G4Media.ro

Istoria unei rute paralele de angajare în învățământ: Eu am scris articolul…

Istoria unei rute paralele de angajare în învățământ: Eu am scris articolul 253. Noi am gândit autonomia școlii de a-și selecta resursa umană, PSD a transformat-o în șpagă electorală forever – Oana Badea, fost secretar de stat

Soluția găsită de Ecaterina Andronescu la titularizarea pe 253 declarată neconstituțională este și ea neconstituțională, a declarat pentru Edupedu.ro fostul secretar de stat Oana Badea. OUG-ul de miercuri pe educație introduce sintagma “contract individual de muncă pe durata de viabilitate a postului”. Cu alte cuvinte, contractele în derulare ale celor 16.000 de profesori angajați pe art. 253 declarat neconstituțional se modifică în contracte pe durata cât postul nu are titular. “Nu există decât contract pe durată determinată sau pe durată nedeterminată”, spune Oana Badea, care avertizează că avem de-a face cu “un soi de titularizare mascată”.

Membru PNL și fost secretar de stat pe preuniversitar în mandatul lui Daniel Funeriu, Oana Badea, astăzi primar în Aiud, a vorbit pentru Edupedu.ro despre motivul pentru care a apărut articolul 253 în Legea educației nr. 1/2011 și despre pericolele pe care le lasă în urmă OUG-ul pe educație de miercuri.

Rep: Cum și de ce a apărut în legea educației din 2011 articolul 253?
Oana Badea: Eu am scris articolul 253. Articolul 253 venea să rezolve o situație de fapt din sistem, după care trebuia să dispară: Așa cum știe toată lumea, un post este titularizabil [titularizabil = se poate angaja pe perioadă nedeterminată pe acel post un profesor – n.red.] dacă are o viabilitate de 4 ani [dacă este liber 4 ani – n.red.]. Era foarte curios cum puteai să stai 3 ani pe un post după ce obțineai uneori o notă foarte mare la titularizare și fix în al patrulea an, când trebuia să devină titularizabil, se întâmpla ceva la nivelul școlii și nu apărea ca titularizabil postul. Altfel spus, se crea o piață de posturi la continuitate care scotea din listele de posturi titularizabile o bucată bună de catedre. Articolul 253 venea de fapt sa se alăture conceptului de autonomie în selectarea resurselor umane la nivel de școală.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Si PSD cum a ajuns la putere, daca nu cumparand romani dornici sa fie slugi pe banii fraierilor, precum si prin prostia non-votantilor?

    Este socant pentru mine sa vad cum romanii par sa uite complet ca au puterea sa voteze si sa aleaga conducerea tarii!

    De ce sunteti atat de prosti?

  2. partidul asta de rahat transforma in spaga electorala tot ce atinge . Si asta pentru ca numai asa isi poate asigura pozitia . Trist este faptul ca exista alegatori care raspund in acest fel .

  3. din ce inteleg unii care de fapt sunt slab profesional, ignoranti si cu diplome cumparate pe la universitati obscure reusesc sa-si atinga ce si-au propus aproape intotdeauna, adica p$d, iar altii, mari specialisti cu diplome reale si certficari internationale nu reusesc mai nimic, ba din contra, le ridica mereu mingea la fileu celor dintai doar sa marcheze :)) bravo, expertilor!