G4Media.ro

Ipoteză: La marginea sistemului solar ar exista o gaură neagră primordială, de…

Sursa: eventhorizontelescope.org

Ipoteză: La marginea sistemului solar ar exista o gaură neagră primordială, de dimensiunea unei mingi de handbal. Ce spune fizicianul Cristian Presură

Fizicianul Cristian Presură atrage atenția asupra unei noi ipoteze care vizează marginea sistemului solar, unde ar putea exista o gaură neagră de dimensiunea unei mingi de handbal.

Acesta face trimitere la un articol din astronomy.com. Potrivit publicației citate, o echipă de oameni de știință sugerează că sistemul nostru solar ar putea găzdui una dintre cele mai vechi găuri negre din univers: o gaură neagră primordială.

Existența ei este legată de anumite măsurători care până acum duceau la concluzia că în acea zonă din spațiu s-ar afla o planetă cu o masă mai mare de 5 până la 10 ori decât pământul. Se pare însă că și o gaură neagră de dimensiunea unei mingi, ar putea genera rezultate similare.

Situația este suficient de interesantă încât să atragă atenția astronomilor din întreaga lume.

Fizicianul român Cristian Presură spune că și dacă ipoteza se confirmă, gaura neagră nu pune în pericol pământul și o oferă și câteva explicații. Acesta adaugă că va realiza un video dedicat acestei ipoteze, care va fi postat pe contul său de youtube.

Postarea fizicianului Cristian Presură:

”O nouă ipoteză: ipotetica planetă 9 ar fi o gaură neagră primordială. Tocmai am terminat textul pentru video, care are următoarele idei:

– planeta 9 ar fi o planeta încă nedescoperită care orbitează la marginea sistemului solar (câteva sute de unități astronomice) și are o masă de 5-10 ori cât cea a Pământului

– existența ei este dedusă din câteva proprietăți ale orbitelor obiectelor trans-neptuniene (coincidențe în periheliu, orientarea orbitelor, etc.)

– mai nou, a apărut propunerea că ipotetica planetă 9 să fie… o gaură neagră primordială

– cu aceeași masă, ea ar avea dimensiunile unei mingi de handbal, și deci e greu de detectat.

– măsurătorile care susțin această ipoteză se bazează pe efectul de micro-lentilă gravitațională (stele care strălucesc pentru puțin timp mai puternic pentru că prin fața lor trec găuri negre sau planete orfane ce curbează spațiul din jur)

– nu există dovezi directe pentru noua ipoteză, este mai mult o speculație bazată pe un calcul probabilistic

– gaura neagră primordială, mare cât o minge, apărută la începutul universului (atunci când acesta era mai dens) ar fi fost captată de Soare la câteva sute de unități astronomice depărtare de Soare.

-desigur, dacă chiar așa e, gaura neagră nu pune în Pericol Pământul, nu atât pentru că e mica în dimensiune, cât pentru că interacționează gravitațional la distante mari exact ca o planeta de aceleași dimensiuni”.

Sursă foto: eventhorizontelescope.org

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Deci e primordiala dar departe de masa Planck catre care tinde? Deci emite radiatie Hawking dar gravitational interactioneaza slab – asta fiind motivul pentru care nu e un „pericol” pentru Pamant – asta ne-ar mai fi trebuit, alt motiv de angoasa in civilizatie.
    Deci o sa „stea” acolo pana se evapora si ajunge wimp, cam cat traieste Universul. Interesant.
    Unde-i radiatia emisa? ori daca nu mai emite avem „urmele” unui gamma ray burst in „trecut”?
    O gaura neagra primordiala – un colaps gravitational produs la secunde dupa BigBang – cu ce ar putea fi ea entangled (cu radiatia evaporata ), daca „intra ” „ceva” ce punte strabate, catre ?
    Captata de Soare – ambiguu – era in „deriva”?

    • Esti pe langa rau. Arunci notiuni impreuna si te astepti sa prinda. Un diletant esti, da-te mare in alta parte

    • Made in ro, asa e si scoala la noi, daca pui intrebari sigur sunt proaste si sigur ti se da la cap.
      Cum poate un ? sa se dea mare, cine dracu stie cine sunt?
      Asa arata scoala romaneasca..sa te puna ministrul educatei…esti un exponent evident al cumplitului mestesug de tampenie numit scoala ro.
      Daca exista antivaxx eu mai am putin si devin anti scoala ro.

    • Am dat o replica mai dura care probabil nu se va publica. Mai bine.
      Sfatuiesc pe multi sa caute cunoastere ca sa ajunga diletantii care-si pune astfel de intrebari, nu exista intrebari proaste exista doar verdicte date de prosti.

    • diletantii care-si pun

  2. E ochiul Beatricei.

  3. Ăștia mai bine s-ar concentra sa cerceteze găurile negre existente pe Pământ

  4. isi pierde timpul cu sf-uri inventate de oameni care se plictisesc crunt.

  5. Oare ăștia de aberează cu pixu-n mână, or fi bine plătiți ?!….. Întreb pentru un prieten care are o sacoșă de pixuri și un sac de idei tâmpite…..

    • Putini sunt bine platiti. Astia fac viata interesanta nu doar supavietuire.

  6. Presură nu e fizician, e un circar media. El prezintă SF ca certitudine fără să gândească cu capul lui. Și că să aibă parte de susținere în elucubrațiile alea și-a „tras” un pretenaș cică masterand in fizică, nimic mai mult decât un prost cu diplomă, aka Leibovici, care te bălăcărește că la ușa cortului lui natal daca „îndrăznești” să critici aberațiile SF spuse de ei. Din păcate mulți habar nu au a face diferența dintre știință și SF, altfel mureau de foame semidocții (de fapt nu as greși cu nimic dacă le-aș spune nanodoctii) ăștia…

  7. Univers mai dens?
    Păi, Universu-i Univers!
    Nu-i nici mai rar și nici mai dens,
    C-atuncia nu-i mai Univers!

  8. Este „diferit”, are „etape”, la inceput dupa BB mai dens si predominant radiatie si „merge” catre preponderent dark matter.

  9. Ia uite o sursa de energie infinita!
    Problema e, cum stapânesti o bestie de genul…

    • Păi e foarte simplu. Bestia papă tot, deci să îi dăm să pape. Dar în drumul spre coșul de gunoi folosim impulsul gunoiului pentru a genera energie (electrică, mă gândesc).

  10. Oameni cu imaginate bogata sunt cei ce născocesc ei fel de fel de idei fanteziste.
    Adica cu mintea lor .
    Dar, cand culegi o idee din nu stiu ce revista sf, si emiti niste teorii gandite de altii înainte, cum se numesc acestia ?

  11. Eu consider că nu există Dumnezeu pentru știința asta! Daca s ar supăra El mă întreb ar putea oamenii de știință sa i facă față furiei Lui?? Dumnezeu sa vă binecuvânteze pe toți în parte și să vă arate calea Lui plină de dragoste!