G4Media.ro

Inteligența artificială, temă fierbinte pentru liderii lumii: Forum dedicat în cadrul G7…

Sursa Foto: computerworld

Inteligența artificială, temă fierbinte pentru liderii lumii: Forum dedicat în cadrul G7 / UE, la un pas să finalizeze prima reglementare din lume / Creatorul ChatGPT, întâlniri la nivel înalt și presiuni

Oficialii din cadrul G7 se vor întâlni săptămâna viitoare pentru a analiza problemele ridicate de instrumentele de inteligență artificială (AI) generativă, precum ChatGPT, potrivit Reuters. În paralel, europarlamentarii sunt la un pas să finalizeze primul proiect din lume pentru reglementarea inteligenței artificiale. Șeful OpenAI, creatorul ChatGPT, s-a întâlnit în ultima săptămână cu mai mulți lideri politici și aruncă amenințări voalate către UE ca să nu suprareglementeze domeniul. Europenii își mențin însă poziția.

Liderii G7 (care include Statele Unite, Uniunea Europeană și Japonia) au convenit săptămâna trecută să creeze un forum interguvernamental numit „procesul AI de la Hiroshima” pentru a dezbate problemele legate de instrumentele de inteligență artificială în creștere rapidă. Oficialii guvernamentali ai G7 vor organiza prima reuniune la nivel de lucru privind IA pe 30 mai și vor analiza aspecte precum protecția proprietății intelectuale, dezinformarea și modul în care ar trebui guvernată această tehnologie, a declarat ministrul japonez al comunicațiilor, Takeaki Matsumoto.

Întâlnirea are loc în contextul în care autoritățile de reglementare în domeniul tehnologiei din întreaga lume evaluează impactul serviciilor populare de inteligență artificială, precum ChatGPT, oferit de OpenAI, companie susținută de Microsoft (MSFT.O).

UE se apropie de promulgarea primei legislații majore din lume privind IA, ceea ce a inspirat alte guverne să analizeze ce reguli ar trebui aplicate instrumentelor de IA.

Timp de luni de zile, Sam Altman, directorul general al OpenAI (creatorul ChatGPT), având gigantul Microsoft în spate, a îndemnat legiuitorii din întreaga lume să elaboreze noi legi care să reglementeze această tehnologie, scrie Reuters. Totuși, săptămâna aceasta, el a amenințat că producătorul ChatGPT ar putea părăsi Uniunea Europeană, dacă blocul „va reglementa excesiv” domeniul.

Altman s-a întâlnit cu politicieni de top din Franța, Spania, Polonia, Germania și Marea Britanie pentru a discuta despre viitorul AI și despre progresul ChatGPT. La mai bine de șase luni de când OpenAI a dezvăluit lumii ChatGPT – robotul său de chat cu inteligență artificială, temerile legate de potențialul său au provocat entuziasm și alarmă – și au adus-o în conflict cu autoritățile de reglementare.

Totuși, Altman a anulat o vizită programată la Bruxelles, au declarat două surse familiare cu această chestiune. OpenAI nu a răspuns la o solicitare de comentarii. „Actualul proiect al Legii UE privind IA este excesiv reglementat, dar am auzit că va fi retras”, a declarat Altman, miercuri, la Londra.

Legiuitorii UE responsabili de elaborarea Legii privind IA au contestat afirmațiile lui Altman. „Nu văd nicio relaxare în reglementare prea curând”, a declarat pentru Reuters europarlamentarul Dragoș Tudorache, care conduce elaborarea propunerilor UE.

„Suntem totuși bucuroși să îl invităm pe domnul Altman în Parlament pentru ca acesta să își poată exprima îngrijorările și să audă părerile parlamentarilor europeni cu privire la aceste probleme”, a mai spus el.

Șeful industriei UE, Thierry Breton, a criticat, de asemenea, comentariul lui Altman, spunând că proiectul de norme nu este negociabil.

