G4Media.ro

Investitorul american interesat de presa independentă din România are un partener de…

Investitorul american interesat de presa independentă din România are un partener de afaceri rus și a avut legături cu Nicolae Dumitru, zis Niro. Vezi în text explicațiile lui Mark Robertson

Mark J. Robertson, președinte al companiei de consultanță financiară Potomac Global Advisors, care a anunțat că vrea să investească 50 de milioane de dolari în presa din România, are un partener de afaceri rus, care apără interesele Federației Ruse în plan internațional. Pe de altă parte, Robertson a postat pe pagina de Facebook, în aprilie 2011, poze cu el alături de Nicolae Dumitru, zis Niro, de la ceea ce pare a fi un proiect de afaceri comun. Compania din România care va gestiona bugetul fondului de investiții anunțat de compania lui Roberston îi va avea acționari, printre alții, pe Cozmin Gușă, patronul Realitatea TV.

(Explicație foto: Mark Robertson și Nicolae Dumitru, zis Niro. Sursa: Facebook)

Într-un răspuns la o serie de întrebări transmise de G4Media.ro, Robertson afirmă că nu are afaceri cu Nicolae Dumitru, dar că el și partenerii săi din Statele Unite au fost implicați în 2011 în dezvoltarea unui proiect integrat cu carne de vită, în domeniul biocombustibililor și energiei împreună cu Niro Group, compania lui Nicolae Dumitru. Robertson susține însă că, în final, din cauza situației politice din România de la vremea respectivă ”am decis să amânăm investițiile în proiect”.

În ce privește faptul că are un partener de afaceri rus, Alexander Treshchev, care apără interesele Federației Ruse în plan internațional, Mark Robertson susține că Potomac Global Advisers nu a reprezentat vreodată companii rusești, numai companii multinaționale din Statele Unite sau Mexic pentru a-și rezolva (cu ajutorul lui Treshchev) problema accesului la piața din Rusia.

Informația pe larg

”Signing Ceremony for the Farmer’s Agri-Energy Project in Romania, April 2011”, este numele evenimentului din aprilie 2011, semnalat pe pagina de Facebook, unde Mark J Robertson apare alături de Nicolae Dumitru, zis Niro, semnând o serie de documente. La vremea respectivă, Nicolae Dumitru nu era cercetat penal, omul de afaceri trecând drept un apropiat al Serviciului Român de Informații. Nicolae Dumitru a fost condamnat în dosarul Microsoft pentru trafic de influență și a fost eliberat în septembrie 2017.

Președintele Potomac Global Advisers ne-a transmis ceea ce pare a fi un plan de afaceri, pe care îl redăm mai jos.

Fondul de investiții pregătit să intre în luna mai în România cu intenția de a investi în mass-media românească, anunțat de Profit.ro la începutul lunii aprilie, ar urma să fie alimentat de compania Ellaal Goldberg Corporation, reprezentată de Mark J. Robertson.

Investitorul american este și președintele companiei de consultanță financiară Potomac Global Advisors, cu sediul în Washington. Ellaal Goldberg Corporation și-a deschis în România o filială în 2005, cu sediul la Târgu Mureș.

Pentru ce oficiali români a lucrat Robertson?

Mark Roberson este prezentat astfel pe pagina unui eveniment la care a participat între 22-23 februarie 2018 în Panama:

” (…) Currently, Mr. Robertson is working extensively with numerous Romanian interests in the public and private sectors in support of foreign capital investment within the country and the region. He successfully worked with the Colombian government on specific programs to improve efforts to counteract drug trafficking, terrorism and kidnapping within the nation.

As the representative for several private companies in the Balkans, he has helped establish partnering agreements with U.S. multinational corporations, including those specializing in energy, infrastructure, telecommunications, and television broadcasting/distribution. Furthermore, he is involved in the promotion of certain high-profile projects in the energy sector that will directly impact regional and global energy security.

In the past, Mr. Robertson has also served as a strategic counsel to the presidents and/or ministers of Argentina, Chile, Colombia, Costa Rica, Ecuador, El Salvador, Mexico, Venezuela, Serbia, Romania, The Gambia and others.”

Întrebat ce oficiali români a consiliat, Robertson s-a limitat la următorul răspuns: ”Am consiliat un număr de miniștri în condiții de confidențialitate, dar asta până la instalarea guvernului Ponta. Această întrebare este irelevantă pentru subiectul de față”. Întrebat cum se împacă intenția sa de a investi în presa independentă cu faptul că  a consiliat oficiali guvernamentali și are printre clienți companii de stat, Robertson a făcut următoarea precizare: ”Nu am și nu am avut vreodată o relație remunerată cu vreun oficial guvernamental din România”.

Pe lista clienților companiei Potomac Global Advisors găsim, între altele, următoarele companii: Grampet Cargo (Gruia Stoica), Petrom Services, Realitatea TV, Balkan Petroleum (Marian Iancu), dar și Romtehnica, aceasta fiind companie militară coordonată de Ministerului Apărării.

