G4Media.ro

Pensiile pot fi cumulate cu salariul la stat, a decis Curtea Constituțională.…

Foto: InquamPhotos / George Călin

Pensiile pot fi cumulate cu salariul la stat, a decis Curtea Constituțională. Decizia, luată cu majoritate strânsă de 5 la 4, strict pe motive extrinseci. Judecătorii nu s-au pronunțat asupra cumulului pensiei cu salariul în sine, ci pe modul în care a fost adoptată legea

Curtea Constituțională a admis miercuri sesizarea PSD împotriva interzicerii cumulului pensiei cu salariul la stat, măsură luată de Guvernul Orban la finalul anului trecut, au declarat pentru G4Media.ro surse din cadrul CCR.

Potrivit acestora, decizia a fost luată cu 5 voturi pentru admiterea obiecției de neconstituționalitate și 4 voturi împotrivă.

Sursele citate au explicat pentru G4Media.ro că judecătorii nu au intrat pe fondul legii, adică nu au dezbătut dacă interzicerea cumulului pensiei cu salariul este sau nu constituțională, ci decizia a fost luată pe aspecte care au ținut de formă, de modalitatea de legiferare.

”Guvernul a introdus în acest proiect de lege pe care și-a angajat răspunderea prevederi din mai multe legi, din domenii diferite, nu a urmărit o reglementare unitară. Dacă faci un simplu inventar de modificări într-un singur act normativ, acest lucru nu poate fi admisibil, încalcă jurisprudența Curții Constituționale”, au explicat surse din cadrul CCR.

Ulterior, Curtea a confirmat printr-o completare la comunicatul de presă informațiile.

”În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea privind unele măsuri fiscal- bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative este neconstituţională. În argumentarea soluţiei, Curtea a reţinut că nu au fost respectate condiţiile constitituţionale referitoare la procedura angajării răspunderii Guvernului şi, în consecinţă, a admis criticile de neconstituţionalitate extrinsecă formulate”, a precizat CCR..

Pe 30 decembrie 2019, PSD a depus la Curtea Constituțională o sesizare de neconstituționalitate a legii de modificare a OUG 114, prin care a fost interzis în sectorul public cumului dintre pensie și salariu. Sesizarea social-democraților este atât pe formă, cât și pe fond. CCR a dat termen 20 ianuarie pentru trimiterea punctelor de vedere ale părților, iar pe 29 sesizarea va fi dezbătută în plenul Curții.

Din punct de vedere formal, PSD reclamă că Guvernul și-a angajat răspunderea pe un proiect de lege cu un obiect identic ce se află deja în procedură parlamentară.

”Domeniul de reglementare al Proiectului de Lege privind modificarea OUG 114 (PL-x nr. 669/2019) este identic cu cel al Proiectului de Lege pentru aprobarea OUG 114 (PL-x nr. 93/2019), aflat în procedură legislativă. Angajarea răspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege în condițiile în care acesta este și pe ordinea de zi a Parlamentului este neconstituțională, întrucât Guvernul este obligat să lase Parlamentul să se pronunțe asupra acestuia”, se arată într-un comunicat al PSD.

În al doilea rând, Guvernului i se impută că și-a asumat răspunderea pe un proiect de lege heteroclit, care vizează reglementarea mai multor domenii.

”Când Guvernul își angajează răspunderea asupra unui proiect de lege obiectul de reglementare trebuie sa conțină prevederi care se circumscriu clar unui singur domeniu. Angajarea răspunderii Guvernului nu se poate face printr-un proiect de lege care să modifice sau să completeze mai multe legi în vigoare, această manieră fiind profund neconstituțională”, precizează sursa citată.

PSD este în principiu de acord cu interzicerea cumulului pensiei cu salariul, dar această reglementare trebuie să se facă în mod legal și constituțional și mai ales după o analiză pe domenii de activitate astfel încât să nu se creeze dezechilibre pe piața forței de muncă.

