G4Media.ro

Iohannis a atacat la CCR o lege care transfera Palatul administrativ din…

Sursa Foto: vrancea24.ro

Iohannis a atacat la CCR o lege care transfera Palatul administrativ din Focșani din proprietatea statului în administrarea Consiliului Județean Vrancea, condus de Oprișan / Ce alți baroni PSD au mai primit astfel de transferuri când erau șefi de CJ

Președintele Klaus Iohannis a atacat joi la Curtea Constituțională o lege care transfera Palatul administrativ din Focșani din proprietatea statului în cea a județului Vrancea și în administrarea Consiliului Județean Vrancea, condus de Marian Oprișan. De regulă, palatele administrative din toate județele sunt bunuri proprietate publică de interes național, în administrarea instituției prefectului, însă de-a lungul timpului au mai fost câteva astfel de excepții în județe administrare de baroni PSD celebri.

Potrivit unui comunicat al Administrației prezidențiale, președintele Iohannis a trimis joi o sesizare la Curtea Constituțională referitoare la legea privind transferarea Palatului administrativ din Focșani.

Proiectul a fost inițiat de către deputatul PSD Nicușor Halici, președintele Comisiei juridice a Camerei Deputaților, parlamentar de Vrancea, județul condus de Oprișan.

Consiliul Legislativ a dat un aviz negativ, precizând că un astfel de transfer de proprietate se poate aproba prin hotărâre de guvern. Și Consiliul Economic și Social a dat aviz nefavorabil. Totuși, legea a trecut de Parlament în 12 iunie, după ce a fost adoptată tacit de Senat și a primit un vot favorabil (173 pentru, 35 contra, 85 abtineri) în Camera Deputaților, forul decizional.

Proiectul prevede că „se aprobă trecerea bunului imobil, format din clădire și teren aferent, situat în municipiul Focșani, Bulevardul Dimitrie Cantemir nr. 1, având datele de identificare prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta lege din domeniul public al statului și din administrarea Instituției Prefectului – Județul Vrancea în domeniul public al Județului Vrancea”.

Este vorba despre Palatul administrativ, format din două corpuri, în care funcționează și prefectura.

„Consiliul Județean Vrancea va asigura folosința gratuită a spațiilor deținute în prezent de Instituția Prefectului – Județul Vrancea, din imobilul prevăzut la alin. (1), pentru funcționarea în bune condiții a acesteia, pe bază de protocol. Instituția Prefectului – Județul Vrancea va suporta, în funcție de suprafața deținută, cota-parte din totalul cheltuielilor de funcționare și întreținere. Predarea-preluarea bunului prevăzut la alin. (1) se face pe bază de protocol încheiat între părțile interesate, în termen de 30 de zile
de la data intrării în vigoare a prezentei legi”, mai prevede legea adoptată de Parlament.

Context.

Intrarea în vigoare a acesteia ar fi o excepție de la regulă, pentru că palatele administrative din municipiile reședință de județ sunt proprietate publică a statului. Aceste clădiri au fost sediile partidului comunist, iar în 1990 au fost trecute în prioprietatea statului. Potrivit Hotărârii Guvernului 706 din 1994, palatele administrative „sunt bunuri proprietate publică de interes național” și sunt administrate de instituțiile prefectului.

Pe lângă instituția prefectului, în aceste imobile funcționează consiliile județene, serviciile publice deconcentrate ale ministerelor, camere de conturi, birouri parlamentare, consilii locale ale municipiilor reședință de județ și, în limita spațiului disponibil, autorități publice autonome, confederații, federații sindicale și redacții ale ziarelor.

Instituțiile publice care își au sediul în palatele administrative nu plătesc chirie.

Cum au intrat alte palate administrative în administrarea consiliilor județene

În 30 de ani, au mai fost aprobate câteva astfel de excepții, prin hotărâri de Guvern:

Sursa Foto: vrancea24.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Asa s-au facut toti PSD-istii latifundiari, exemplu Primaria Musatesti are 1500 ha. pasune luate prim Ordonanta de Guvern de la ministrul Adrian Nastase si primeste in fiecare an o gramada de bani de la APIA.

    • Cand a iesit la iveala afacerea belina dragnea azis si el ceva de felul asta: care-i problema? Asa se procedeaza peste tot!
      Adica ca si cum ar fi si normal.
      Dar logica era asta: de ce va luati de mine ca nu-s numa eu!