G4Media.ro

Iranul a semnalat SUA să vrea să limiteze repercusiunile răspunsului său la…

sursa foto: Pixabay

Iranul a semnalat SUA să vrea să limiteze repercusiunile răspunsului său la raidul israelian (surse) / Dilema strategică a Teheranului

Iranul a semnalat Statelor Unite că va răspunde la atacul Israelului împotriva ambasadei sale din Siria într-un mod menit să evite o escaladare majoră și că nu se va grăbi să acționeze, în timp ce Teheranul intenționează, de asemenea, să atingă obiective separate, cum ar fi un armistițiu în Fâșia Gaza, au declarat surse iraniene, citate de agenția Reuters.

Mesajul Teheranului către Washington a fost transmis de ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian în timpul unei vizite efectuate duminica trecută în Oman, care acționează adesea ca intermediar între cele două țări, au precizat sursele.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a refuzat să comenteze cu privire la orice mesaj din partea Iranului, afirmând totodată că SUA au transmis clar Teheranului că nu a fost implicate în atacul asupra ambasadei iraniene din Damasc de la 1 aprilie.

Nu a fost obținut niciun comentariu imediat din partea Ministerului iranian de Externe. Guvernul din Oman nu a răspuns la întrebările trimise prin e-mail.

O sursă apropiată serviciilor secrete americane a declarat că nu are cunoștință de niciun mesaj transmis de Iran prin intermediul sultanatului Oman, dar a adăugat că Teheranul a fost „foarte clar” că răspunsul său la atacul atribuit Israelului va fi „controlat” și menit să evite escaladarea. Iranienii intenționează să folosească milițiile regionale aliate pentru a lansa o serie de atacuri împotriva Israelului, a mai spus sursa citată.

Aceste mesaje diplomatice semnalează o abordare prudentă din partea Teheranului, care caută un echilibru în răspunsul său la raidul israelian între, pe de o parte, dorința de a descuraja Israelul de a efectua atacuri similare în viitor și, pe de altă parte, evitarea unei escaladări militare care ar putea determina Statele Unite să ia parte direct la conflict.

În timp ce Israelul nu a confirmat că a fost responsabil pentru atacul asupra ambasadei iraniene din Siria, Departamentul american al Apărării a atribuit raidul statului evreu, un aliat de lungă durată al Washingtonului.

ÎN CĂUTAREA UNOR „GARANȚII” DIN PARTEA SUA

Liderul suprem al revoluției iraniene, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat miercuri că Israelul „trebuie și va fi pedepsit” pentru acest atac, despre care consideră că a avut loc pe teritoriul iranian. Un comandant iranian de rang înalt a fost ucis în acest atac.

Incidentul a escaladat tensiunile regionale în marja războiului din Fâșia Gaza, aflat în a șaptea lună.

Teheranul, care susține de mult timp organizația palestiniană Hamas, dar neagă orice implicare în atacul din 7 octombrie asupra Israelului, a evitat cu grijă orice rol direct în repercusiunile regionale ale războiului din Gaza.

Cu toate acestea, grupuri aliate cu Iranul, cum ar fi Hezbollahul libanez și Houthis din Yemen, au efectuat atacuri împotriva Israelului. Milițiile șiite au lansat, de asemenea, atacuri împotriva bazelor americane din Siria și Irak, deși niciunul nu a avut loc de la începutul lunii februarie.

Una dintre sursele iraniene a declarat că nu poate exclude posibilitatea ca membrii „Axei Rezistenței” să atace Israelul în orice moment, un scenariu pe care analiștii l-au citat ca fiind una dintre posibilele represalii.

În timpul întâlnirilor sale din Oman, au precizat sursele, Hossein Amirabdollahian a semnalat disponibilitatea Teheranului de a detensiona situația cu condiția ca cererile sale să fie îndeplinite, în special o încetare permanentă a focului în Fâșia Gaza – Israelul se opune unei astfel de idei, afirmând că dorește să „eradicheze” Hamas și să își garanteze securitatea națională prin ofensiva sa în enclava palestiniană.

Potrivit surselor, Iranul încearcă, de asemenea, să reia discuțiile privind programul său nuclear, după ce negocierile indirecte dintre Teheran și Washington pentru restabilirea acordului din 2015 s-au blocat în 2022, ambele părți criticându-se reciproc pentru că au cerințe prea mari.

Sursele au adăugat că Teheranul dorește, de asemenea, garanții că Statele Unite nu vor interveni în cazul unui „atac controlat” împotriva Israelului. Această solicitare a fost respinsă de Washington într-un răspuns trimis prin Oman, au adăugat sursele.

DILEMĂ STRATEGICĂ

Președintele american Joe Biden a declarat miercuri că Iranul amenință cu un „atac semnificativ împotriva Israelului”. El a adăugat că i-a spus premierului israelian Benjamin Netanyahu că angajamentul SUA față de securitatea Israelului împotriva amenințărilor din partea Iranului și a aliaților săi este „de fier”.

Israelul a declarat că va răspunde la orice atac al Iranului. „Dacă Iranul atacă de pe teritoriul său, Israelul va răspunde și va ataca în Iran”, a declarat miercuri ministrul israelian de externe, Israel Katz, prin intermediul rețelei de socializare X.

Experți în diplomația iraniană au declarat că cererile dure ale Teheranului sunt tipice pentru abordarea intransigentă a acestuia în fața oricăror negocieri. Dar contactele stabilite sugerează totuși că Iranul dorește să evite un conflict major.

Ali Khamenei este „prins într-o enigmă strategică”, a declarat Gregory Brew, analist la Eurasia.

„Iranul trebuie să răspundă pentru a-și restabili descurajarea și a-și menține credibilitatea în fața aliaților săi din Rezistență. Dar, pe de altă parte, o ripostă va duce probabil la un răspuns israelian și mai mare și mai distructiv, probabil cu ajutorul SUA”.

Surse iraniene au declarat că Washingtonul a cerut Teheranului să dea dovadă de reținere și să lase loc pentru diplomație, avertizând că va fi alături de Israel în cazul unui atac direct din partea Iranului.

Potrivit acestor surse, Teheranul consideră că obiectivul lui Benjamin Netanyahu este de a antrena Iranul într-un război, ceea ce alimentează posibilitatea ca răspunsul la atacul de la 1 aprilie să fie sobru, evitând, de exemplu, un atac direct asupra teritoriului israelian.

Dilema Iranului este „cum să răspundă într-un mod care să salveze aparențele, fără să-și piardă postura”, a comentat Ali Vaez, de la think-tank-ul International Crisis Group, cu sediul la Bruxelles.

„Israelul este mult mai imprevizibil decât Statele Unite”, a adăugat el. „Liderul suprem este în mod clar îngrijorat de faptul că, în loc să obțină efectul de descurajare dorit, un atac asupra Israelului ar putea doar să declanșeze o contraofensivă pe care ar fi vrut să o evite”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Daca vor sa raspunda controlat si sa evite escaladare, atunci sa le trimita un blestem, o incitate, o injuratura. Cand faci plecaciuni catre Allah de dimineata pana seara, gasesc ei ce elucubratii religioase sa le trimita Israelienilor.