G4Media.ro

Parlamentul Poloniei discută miercuri un proiect de lege care ar îngreuna recuperarea…

Parlamentul Poloniei discută miercuri un proiect de lege care ar îngreuna recuperarea de către evrei a proprietăţilor confiscate de Germania nazistă şi păstrate de regimul comunist

Parlamentul Poloniei discută miercuri un proiect de lege care ar îngreuna recuperarea de către evrei a proprietăţilor confiscate de Germania nazistă şi păstrate de regimul comunist după război, ceea ce ar putea tensiona relaţiile Varşoviei cu Israelul şi Statele Unite, transmite Reuters, citată de News.ro

Polonia avea una dintre cele mai mari comunităţi de evrei din lume până când a fost distrusă apropae în totalitate de nazişti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Foştii proprietari evrei şi urmaşii acestora au făcut campanie pentru obţinerea de compensaţii, după căderea comunismului în 1989.

Polonia este singura ţară din UE care nu a legiferat restituirea proprietăţilor, în pofida apelurilor repetate din partea Statelor Unite.

În 2015, Curtea Constituţională a Poloniei a decis că trebuie să existe un termen stabilit, după care deciziile administrative defectuoase nu mai pot fi atacate.

În martie, o comisie parlamentară a propus un proiect de lege pentru punerea în aplicare a acestei hotărâri cu termene cuprinse între 10-30 de ani.

Criticii afirmă că acest lucru ar pune un termen limită cererilor de restituire.

Însărcinatul cu afaceri american şi-a exprimat îngrijorarea într-o scrisoare adresată preşedintelui Parlamentului, a informat presa poloneză.

„Înţelegem că acest proiect de lege ar face ca restituirea sau despăgubirea pentru proprietăţile confiscate în timpul Holocaustului sau din perioada comunistă să nu mai aibă loc pentru un procent mare de solicitări”, a scris Bix Aliu, potrivit cotidianului Dziennik Gazeta Prawna.

Biroul de presă al Parlamentului a confirmat că a primit o astfel de scrisoare, dar nu a dat publicităţii textul. Ambasada SUA nu a comentat.

Organizaţia Mondială pentru Restituirea Proprietăţilor Evreieşti, care s-a opus proiectului de lege, a declarat că ”nu ar trebui impuse în 2021 condiţii legale noi, insurmontabile, care să facă imposibilă recuperarea  proprietăţii sau primirea doar a unei compensaţii”.

Barbara Bartus, unul dintre autorii proiectului de lege, a declarat că parlamentul trebuie să adopte verdictul Tribunalului.

Noile termene se vor aplica numai procedurilor administrative şi nu proceselor civile, deşi ea a acceptat că contestarea deciziilor administrative a stat adesea la baza cererilor de despăgubire.

„Au trecut peste 30 de ani (Polonia este) o ţară liberă şi cred … dacă cineva trebuia să rezolve unele probleme foarte vechi în procedurile administrative … a avut 30 de ani pentru a face acest lucru”, a spus Bartus pentru Reuters.

Ministerele poloneze de Externe şi de Justiţie nu au răspuns solicitărilor Reuters pentru comentarii.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

 1. Tara serioasa Polonia noi am dat 30 mld euro si mai dam inca

 2. Macar tin cont de legi. Crima organizata romaneasca mana in mana cu Politia si Justitia talharesc si fura de usuca.

 3. Muratu ce opinie are?

  Inca nu a executat Polonia cu grava acuzatie de antisemitism ?!?!

  El doar preoti din Vaslui stie sa execute cu denunt la procuratura pentru antisemitism?

  Dar de Ungaria, Iran, Irak, Turcia, Sudan, Ucraina etc tari profund antisemite nu condamna nimic?

  Pai Romania are parteneriate strategice cu tari antisemite, care urasc atat evreii(Ucraina, Ungaria) cat si Israelul (Turcia) in mod declarat, public si chiar prin legi interne :))

  Domnu sef la antisemitism, aveam si noi asteptari totusi…

  Este moral sa condamnam penal niste preoti ce faceau o slujba pentru Antonescu, dar este moral sa fim parteneri militari cu tari antisemite declarate impotriva existentei Israelului (Turcia) ?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.