românești, bazată mai degrabă pe teama față de pedepse decât pe încredere”

    Orice asemanare cu societatea prezenta … este pura nimereala!

    • In buna parte sunt corupți si coruptibili, iar ceilalți sunt caracterizați de o SUPERBA DEZORGANIZARE care consuma inutil resurse enorme.

  6. Hitler a exploatat la maximum concurenta participarii in razboi a celor doua tari, Romania si Ungaria. Amandoua au contat pe castiguri teritoriale – unele dintre ele in dauna celeilalte – si amandoua s-au angajat nepregatit tehnic si uman. In mod similar, Ungaria – care s-a angajat sa participle cu 15 divizii ofensive si 8 defensive, de ocupatie – la solicitarea expresa a nemtilor – s-a angajat, la inceputul lui Ianuarie 1942 pe frontul de Est in zona Voronej, cu armata a 2 –a ungara ( 207.000 oameni ) sub coordonare strategica germana ( armata a 4-a ) in cadrul operatiilor premergatoare care aveau obiectivul de ocupare a Stalingradului. Ofensiva rusilor inceputa la 12 Ianuarie 1943 a decimat armata ungara, cauzandu-I o pierdere de peste 100.000 oameni, o pierdere catastrofala considerata de istorici maghiari comparabila cu impactul bataliei de la Mohacs din 1526.

  7. Un articol interesant … desigur era interesant sa se vorbeasca, spre exemplu, cum din ordinul direct al lui Antonescu au fost scufundate niste vase cu evrei copii, femei si batrani, in jur de vreo 30.000, imediat ce au fost „cumparati” de Crucea Rosie (pentru pretul de 600 dolari SUA/cap) …
    E foarte bine ca istoricii incep sa sape mai adanc prin arhivele secrete si sa mai spuna „neamului cel romanesc” cam care e istoria si onoarea lui… asta pentru ca e bine ca neamul sa inteleaga cam care e perceptia reala a altora despre el …

    • As fi curios sa ne spui si noua care este acel ordin direct al lui Antonescu, de unde 30.000, etc., etc.

    • Ar fi și mai interesant dacă singur te-ai preocupa de cercetare… pentru asta îți trebuie chef sa îți obții permis la sălile de atudiu ale diverselor arhive păstrătoare de documente oficiale… cele despre care am vorbit se afla intr-un fond documentar ANIC

    • @Area: ar fi si mai interesant daca atunci cind afirmi ceva, vii cu dovezi. Asa se procedeaza peste tot in lume.
      Altminteri, de teoria conspiratiei, si de limba daca care a stat la baza latinei, e plin internetul

    • EXTRAS 1:
      „Presedintia Consiliului de Ministri
      Nr. 3116843/R Bucuresti, 13 Decembrie 1943
      Directiunea Relatiilor cu Departamentele

      Domnule Ministru,
      Avem onoare a va trimite alaturat copie dupa memoriul Oficiului Roman de Agentie de Transporturi (O.R.A.T.) din Bucuresti, str. Stavropoleos nr. 3, prin care solicita aprobarea pentru a face o serie de transporturi de evrei cu vase sub pavilion bulgar.
      Va rugam sa binevoiti a lua act ca domnul Maresal a aprobat aceasta cerere si dispune sa se faca toate inlesnirile, fara intarziere, in acest scop.”

      EXTRAS 2:
      ” „Presedintia Consiliului de Ministri
      Nr. 311065/R /1943 Bucuresti, 16 Decembrie 1943 Confiential-Personal
      Directiunea Relatiilor cu Departamentele

      Domnule Ministru,
      Avem onoare a va aduce la cunostinta ca, in urma cererii societatii Nationale de Cruce Rosie, domnul Maresal Antonescu aproba sa se faca transporturi de copii evrei, impreuna cu insotitorii lor, cu vasul Belassitta, sub pavilion bulgar.”