În ce privește conținutul proiectului pe care guvernul Orban și-a angajat răspunderea, PSD susține că interdicția cumulului ar trebui să nu conțină excepții deoarece s-ar încălca egalitatea cetățenilor în fața legii. În plus, unii cetățeni ar fi puși să aleagă între pensie și salariu, fapt ce reprezintă o alegere forțată între două drepturi care-i sunt garantate prin legea fundamentală: dreptul la muncă și dreptul la pensie.

”Interzicerea cumulului pensiei cu veniturile realizate dintr-o activitate profesională desfășurată în cadrul autorităților și instituțiilor publice, și corelativ, se impune obligația persoanelor aflate în situația menționată de a opta pentru pensie ori pentru veniturile realizate din activitatea profesională, altfel spus, de a renunța la pensie continuându-și activitatea profesională sau de a înceta activitatea profesională aducătoare de venituri și de a-și conserva pensia, limitează atât dreptul la pensie prevăzut de art. 47 alin. (2) din Constituție, cat și dreptul la munca consacrat prin art. 41 din legea fundamentală, potrivit Deciziei Curții Constituționale nr. 82, Partea I, din 15 ianuarie 2009”, se spune în textul sesizării.

Citește sesizarea PSD AICI

Foto: Valer Dorneanu, președintele CCR (Inquam Photos/ George Călin)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

70 comentarii

  1. Ura!Ura!Sa inceapa bocetele!Vai ce ne facem cu specialistii din prefecturi, ministere, militii locale, doftori, etc Oare Isarescu si fosilele vor pleca????

    • Ia vezi ce zice stirea acum. Ia citeste cu atentie.. TEAPA!
      Arogantule/Aroganto, iti sugerez sa lasi acest site de securisti de fake-news-uri.

    • Sa inceapa bocetele, spui ? TEAPA. Ia mai citeste acum titlul. -))))))

    • Pamflet
      Membrii curtii constitutionale sunt in conflict de interese, deci nu au dreptul sa judece asa ceva, ei insisi primind si pensie si salariu.
      Hotararea trebuie atacata la instantele internationale

    • @ABC – Probabil ca ai dreptate, dar ccr-istii n-au judect continutul legii ci forma ei, asa ca, legal, nu sunt in conflict de interese. Pe urma, zice psd-ul ca o lege cu continut identic se afla in dezbatere in parlament, deci amanarea inevitabilului ar trebui sa fie scurta. Daca legea de care zic pesedeii nu trece in parlament e ca si cum si-ar da cu tesla in coite. Adicatelea facem dar nu facem, cam asa ar iesii.

  2. se tem curvele CCR…. PSD-ul lor drag arată rău în sondaje, mai trebuie să mai dea și ei bine că nu știi ce aduce ziua de mâine….

  3. Bai Citre te-au facut varza sursele tale din CCR,ahahahahahah!

  4. Frate, sunteți singurii care dați știrea asta. Toți ceilalți anunță că modificările pe Ordonanța 14 sunt neconstituționale…
    Dau update-uri de o jumătate de oră. Mai verificați o dată, vă rog, e prea importantă știrea. Thanks!

  5. Mafiotii lui Dorneanu si Geani…Trebuie facut ceva cu acest CCR plin de politruci nesimtiti.

  6. Să aleagă pensia sau salariul de la stat fără nicio excepție, iar dacă vor să păstreze pensia să meargă în sectorul privat unde este lipsă de forță de muncă . Dar mulți pensionari care au lucrat tot la stat sau pensionat la 40-45 ani și lucrează în continuare la stat cumulând pensia nesimțită specială cu salariul baban de la stat.

  7. Aceeași situație ca și în cazul pensiilor speciale, păi neghiobii ăștia de la CCR, câțiva dintre ei, chiar cumulează pensia cu salariu, cu indemnizația etc, cum puteau să-și dea singuri cartonaș roșu. Situația este identică și în cazul pensiilor speciale, legea va fi declarată neconstituțională. Toți șmecherii câștigă, populația pierde, nimic ieșit din comun. Doar asta se întâmplă de vreo 30 de ani.