Există așteptări ca OpenAI să discute mai în detaliu modul în care ar trebui reglementată IA, în contextul în care Altman are un program încărcat de întâlniri cu lideri mondiali precum premierul britanic Rishi Sunak și președintele francez Emmanuel Macron.

”Legiuitorii nu vor fi șantajați”

Europarlamentarul olandez Kim van Sparrentak, care a lucrat, de asemenea, la proiectul de lege al UE, a declarat că ea și colegii săi „nu ar trebui să ne lăsăm șantajați de companiile americane”.

„Dacă OpenAI nu poate respecta cerințele de bază privind guvernanța datelor, transparența, siguranța și securitatea, atunci sistemele lor nu sunt potrivite pentru piața europeană”, a spus ea.

Până în februarie, ChatGPT a stabilit un record pentru baza de utilizatori cu cea mai rapidă creștere din istorie a unei aplicații pentru consumatori.

OpenAI a intrat pentru prima dată în conflict cu autoritățile de reglementare în luna martie, când autoritatea italiană de reglementare a datelor Garante a închis aplicația pe plan intern, acuzând OpenAI că a încălcat normele europene de confidențialitate. ChatGPT a revenit online după ce compania a instituit noi măsuri de confidențialitate pentru utilizatori.

Între timp, legislatorii UE au adăugat noi propuneri la legea privind inteligența artificială a blocului, obligând orice companie care utilizează instrumente generative, precum ChatGPT, să dezvăluie orice material protejat prin drepturi de autor utilizat pentru antrenarea sistemelor sale.

Parlamentarii UE au convenit asupra proiectului de act normativ la începutul acestei luni. Statele membre, Comisia Europeană și Parlamentul vor stabili detaliile finale ale proiectului de lege.

Prin intermediul Consiliului Europei, statele membre individuale, precum Franța sau Polonia, pot, de asemenea, să solicite amendamente înainte de adoptarea proiectului de lege, care ar putea avea loc în cursul acestui an.

Planuri în plină desfășurare

În timp ce legislația se află în lucru de mai mulți ani, noile dispoziții care vizează în mod specific instrumentele generative au fost elaborate cu doar câteva săptămâni înainte de un vot crucial asupra propunerilor.

Reuters a relatat anterior că unii legislatori au propus inițial interzicerea totală a materialului protejat prin drepturi de autor utilizat pentru a antrena modelele generative de inteligență artificială, dar această propunere a fost abandonată în favoarea unor cerințe de transparență mai stricte.

„Aceste prevederi se referă în principal la transparență, care asigură că AI și compania care o construiește sunt demne de încredere. Nu văd niciun motiv pentru care o companie s-ar feri de transparență”, a declarat Tudorache.

Nils Rauer, partener în domeniul tehnologiei la firma de avocatură Pinsent Masons, a declarat că nu a fost „nicio surpriză” că Altman a făcut comentariile sale în timp ce legislatorii lucrau la propunerile lor.

„Este puțin probabil ca OpenAI să întoarcă spatele Europei. UE este prea importantă din punct de vedere economic”, a spus el. „Nu puteți să tăiați piața unică, cu aproape 500 de milioane de oameni și o economie de 15 trilioane de euro (16,51 trilioane de dolari)”.

Altman s-a aflat joi la Munchen, în Germania, unde a declarat că s-a întâlnit cu cancelarul Olaf Scholz.

Sergey Lagodinsky, un europarlamentar german care a lucrat, de asemenea, la această legislație, a declarat că, în timp ce Altman poate încerca să-și impună agenda între țările individuale, planurile Bruxelles-ului de a reglementa tehnologia sunt „în plină desfășurare”.

„Este posibil să existe unele amendamente, bineînțeles”, a spus el. „Dar mă îndoiesc că acestea vor schimba traiectoria generală”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Plateste politele lui Zuckerberg. Softul contine deja o filtrare a mesajelor scrise de om.