      EXTRAS 3
      „Presedintia Consiliului de Ministri
      Comisariatul general pentru Problemele Evreiesti Bucuresti, str. Pictor Romano, 28

      REFERAT
      …………………………………………
      Pana in prezent asociatiile evreiesti din strainatate au platit … 600 de dolari de cap de evreu …”

      Vasele aprobate: Belassitta, Pirin, Milka, Maritza (scufundat), Cazbek, Bul-Bull, Smyrni, Struma (scufundat), Nefkury, Morina.

      De asemenea, cunoscatorii stiu cine a fost Radu D. Lecca.

      Sper ca v-am starnit suficient de tare interesul incat sa nu va mai permiteti sa imi puneti la indoiala afirmatiile.
      Daca vreti sa aflati singuri deznodamantul nu trebuie decat sa iesiti din „starea de oi’ si sa va apucati de treburi serioase… eu as incepe de la fondurile arhivistice ale fostului Oficiu Roman de Agentie de Transporturi (O.R.A.T.)

    • A existat un singur vas = STRUMA – care a plecat din Romania spre Palestina (asa se numea atunci) dar A FOST SCUFUNDAT DE SOVIETICI in apropiere de stramtoarea Bosfor ! Se pare ca a fost torpilat de un submarin sovietic . Hai sa nu mintim si sa improscam cu noroi !

    • eu cred ca evreii au facut-o singuri stiind ca intr-o zi pot face acuzatii fara sa fie incriminati. aruncarea acestor ‘stiri’ doar pe baza de asumari ghicite nu face bine niciuneia din parti. sa nu uitam ca nu exista dovezi ptr ca ele au fost sugrumate in comunitate ptr a nu se afla adevarul. paul goma in relatiile lui cu evreii a aflat mai multe despre implicarea lor in defavoarea romaniei, dar cititorul nu a fost innobilat de a aflat tot adevarul. astfel de comentarii trebuiesc sprijinite de dovezi ferme si de verdicte pe baza de process. la acest moment e doar istorie, sint ptr deschiderea dosarelor ca invatatura ptr asa nu, ptr ambele parti.

  8. ” Spre marea mea surprindere am descoperit, mergând pe firul marilor unități germane amplasate acolo și consultând și rapoartele consulatului Germaniei de la Cernăuți, că autoritățile germane nu numai că nu au provocat acest masacru, ci dimpotrivă au intervenit pe lângă autoritățile române pentru a pune capăt acestui masacru”
    Asta chiar ne crede tampiti pe toti.Nu lipsea mult sa ne acuze si de deportarea evreilor in lagare.
    Ar mai fi multe de spus cu privire la atitudinea evreilor din acea zona fata de armata romana.
    Apropo:nu sunt antisemita.

    • In cazul românesc, deportarea evreilor in lagărele naziste nu s-a dovedit necesară, având in vedere expedienta rezolvării pe loc sau in zonă a ”problemei evreiesti” . Erau deportati evreii de pe teritoriul tarii, în vederea ”puritatii etnice”, atât. Chiar m-ar interesa ce fel de ”atitudine a evreilor din acea zona” a atras oprobiul ”justificat”, de exterminare a lor, de către o forță armată care – de regulă – nu se ocupa cu uciderea populației civile ( din care, să nu uităm, majoritatea avea cetățenia identică cu cea a armatei ). Ungurii în schimb, cu o operativitate care a atras și admirația lui Eichman, s-au ”complicat” cu transportul a 400.000 cetățeni ai săi ( întâmplător evrei ) cu sute de kilometri mai încolo, deorece rezolvarea finală era mai ”tehnică”. În mod absolut delicat, se evită cu pudoare chestiunea bunurilor celor mai diverse, pe care nenorociții ăștia le-au lăsat după ei, din amnezie de către toți care s-au ocupat cu această ”curățenie”. Apropo : chiar nu sunt evreu.

  9. Cosmin, cartea aia prezintă o mulțime de surse. Chiar nu le-ai observ. Da, este senzațională, dar asta pentru că demolează miturile create până acum. Pentru mine este senzațională pentru că majoritatea surselor provin din spațiul sovietic.