  8. Titlul este greșit

  9. Putorile care fura Statul de doua ori, odata cu pensia speciala Astronomica apoi cu Salariu. Sa munceasca putorile macar o luna in privat, daca nu-i mai satura Dracu cu pensii de peste 10.000 Ron. Sunt peste 200.000 de trantori care fura Statul cu Pensiile, de unde sa fie bani pentru alocatiile copiilor, scoli, spitale autostrazi etc. Rusine Prostimii care accepta si incurajeaza HOTIA!

  10. TOATA LUMEA sa se pensioneze la 65 de ani.
    Doar asa n-o sa mai existe tineri pensionari de 45 de ani cu chef de munca.

  11. ..e f.corect!Cei far” de scoala,tipa:”sa se duca la maturat pe strada”Cand faci macar 12 clase pe bune,gandesti altfel.Dar e nevoie si de cei cu cateva clase,pentru manevre,ca sa-I invrajbesti cu cei cu scoala!

  12. E o decizie relevanta privind bunul simt! … inexistent in Romania!

  13. pai pot fi cumulate daca vrea statul. daca statul nu vrea ca nu isi permite, cum sa se intample asta? eu ca stat nu imi permit asta, ce treaba are asta cu constitutia???? te poti angaja la privat. daca te ia cineva….

    • din ce inteleg modul cum a fost adoptata legea e neconstitutional, nu continutul ei. deh ce sa le fac, daca nu respecta legile….nu dai legi asa, la misto. pacat, asa smecherii raman cu pensiile si pnl se face ca a muncit.

  14. Nu sunt de acord ca sa se cumuleze pensia cu salariul de la stat.
    CCR a decis impotriva opiniei populatiei.

  15. Adica, dl Valer Dornean a decis impreuna cu sustinatorii PSD(Scor 5-4!) sa-si mentina PRIVILEGIILE!!!
    Sper sa aflam CUM s-a votat, pariez ca aripa PSD in f runte cu judecatorul comunsit Valer Dornean au fost aia 5!!!

    Septembrie 2019: „Venituri fabuloase la CCR. Cât câștigă lunar judecătorii care au ”întors” legile țării.
    Majoritatea judecătorilor CCR au declarat venituri de 15.000 de euro pe lună, sume imense, comparativ cu cele ale românilor de rând. Acestea ies parcă și mai mult în evidență, în contextul în care încrederea în instituție a scăzut, având în vedere deciziile controversate din ultimii ani.
    Valer Dorneanu, președintele CCR.
    – venituri de 749.305 lei, anul trecut (adică 62.442 lei lunar sau aprox 13.700 euro), din care 289.159 lei salarii și indemnizație de președinte, 50.852 lei indemnizaţia de profesor, 322.220 lei pensie, 74.424 lei indemnizaţie de fost parlamentar și 12.650 de lei, diferenţe salariale, potrivit adevărul.ro.
    – a fost numit judecător în anul 2013 după 2 mandate de deputat PSD; în perioada 1967-1974 a fost procuror în Capitală
    – deține un autoturism Nissan Qashqai, fabricat în anul 2014.”
    https://alba24.ro/venituri-fabuloase-la-ccr-cat-castiga-lunar-judecatorii-care-au-intors-legile-tarii-728193.html

    Rusine!

  16. Acest CCR trebuie desființat. Este o nenorocire. De când sunt acești judecători puși de PSD toate legile bune care ar fi trebuit adoptate sunt neconstitutionale pt ca nu servesc intereselor PSD. Atâta timp cât toți din CCR cumulează pensii cu salarii și tot felul de sporuri nu o sa vedem un verdict just de la ei.
    Singura speranța sunt alegerile. La fel o sa fie și cu pensiile speciale tot neconstituțională va fi și eliminarea lor. Sa va fie rușine!Vreți sa muriți în scaunele voastre calde cu salarii și pensii de mii de lei!Nu meritați nici măcar jumatate din ele.
    Acest CCR este o cangrena!!!!!!!