Activitatea de pe Facebook a lui Mark J Robertson arată că printre preferații săi se află și familia Marian Vanghelie-Oana Mizil. Robertson a apreciat cu LIKE mai multe poze ale acestora, atât în ipostaze de familie, cât și în context de comunicare politică- de exemplu, imaginea cu sloganul fostului primar PSD- ”Am curajul să rămân Marian Vanghelie”

Partenerul de la Moscova care apără interesele Federației Ruse

În Potomac Global Advisors, unul din partenerii lui Roberston este Alexander Treschev, avocat practician la Moscova și fost judecător militar în Rusia, numit prin decret de Mihail Gorbaciov. Potrivit prezentării de pe site-ul companiei, Treshchev a apărat în calitate de avocat interesele Federației Ruse în plan internațional.

”However, he subsequently left this career on ideological grounds and without any legal repercussions from the government. Thereafter, Alex worked in various consulting legal and consulting firms and represented numerous high level politicians and officials of the top companies of Russia. He has protected the Federation Council in matters before the Constitutional Court, as well as defended the interests of the Russian Federation abroad.  Many of the legal cases in which Alexander Treschev played a leading role were widely covered in the Russian and foreign mass media. ”

”Alex Treschev și Mark Robertson au lucrat împreună la o serie de proiecte, în ultimii șase ani, în domenii precum telecomunicațiile, comerțul internațional și portofolii de investiții”, se mai arată în prezentarea oficială de pe site-ul companiei.

”Domnul Treschev este un prieten și se întâmplă să fie avocat. Prin urmare, este responsabilitatea lui să reprezinte interesele clienților săi. Nu am nicio problemă cu asta în principiu și am zero legături cu vreo cauză pe care a apărat-o în calitate de avocat. Este ridicol să puneți problema în acest fel. Sunt american și sunt patriot. Cariera mea în guvern și cu guvernul din ultimii 40 de ani este dincolo de orice îndoială în această privință”, a declarat Robertson în răspunsul transmis G4Media.ro.

Contul de LinkedIn a lui Mark Robertson indică faptul că este recomandat de o singură persoană. Această persoană este avocatul Ioan B. Măraru. Acesta a reprezentat, în calitate de avocat, o serie de clienți controversați precum investitorul canadian care a dorit preluarea Cupru Min, dar și oameni de afaceri ruși activi în România.

Cine sunt asociații lui Robertson din România

Fondul de investiții pregătit să intre în luna mai în România cu intenția de a investi în mass-media românească, anunțat de Profit.ro la începutul lunii aprilie, va fi alimentat de compania Ellaal Goldberg Corporation, reprezentată de Mark J. Robertson, președinte al companiei de consultanță financiară Potomac Global Advisors, cu sediul în Washington. Ellaal și-a deschis în România o filială în 2005, cu sediul la Târgu Mureș.

Intenția fondului american de investiții a fost anunțată vineri oficial și în SUA, pe portalul businesswire. Fondul ar urma să investească în mass-media locală, în special în televiziuni, posturi de radio și platforme naționale sau regionale, dar și în societăți media de importanță locală din anumite zone, în schimbul preluării unor participații la aceste companii.

Potrivit Profit.ro, compania care va gestiona bugetul fondului de investiții îi va avea printre acționari, alături de compania Ellaal Goldberg, pe Csaba Bartos (41 de ani), cetățean german născut în Târnaveni, emigrat împreună cu familia în Germania în 1987 și rezident în Emiratele Arabe Unite din 2013, care derulează astăzi operațiuni pentru dezvoltarea de proiecte în tehnologie IT avansată în SUA, pe avocatul Mihai-Robert Rozsa (40 de ani), membru al Baroului Mureș din 2000 și rezident în Marea Britanie din 2015, derulând astăzi activități de afaceri internaționale în domeniul imobiliar, IT și al serviciilor financiare, și pe Cozmin Gușă (48 de ani), consultant politic și acționar Realitatea Media.

”Această investiție nu este dedicată Realității Media, ea se adresează tuturor entităților care promovează valori de tip euro-atlantic și doresc să dezvolte o abordare editorială independentă”, a explicat pentru G4Media.ro Cozmin Gușă.

Ellaal Goldberg SA din Târgu Mureș a fost înființată în 2005, obiectul de activitate este acitivități ale holdingurilor, iar acționarul majoritar este un SRL din Tirgu Mureș, Asset Ellal (cu 75,8%). Potrivit datelor furnizate de Termene.ro, Csaba Bartos și Alina Janie Papp sunt ceilalți doi acționari minoritari, fiecare având câte 12,1%. Ellaal Goldberg SA deține la rândul său trei firme din Tîrgu Mureș: Cybernet Limited srl (98%), Wildfarm Holding SA (50%) și Ashifa Aviation Services srl (100%).

SRL-ul Asset Ellaal care deține holdingul este controlat printr-un offshore din Liechtenstein, Avra Europe SA, cu 99,6%, iar Alina Janie Papp deține restul de 0,4%.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Și probabil, nu are nimic în comun cu foundriser-ul care vrea sa „investească” in industria de armament și nici o conotație cu articolul precedent! (trupe americane permanente in RO!)
    Ne îndreptăm spre noua orânduire mondială? USA-CCCP?
    Cam multe similitudini!