    • Iar singura justificare pe care o aduce pentru dezastrul de inceput al campaniei (dpdv rusesc), cu mai mult de 3 milioane de prizonieri, etc. este ca armatele erau pregatite pentru atac?? Timpenie mai mare nu am auzit.
      Cit despre surse… le-am vazut. Depinde cum interpretezi ce citesti.
      Cred ca mai bine sintem de acord ca nu sintem de acord.

  10. Prea slaba si nedevotata.

  11. Crimele de război (Iaşi, Odessa, Transnistria…) sunt lucru judecat. Regimul Antonescu nu poate fi dezvinovăţit. Dar subiectul unei comemorări, la 80 de ani, nu e vreun general, ci soldatul acela care n-a trecut Prutul să comită crime de război, ci s-a jertfit în „Războiul Sfânt” ca să-şi apere patria invadată şi expusă la o bolşevizare ireversibilă. Consecinţa prăbuşirii Edu-Culturii în România este că asistăm azi la bizareria că noi apărăm flancul NATO estic, la Marea Neagră, în spaţiul cel mai tensionat, lăsând totodată într-o ambiguitate de ţară neglijabilă dreptul României Regale de a-şi apăra Basarabia şi Bucovina!

  12. Raoke,de ce sunt „nenorociți” cei doi istorici,și nu Ion Antonescu,de exemplu?
    Că Ion Antonescu a trecut Nistrul cu Armata Română FĂRĂ să aibe un tratat bilateral cu aliatul german,pe tema dată!Ion Antonescu a mărit efectivele umane fără să fie preocupat de logistică-și Armata Română își transporta tunurile cu căruța către Cotul Donului și Stalingrad,chit că avea Antonescu cică o înțelegere cu Hitler,să ne fie livrată logistică de către Wehrmacht.
    Iar de pe oribila listă a statelor co-autoare la Holocaust puteam lipsi!
    Cei doi Istorici DOAR relatează ce au descoperit prin arhive.

  13. daca critici armata romana esti anti roman , spion al nu stiu cui sau agent tot al nu stiu cui Nemtii dupa stalingrad au spus clar ca au pierdut datorita armatelor romane si ungare care trebuiau sa apere flancurile Slaba pregatire si lipsa de echipament lipsa de combativitate ia facut sa o rupa la fuga din fata rusilor Sint convins ca de aici se trage soarta germaniei Asta a rasturnat sansele Raoke a citit istorie restul invocam pe cea invatata la stefan gheorghiu asa cum insira EUGENIA sau BICKUS DICKUS – Nene ! ai auzit de turtucaia ? de fuga guvernului in moldova in ww 1 ? de ocupatia bulgara ? eram noi independenti de turci cind zbura porcu daca nu era razboiul ruso turc Redutele alea cucerite erau secundare Razboiul adevarat a fost pe linia de front varna burgas edirne in est deci eram in partea opusa In schimb am stiut de-a lungul istoriei de cine sa ne lipim sa ne fie bine

  14. Istoricul care minte istoria nu e istoric.

  15. „Vin din regiunea din jurul Berlinului. Se numește Brandenburg. Asta era în Germania de Est. Are o graniță directă cu Polonia pe râul Oder. Și bunicul a luptat în iarna lui 1945 aici, pe acest râu, pe această graniță.
    În 2004 am stat pe acest pod, care a fost desigur reconstruit, între Polonia și Germania, când ministrul de externe Joschka Fischer și colegul său polonez sărbătoreau încă o dată reunificarea Europei. Acesta a fost momentul în care am realizat: .
    Acesta este locul în care stau în lupta mea (meinem Kampf) pentru o Europă care trăiește în prietenie și într-o piață comună și integrată.” Annalena Baerbock, candidata Verzilor germani pentru Cancelar, considerată de analiști favorita intereselor resetiste și progresiste reprezentate de Biden.
    PS bunicul lui Baerbock nu a fost membru al Armatei Roșii.
    PS dna Baerbock a spus asta ca să fie elocventă într-o întrunire a Atlantic Council din mai.

