G4Media.ro

Intervenții Salvamont în weekend: Un tânăr de 25 de ani din Odorheiul…

sursa foto: Salvamont Alba

Intervenții Salvamont în weekend: Un tânăr de 25 de ani din Odorheiul Secuiesc, o persoană din Vâlcea și una din Alba au fost salvate de autorități

O persoană a căzut, duminică seară, într-o zonă de abrupt a vârfului Durfuc din masivul Cozia, la faţa locului fiind aşteptat un elicopter SMURD-IGAV. Conform datelor postate de Serviciul Naţional Salvamont pe pagina de Facebook, salvatorii din cadrul Salvamont Vâlcea şi Salvamont Brezoi intervin pentru acordarea primului ajutor medical şi recuperarea persoanei în cauză. De asemenea, un elicopter SMURD-IGAV a fost alocat pentru a asigura suport la recuperare şi transportul către o unitate medicală de specialitate, arată sursa citată, transmite Agerpres.ro.

Tot în weekend, Salvamont Alba a primit un apel prin care era solicitată interventia salvatorilor montani pentru o persoană blocată pe o stâncă în zona Vânătările Ponorului, din comuna Sälciua. Apelantul vorbea foarte greu limba română. La scurt timp după acest apel, un al doilea apel semnala faptul că la cca. 30 de metri sub balconul din lemn de la locul de belvedere deasupra de Vânătările Ponorului, se vede o persoană blocată în peretele stâncos. Apelurile s-au efectuat prin numărul unic de urgență 112.

Salvamontişii ajunşi la faţa locului au constatat că era vorba despre un tânăr în vârsta de 25 de ani, din Odorheiul Secuiesc, care a coborât neasigurat, fără echipament, în avenul respectiv, unde a rămas blocat, la prima săritoare, fără posibilitate de a se mai întoarce. Salvamontiștii au coborât pana la tânărul blocat, l-au asigurat, iar pentru evacuare au folosit tehnici de coarda specifice, pana când acesta a ajuns la suprafață.

  • ”Menționăm că tânărul în cauză nu a suferit leziuni sau vătămări cat timp s-a aflat blocat la intrarea în aven. Este lesne de înțeles că bravada şi curiozitatea, în acest caz, a avut pentru tânărul nostru, efectul invers faţă de ceea ce a vrut să demonstreze”, a transmis Salvamont Alba.

Tot în acest weekend, salvatorii montani au asigurat şi asistenţa în zona cetății de la Căpâlna, în cadrul Festivalului Cetăților Dacice, desfășurat în comuna Săsciori.

  • ”Pe lângă implicarea merituoasă pe care au avut-o în organizarea si pregătirea festivalului, au intervenit pe traseul TA (triunghi albastru), unde o femeie, participantă la eveniment, a alunecat pe o porțiune mai abruptă si a suferit o entorsă de gleznă, fără posibilitatea de a se mai deplasa. După acordarea primului ajutor, aceasta a fost coborâtă de pe munte, până în Sasciori, unde avea autoturismul, cu recomandarea de a se prezenta la UPU, pentru investigații mai amanuntite”, au transmis autoritățile.

sursa foto: Salvamont Alba

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. În concluzie, au fost salvați „un tânăr și două persoane”, după cum zice articolul. O altă concluzie este că G4 angajează „ziariști” din ce în ce mai puțin pregătiți.