  17. Adica, dl Valer Dornean a decis impreuna cu sustinatorii PSD(Scor 5-4!) sa-si mentina PRIVILEGIILE!!!
    Sper sa aflam CUM s-a votat, pariez ca aripa PSD in f runte cu judecatorul comunist Valer Dornean au fost aia 5!

    Septembrie 2019: „Venituri fabuloase la CCR. Cât câștigă lunar judecătorii care au ”întors” legile țării.
    Majoritatea judecătorilor CCR au declarat venituri de 15.000 de euro pe lună, sume imense, comparativ cu cele ale românilor de rând. Acestea ies parcă și mai mult în evidență, în contextul în care încrederea în instituție a scăzut, având în vedere deciziile controversate din ultimii ani.
    Valer Dorneanu, președintele CCR.
    – venituri de 749.305 lei, anul trecut (adică 62.442 lei lunar sau aprox 13.700 euro), din care 289.159 lei salarii și indemnizație de președinte, 50.852 lei indemnizaţia de profesor, 322.220 lei pensie, 74.424 lei indemnizaţie de fost parlamentar și 12.650 de lei, diferenţe salariale, potrivit adevărul.ro.
    – a fost numit judecător în anul 2013 după 2 mandate de deputat PSD; în perioada 1967-1974 a fost procuror în Capitală
    – deține un autoturism Nissan Qashqai, fabricat în anul 2014.”
    https://alba24.ro/venituri-fabuloase-la-ccr-cat-castiga-lunar-judecatorii-care-au-intors-legile-tarii-728193.html

    Rusine!

  18. da oare atat de prosti erau sa isi taie lor privilegiile ? era de asteptat un asemenea raspuns . Cumulul pensiei cu salariul de la stat este o nesimtire crasa a celor ce le primesc , a politicienilor care au tolerat de 30 de ani , a guvernelor care s au perindat pe la palatul Victoria. Daca simti ca esti in putere si valoros mergi in privat sau renunta la pensie. Am crezut ca odata cazut guvernul PSD vor disparea asemenea anomalii sau pensiile speciale.

  19. Inainte de a arunca cu laturi,asteptati motivarea decizie,nu mai sariti la propaganda…daca afost declarata necostitutionala doar prin forma de adoptare?in cazul asta ar trebui sa va inghititi laturile…Si inca ceva: nu iti trebuie multa carte sa iti dai seama ca nu se poate interzice doar cumulul pensiei cu salariul la stat…Nu, o astfel de masura va cadea si pe fond…fie se va interzice cumulul pensiei cu salariul de orice fel,fie se va permite cumulul,de asemenea,indiferent daca salatiul e de la stat sau din privat…Asa cum si impozitele si toate celelalte institutii juridice tarteaza salariul de la stat identic cu cel din privat…Si inca ceva CEDO,cauza Muresan contra Romaniei “ in calitate de angajator,statul nu poate avea un diferit de un angajator privat”…Mai lasati frustrarea si propaganda deoparte,incercati sa va documentati si sa filtrati informatiile…

    • Sa nu uitam ca HOTARAREA s-a luat cu 5la 4. Deci ceva ceva…nu e chiar in regula .,deoarece acei 4 contra au avut ceva argumente.

  20. Daca si astia-s prosti (penelistii) si demagogi, sa se duca dracului! Ei cunosc foarte bine ca impozitarea progresiva este singura solutie, dar se prefac ca nu au auzit de ea si tot ce fac este doar zgomot pentru trecerea timpului. Mie nu-mi trebuie astfel de putere!