  16. Din ceva motive nu a apărut mai sus tocmai gândul cucoanei, revelația: „wow, nu stăm doar pe umerii lui Joschka Fischer, ci și pe cei ai bunicilor noștri, care au făcut posibil ca națiuni, care au fost dușmani, să fie din nou împreună, nu numai în pace, ci și în prietenie”.
    De pus la locul său.

  17. !Agamita

    ziceti * Cat despre „scapat de evrei” este foarte disutabil daca omorurile au fost dictate de Antonescu sau de acei conducatori de armate aserviti ramasitelor Garzii de Fier. Cel putin asa ar trebui pusa problema.*

    deci daca inteleg eu bine cum stau lucrurile Antonescu a tarat tara intr-un razboi fara sa aiba armata si nici sa controleze statul?

    faina treaba! *minunat* conducator!

  18. !sanda

    politica lui Antonescu fata de evrei a avut trei paliere, daca le pot numi astfel

    pe cei din sudul Transilvaniei i-a protejat

    pe cei din Muntenia i-a insemnat si le-a luat proprietatile

    pe cei din Moldova, Basarabia, Bucovina i-a deportat in Transnistria

    in plus a permis ca soldati romani sa fie inclusi in Einsatzgruppe D, cel condus de Otto Ohlendorf, judecat la Nuremberg drept criminal de razboi si executat

    potrivit statisticilor regimul Antonescu se face raspunzator direct de disparitia evreilor, cifra este undeva intre 270.000 si 400.000

    Antonescu a facut 3 mari greseli,

    a intrat intr-un razboi fara sa i se fi cerut asta….fara armata…

    a depasit Nistru….moralul soldatilor si ofiterilor a scazut formidabil dupa trecerea Nistrului

    a dus o politica antisemita….\

    pe scurt, a periclitat existenta statului roman

    norocul nostru s-a numit 23 august si nerozia elitei maghiare care a mers pana in panzele albe cu Hitler…

    asa se face ca am iesit dintr-un razboi pierdut mai bine decat am intrat si fara ca tara sa fie teatru de razboi….adica sa avem mari pierderi

    dupa Antonescu Romania trebuia sa fie alaturi de Germania caci si-a dat el cuvantul….

    daca lucrurile ar fi fost asa, ar mai fi existat Castelul Peles, dar Sighisoara, dar manastirile din Bucovina…?

  19. Văd că ți-a scris deja cineva. Ce legătură au măi creieraș pane cei doi pe care i-ai enumerat tu cu istoricii care au analizat niște documente de prin arhive. Asta denotă ce minte ai. Interviul cu cei doi e pe Europa Liberă. Citește-l dacă nu e prea greu pt tine.

  20. Foarte mult depinde, de unde privesti lucrurile si pe cine asculti ( David Reynolds )

    https://www.newstatesman.com/world/europe/2021/06/how-second-world-war-was-won

  21. !Eugenia face Karaoke

    eu mi-am spus punctul de vedere, pe problema in cauza, independent de spune domnul Ottmar Trasca

    subliniez acest lucru pentru ca am audiat o conferinta a distinsului domn in care a facut doua afirmatii….nu le aduc pe amandoua in discutie ci doar una care are legatura cu momentul istoric in cauza

    a sustinut ca la Viena a fost *arbitraj* si nu *dictat*, exact ce sustin si istoricii maghiari de azi

    or solutia de la Viena a venit din partea lui Hitler si Mussolini, deci a fost dictat….

    pe scurt, cred ca ar trebui sa fim atenti nu doar la problemele puse si cine le pune, adica onestitatea intelectuala a celui cele pune…

    • Formal a fost arbitraj pentru ca a fost cerut de guvernul roman, care spera intr-o decizie mai blanda decat cea data.

  22. Dispune însă în general de un grad de pregătire redus. Îi lipsesc activitatea și gândirea independentă. Relația sa cu superiorii este, corespunzător mentalității românești, bazată mai degrabă pe teama față de pedepse decât pe încredere…..1941……2021….80 de ani…aceasi poveste…..ni se baga pumnul in gura….nu ai voie sa ai idei….ai voie doar sa fi sclav!!!