G4Media.ro

Inteligență Artificială: Rămasă mult în urma SUA și Asiei, UE vrea să…

Inteligență Artificială: Rămasă mult în urma SUA și Asiei, UE vrea să subvenționeze și să supra-reglementeze domeniul

Comisia Europeană a lansat miercuri o strategie privind inteligența artificială, un document de poziție care pune bazele viitoarei legislații în domeniu. UE a rămas mult în urma SUA și a Asiei în acest domeniu, după cum arată chiar strategia, iar Comisia Europeană vrea să remedieze situația prin două instrumente specifice etatismului: prin subvenții și supra-reglementarea sectorului.

Investițiile în cercetare și inovare în UE în domeniul inteligenței artificiale au fost de doar 3,2 miliarde de euro în 2016, în timp ce în SUA au fost de 12,1 miliarde euro, iar în Asia de 6,5 miliarde de euro, potrivit datelor prezentate chiar de Comisia Europeană. De altfel, rămânerea în urmă a Europei în domeniul digital e demonstrată de absența ”unicornilor” europeni în domeniul digital (companii a căror valoare de piață să depășească un miliard de dolari).

Preocuparea pentru supra-reglementarea domeniului este menționată în comunicatul de presă al Comisiei Europene, care arată că pe lângă legislația actuală va fi nevoie de noi norme pentru a înlătura presupusele riscuri ale utilizării Inteligenței Artificiale: ”Dată fiind complexitatea sistemelor de IA și riscurile semnificative pe care le pot prezenta acestea în anumite contexte, este esențial să consolidăm încrederea utilizatorilor. Trebuie să existe norme clare care să abordeze problema sistemelor de IA cu grad ridicat de risc, fără însă a le împovăra excesiv pe cele cu risc mai scăzut. Vor continua să se aplice normele stricte ale UE în materie de protecție a consumatorilor, de combatere a practicilor comerciale neloiale și de asigurare a protecției datelor cu caracter personal și a vieții private”.

Mai mult, Comisia arată că va aplicațiile care nu vor respecta noile norme nu vor putea fi utilizate pe teritoriul UE.

În ceea ce privește subvențiile pentru sector, Comisia arată în comunicatul de presă că ”urmărește să mobilizeze resurse de-a lungul întregului lanț valoric și să creeze stimulentele potrivite pentru a accelera introducerea și utilizarea IA, inclusiv de către întreprinderile mici și mijlocii”.

Etapele următoare. Comisia va prezenta în cursul acestui an un Act privind serviciile digitale și un Plan de acțiune pentru democrația europeană, va propune o revizuire a Regulamentului e-IDAS și va consolida securitatea cibernetică prin instituirea unei unități comune de securitate cibernetică. De asemenea, Europa va continua să construiască alianțe cu partenerii săi internaționali, mobilizând puterea sa normativă, consolidarea capacităților, diplomația și instrumentele de finanțare pentru a promova modelul european de digitalizare.

Cartea albă privind inteligența artificială este deschisă consultării publice până la 19 mai 2020. Comisia colectează, de asemenea, părerile părților interesate cu privire la Strategia sa privind datele. În lumina contribuțiilor primite, Comisia va lua măsuri suplimentare pentru a sprijini dezvoltarea unei IA de încredere și a economiei datelor.

Foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Anglia e atat de avansata in domeniu incat a parasit din timp UE

 2. Ce inseamna sa „supra-reglementeze domeniul”? Si care este exact problema autorului cu legislatia europeana privind „protecția consumatorilor, combaterea practicilor comerciale neloiale și asigurarea protecției datelor cu caracter personal și a vieții private”. Nu ar trebui ca populatia sa fie protejata?
  Ar mai trebui spus ca legislatia europeana in domeniu va fi discutata, votata si adoptata de Consiliul UE, unde Romania e membra, si de Parlamentul European, unde romanii au proprii lor alesi.

  • Supra-reglemantare inseamna:
   EN 61508-3:2010, table C2, page 70 randul cu Artificial intelligence:
   cerintze de satisfacut -> recomandarea standardului
   * correctness with respect to software safety requirements specification -> May complicate achievement of this property
   * freedom from intrinsic design fault -> May complicate achievement of this property
   * simplicity and understandability -> May complicate achievement of this property
   * predictability of behavior -> May complicate achievement of this property
   * verificable and testable design -> May complicate achievement of this property

   Deci in general Table A2 page 48:
   Artificial intelligence fault correction
   SIL 1 :—
   SIL2 : Not Recommended
   SIL3 : Not Recommended
   SIL4 : Not Recommended

   Adica mai pe scurt conform normelor europene in vigoare potzi sa folseste artificial intelligence doar pentru niste aparate de nivelul de periculozitate gen coffee maker (alexa/multimedia device ->SIL1)
   si nu ai voie sa o folosesti decat daca pozti sa demontrezi ca face ceea ce se stie ca in mod obsnui AI nu poate face pentru aparate de nivelul de periculoziate al unei
   mashini de splat -> SIL2
   ABS de masina -> SIL3
   Sistem de conducere automata pe calea ferata = tren troleu/metrou ori controler de motor de avion -> SIL4

   Do you follow ?
   Asta e problema.
   Iar probleme e ca AI asha cum se face pana acuma nu are close predictable run time shi nici predictability of behaviour deoprece o mica schimbare in spatziul de intrare poate genera o mare schimbare in spatziul de ieshire.

   Da altminteri multzi haiatzi isi vor da cu presuptzul ref AI cam tot asha cum isi dau cu el shi in alegeri shi ghinion de nesansa fiind complect parale cu domeniul dara asta nu ii ii impiedica sa aibe hahahahahaha „opinii ” nici in privintza AI dupa cum nu au nici in privintza politicii

 3. Cele trei legi ale roboticii:

  1. Un robot nu are voie să pricinuiască vreun rău unei ființe umane, sau, prin neintervenție, să permită ca unei ființe omenești să i se facă un rău.
  2. Un robot trebuie să se supună ordinelor date de către o ființă umană, atât timp cât ele nu intră în contradicție cu Legea 1.
  3. Un robot trebuie să-și protejeze propria existență, atât timp cât acest lucru nu intră în contradicție cu Legea 1 sau Legea 2.

  0. Un robot nu are voie să pricinuiască vreun rău umanității sau să permită prin neintervenție ca umanitatea să fie pusă în pericol.

 4. Tineti-va bine, birocratii UE vor reglementa si supra-reglementa inteligenta artificiala!
  Prima cerinta a IA: sa nu fie mai inteligenta decit un om prost (ca sa nu-i puna pe numitii reglementatori in umbra).

 5. Sigur, reglementarea AI o sa ne salveze..
  Personal cred ca sua si China nu vor sta sa explice fiecare weight din reteaua neuronala si nici fiecare hiper parametru.
  Nici macar oamenii nu pot explica fiecare decizie..
  Vestea buna e ca nu ne ia inteligenta artificiala joburile in UE.sau mai degrabă nu tuturor..
  Vestea proasta e ca cine ajunge la inteligenta artificiala de nivel uman primul va avea un avantaj imens. Imposibil de recuperat.
  Poate ca programele de cercetare sa rezolve asta.. Cat timp competitia e deepmind, openai si Google plus baidu in china sunt sceptic..

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.