  21. Pai stiu mizeriile pesediste sa faca altceva? Doar sa se gandeasca la cum sa incaseze cat mai multi bani. Sa se aleaga praful de partidul asta corupt si plin de hoti. Un CCR la fel de infect pe cum este si Psd ul, abia astept alegerile astea si sa scapam odata de ei, de asta trebuie sa ne mobiliz la vot

  22. Corect este sa faci loc la o anumita varsta celor tineri care au nevoie de locuri de munca. Vrei sa fii util ia pensie si fa voluntariat la fel cum fac si tinerii pentru experienta. Am avut profesori universitari care dormeau la catedra si nu paraseau postul, dar cum bunul simt este inexistent la fosile e greu cu ei. La privat nu merg ca trebuie sa munceasca ca mediu competitiv sau sunt luati doar pentru a deschide usi. Oricum in CCR e plin de pesionari, este stupizenie crasa sa pui un pensionar sa voteze sa i se ia. 🙂

    • Poftim, prietene? Să facă loc celor tineri? Serios? Dar nu cumva cei tineri urlau deunăzi cu gura până la urechi prin Piața Victoriei pentru profesionalism și competență, împotriva ocupării posturilor prin nepotisme, aranjamente politice, șmechereli pe ușa din dos? Știi măcar că personalul contractual de la stat participă la concurs pentru ocuparea postului? Care lege din țara asta poate interzice participarea la concurs pentru ocuparea unui post la stat pe motiv de vârstă? Nu ar fi discriminare? Nu e cumva neconstituțional, moncher? Întrebări retorice, desigur, dar sunt uimit cât de milogi ați devenit voi, ăștia din generația care urmează, de vă doriți din tot sufletul „să vi se facă loc”! Puneți mâna și învățați, deveniți profesioniști și ocupați locurile de la stat sau de la privat, nici nu contează până la urmă, prin concurs, PE MERIT!! MILOGILOR!
      Din punctul meu de vedere, sunteți generația pierdută a României. Tupeu și pretenții din plin, să vi se facă, să vi se dreagă, dar când e vorba să oferiți și voi ceva acestei țări, o ștergeți urgent afară, la mai bine, profitând fără să meritați de munca altor oameni, care au făcut ceva pentru țara lor. Lăsați o dată pretențiile și puneți osu’ la treabă!

  23. G4Media – titlul e clickbait. CCR NU a decis ca pensiile pot fi cumulate cu salariu. CCR a decis doar ca modul in care s-a adoptat abrogarea nu e constitutional! Ce naiba, va transformati in tabloid?

    • Exact, dar trebuie să avem în vedere repulsia dominantă în societate față de unii membri ai CCR, care nu este gratuită. Nu este nimeni tâmpit, dar sunt multe precedente, iar lehamitea de a mai parcurge textul ce privește CCR e uriașă. Nu că m- aș aștepta la o altă decizie în această speță în care unii sunt parte

  24. Curtea Constitutionala trebuie desfiintata URGENT. Este cea mai nociva institutie a statului. Majoritatea judecatorilor CC trebuie trasi la raspundere penala pentru deciziile luate si bagati la puscarie. CC trebuie reinfiintata doar dupa modelul tarilor din Occident si SUA.

  25. Cei care imită maimutele sunt sancționați pe bună dreptate. Ce ne facem cu cei care imită pițigoiul?

  26. REFERENDUM

  27. Sper ca dupa alegeri guvernul Orban va reveni la idea initiatve, unde eventual in invatamant sí in sanatate se poate acumula!!!

  28. ….Ceva..ceva nu este in regula…HOTARAREA este de 5 la 4….

  29. chiar daca aceasta decizie este nefavorabila , guvernul Orban are f multe solutii la indemana dar nu le folosete , cum ar fi impozitarea progresiva , impozitarea celui de al 2 lea venit , plafonarea pensiei maxime la 10 000 de Ron etc daca se doreste se gasesc solutii dar pur si simplu nu se vrea . E foarte usor sa le spui copiiilor ca nu ai bani pentru alocatii (in conditiiile cand legea este aprobata si promulgata de Iohanis ba mai mult a dat ordin sa se gaseasca solutii chiar a indicat si sursele) dar sa fii nepasator ori complice la cumulul pensiei cu salariul de la stat sau a pensiilor speciale. HUOOUOUOUOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

  30. Alooo PNL și Klaus Iohannis nu cumva in campania electorală pentru alegerile prezidențiale ați promis că o să eliminați pensiile speciale , cumulul pensiei cu salariul de la stat , că nu o să dați ordonanță de urgență, că o să respectați constituția și legile țării s.a.m.d. și acum ce ați făcut ????? Dacă nu vă țineți de promisiuni la următoarele alegeri parlamentare vă sancționăm drastic . Rușine să vă fie.

  31. Sa fiti blestemati ba cumularzilor! Sa fiti blestemati si voi si tot neamul vostru.

    Prostimea nu pricepe ca exista doar ca sa le umple astora buzunarele si burtile uriase! Viermii ceauseascai. Casapita de slugi ca sa puna mana pe bani si proprietati.

    • Ce se oftica debilul asta, dacă ar fi cumulat el nu comenta nimic, te roade oftica și invidia, ahahhahahha

  32. Tot in closet, pe intuneric, au tinut sedinta ?

  33. Tovarsul emil constantinescu si-a tras institut de sinecuri unde isi dubleaza impreuna cu camarila cumularda, anual, bugetul.

  34. Marcel, cata vreme nenorocitul de psd continua sa fie acolo in parlament, poate sa faca PNL legile si oug cele mai bune din lume, nu conteaza, ele vor fi respinse, ori in direct in parlament, ori tinute prin sertare, ori contestate la ccr, si respinse de ccr. Asta-i ecuatia oribila in care suntem acum. Bunaoara, stie toata lumea ca psdeu’ a trecut legea propusa de PNL pentru anularea pensiilor speciale. Bon, de ce n-au luat la aprobat legea facuta de ei, cu impozitarea progresiva? Cum au trecut-o pe-a pnlistilor, aceeasi majoritate aveau s-o treaca pe aia cu impozitarea, si-atunci de ce nu pe-aia cu impozitarea? Pai uite de ce : pentru ca stiau ca va fi imediat contestata si probabil va fi declarata neconstitutionala si deci nu se va aplica, iar treaba asta nu pica pe psdisti in ochii alegatorilor, ci asupra pnlistilor, ei se umplu de doamne-ajuta, si sustinatorii dreptei ii blameaza si-si pierd increderea in ei! In plus, daca era aia cu impozitarea, ea ar fi trecut la fel, si nu ar fi avut de ce s-o conteste nimeni, si s-ar fi aplicat, ori porcii de psdisti nu asta voiau, sa se desfiinteze pensiile speciale. Doamne, pana in ultima zi cand porcii astia ordinari de psdisti vor mai sta in fruntea tarii, pana in ultima zi ne vor supara in nucleu!
    Pe de alta parte, e foarte bine, ca sa vada oricine de ce avem nevoie de ANTICIPATE! Dupa 12 noapte avem AMR 57!

  35. Ccrpsd a devenit atât de nocivă încât se impune urgent demiterea lor și inculparea pt atentate repetate la siguranța națională.

  36. Tot nu m-ai convins!

  37. Multumim din inima partidului!

  38. actuala ccr ar trebui desfintata si creata una noua fara politruci si influenta politica, iar pensiile lor speciale desfintate in totalitate, dupa ce ca dau tot timpul decizii idioate in favoarea celor care iau numit in frunte cu politrucul presedinte care n-ar avea ce cauta la ccr, un satrap ca si tudorel toader.

  39. dorneanu cu gasca lui de la ccr ar trebui dati afara, pai ei care iau pensii nesimtite si salarii la fel de nesimtite dau decizii impotriva legi si in favoarea lor si celor ca ei, de ce mai sunt platiti asemenea insi cu salarii si pensii exorbitante, in tara asta nu se schimba nimic in bine pentru ca se opune tot timpul ccr cimitir de elefanti mituiti sa dea decizii nelegale.

  40. Rusine pentru nestiinta de carte!Citind din greseala cele scrise la adresa CCR,iti dai seama cate clase au! Vai de mama noastra tara frumoasa ce indivizi am crescut.Caragiale spunea bine,,prosti,prosti dar multi!”

  41. Mai era una de aparea mereu pe la tv. si se pricepea la toate cele,o inculta.Acum n-o mai primesc astia.Asa si aici,toti novicii vorbesc de ceva ce nu stiu din cursuri Constitutionale,nu au cum,pentru ca trebuiau sa fie prin scoli!

  42. @ O lege despre care judecătorii pensionari de la CCR s-au pronunțat fiind în incompatibilitate, ?

  43. Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii

    Art. 6.
    ,,(3) În sistemul public de pensii se poate încheia contract de asigurare socială și pentru perioade de timp de maximum 5 ani anteriori lunii încheierii contractului, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, cu respectarea prevederilor alin. (2).”

    Art. 15 – Universalitatea
    (2) Legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile.

  44. (2) Contractul de asigurare socială încheiat conform prevederilor art. 6 alin. (3) își încetează aplicabilitatea la data la care contribuția de asigurări sociale datorată în baza acestuia este achitată în întregime.

  45. Art. 3.
    ,,r) vârstă standard de pensionare – vârsta stabilită de prezenta lege, pentru bărbați și femei, în raport cu anul și luna nașterii, de la care aceștia pot obține pensie pentru limită de vârstă, în condițiile legii, precum și vârsta din care se operează reducerile prevăzute de lege;

    Deci pensionarea nu este obligatorie, ?

  46. @Apreciați deci că „pensionarii” activi de la CCR ar trebui să restituie sumele din drepturi de pensie necuvenite, ?

  47. Aiurea,ce spuneti!Asa toti care au distrus si furat industria,transporturile,contractele internationale…etc ar fi trebuit sa plateasca iar tara era SUS<SUS!Asta cu pensiile e RIDICOLA!!!!!

  48. Era previzibil votul CCR. A avotat in functie de propriul interes . Mai intai , consitutionalitatea bugetului pe 2020 , ca apoi sa poat fi de acord sa-si cumuleze salariul cu propriile pensii . Asta Da constitutionalitate , interpretata in functie de propriul interes. Ca atare, CCR nu apara Constitutia , ci o interpreteaza.

  49. Fals pesedeule ! Nu interzice nimeni dreptul la munca si dreptul la pensie pentru ca ele nu sunt cumulative, nu le poti respecta pe ambele in acelasi timp privind aceeasi persoana, pentru ca se contrazice atat ideea de pensionare cat si cea de munca. Se pensioneaza omul pentru care legea stabileste ca nu mai poate munci, chiar daca legea prevede pensionarea la 45 de ani. Daca mai poate munci, atunci nu se pensioneaza. De aceea cumularea pensiei cu salariul este neconstitutionala. Doar ca politrucii comunisto-pesedisti din CCR, ahtiati dupa bani si cu mentalitatea superioritatii fata de ceilalti, vor decide cum le iese lor bine.

  50. @ Apreciați și că aticolul 71 din legea de organizare și funcționare a CCR stabilește în mod evident drepturile de pensie ale judecătorilor de la CCR, definite ca pensie de serviciu, ? Considerați și că este evident și faptul că pensionarii de la CCR nu au aceleași incompatibilități stabilite de reglementările constituționale pentru judecătorii aflați în funcții, putând cumula pensia de serviciu și cu alte venituri, articolul 71 din legea de organizare și funcționare a CCR fiind un articol ce reglementează în mod evident despre drepturile de pensie ale judecătorilor de la CCR și alte venituri cuvenite judecătorilor de la CCR pensionari, ?

  51. D-na Constantinescu, va urmaresc de mult timp comentariile si va apreciez.
    Ceea ce nu-mi place este ca de multe ori alunecati la suprafata.Asa cum fac majoritatea concetatenilor nostri.
    Vrem sa facem ceva cu tara asta? Reforma profunda de la baza.
    Trebuie sa facem revizuirea Constitutiei. Actuala Constitutie nu mai reprezinta necesitatile Societatii de astazi.
    De fapt niciodata aceasta Constitutie nu a reprezentat ceva.
    Sa vii cu un amalgam francezo-belgian fara sa ai insttitutii pe acelasi model e o tampenie.
    Asta patim astazi.
    Mie unul mi-e si groaza sa mai deschid televizorul, sa mai vad cate un incendiu, un accident toate din incompetenta potentatilor.
    Nu avem reguli , nu avem nimic, suntem vraiste cu totul dar cei mai cu nasul pe sus.
    Asta va spune un om care peste 40 de ani a muncit in mari companii din lumea asta.

  52. Sa ma lamureasca si pe mine cineva cum de nu stia pnl
    1 ca nu poate face absolut nimic , cand a intrat la guvernare ?
    2 cum de au ales solutiile juridice pe care l-au ales de au intrat in gard cu toate ”reformele”cand juristii lor nu sunt analfabeti si nu au facut studiile in Balti ca adversarii ?
    3 a ramas ”in picioare”o singura ”reforma” ?
    4 tot anticipate se numesc alegerile daca sunt cu doua saptamani mai devreme ?
    5 chiar credeti ca ne puteti santaja cu Calamitatea Roz pe noi cetatenii si pe ND cu nesustinerea ? 30% din 45% sustinere in sondaje a pnl de azi, e fum ! VOI , pnl sunteti vinovati de inscaunarea Vrajitoarei la Bucuresti si trebuie sa recunoasteti asta si sa executati un act de penitenta prin a nu va bate joc de bucuresteni cu un candidat propriu, oricare ar fi acesta ! (Daca ar exista unul l-am sti si noi !!) Daca vi s-a suit la cap, sunteti liberi sa va rupeti gatul ! Pe mine m-a scarbit profund anuntul ca prin februarie o sa gasiti si anuntati voi, un candidat ………..

  53. Sa va duceți cu legile voastre cu tot eu imi pierd serviciul raman pe drumuri din cauza la 2 pensionari care iau si pensie si salariu si nu vor sa plece acasa la pensie 2 relicve care își taraie basinile si lingai la sefi

  54. Cînd inceteaza raporturile de serviciu ptr un functionar public care vrea sa se pensioneze la limita de virsta cu reducere , reducere datorită grupei 2 de munca ?la data depunerii dosarului de pensie sau la data cind se primeste decizia de pensionare ? Cine poate sa imi raspunde cu articole de lege .Multumesc

  55. Aiuritor!Maine ti se va spune ca nu ai voie sa lucrezi decat numai la multinationale germane,unguresti sau austriece.Cum se poate asa ceva?Interzice un sector de munca<cu studii superioare?Nu cred ca judecatorii CCR vor fi necalificati in gandire,sunt oameni cu scoala.Ei nu fug dupa voturi.Eu sunt incantat ca am votat Pnl,Pdl,Pntcd,sunt cea si cel ce vrea autoflagelare…Ma opresc!Asta-i tara cu politicieni care au muncit la viata lor…si au experienta mare in domeniu.Tare am vrea sa-si publice anii munciti dmna Tucan,Catu,Orban,toti doamne…

  56. Ca jurist cu multi ani vechime sun:Constitutional-impozitarea progresiva a pensiilor,ca drept patrimonial,pe perioada mucii dupa pensie cu carte de munca si eradicarea muncii la negru.Toti cei ce muncesc trimit bani la bugetul central(cas,cass,impozite)deci statul pierde!Vor pierde si munca calificata.Un bun profesionist se formeaza cu adevarat,in 5-9 ani,daca depune efort.Unde se vrea a ajunge?De fapt la politicieni nu conteaza!

  57. CCR are dreptate! Nu poti lua dreptul la munca in unul din cele doua domenii,statal,privat.Aiuritor!Maine ii obliga pe oameni sa lucreze numai la forja si agricultura…daca mai exista si acestea!