
Insulele din Caraibe care vă oferă pașaport dacă cumpărați o casă
Cine răsfoiește ofertele de case de vânzare din Caraibe de Est observă că nu mai promovate doar plajele fermecătoare și stilul de viață relaxat pentru a atrage cumpărătorii, notează BBC.
Din ce în ce mai multe oferte imobiliare oferă și pașaport – iar instabilitatea politică și socială din SUA se spune că alimentează o creștere a interesului.
Cinci dintre națiunile insulare din regiune – Antigua și Barbuda, Dominica, Grenada, St Kitts și Nevis și St Lucia – oferă astfel de cetățenie prin investiții (CBI) începând de la doar 200.000 de dolari.
Cumpărați o casă și veți obține și un pașaport care vă oferă acces fără viză în până la 150 de țări, inclusiv Marea Britanie și zona Schengen din Europa.
Pentru cei bogați, absența impozitelor pe câștigurile de capital și moșteniri, și în unele cazuri și pe venituri, este un alt avantaj major. Toate cele cinci programe din regiune permit cumpărătorilor să își păstreze cetățenia actuală.
În Antigua, agenții imobiliari se străduiesc să țină pasul cu cererea, spune Nadia Dyson, proprietara Luxury Locations. „Până la 70% dintre cumpărători doresc în prezent cetățenia, iar marea majoritate sunt din SUA”, declară ea pentru BBC.
„Nu discutăm politică cu ei, dar peisajul politic instabil [din SUA] este cu siguranță un factor important”.
Anul trecut, în această perioadă, erau doar cumpărători interesați de stilul de viață și câțiva CBI. Acum, toți spun «Vreau o casă cu cetățenie». Niciodată nu am vândut atât de multe.”
În ciuda faptului că programul Antigua nu impune cerințe de rezidență, unii cumpărători doresc să se mute definitiv, spune Dyson, adăugând: „Câțiva s-au mutat deja”.
Cetățenii americani reprezintă cea mai mare parte a cererilor CBI din Caraibe în ultimul an, potrivit experților în migrație de investiții Henley & Partners.
Ucraina, Turcia, Nigeria și China se numără printre celelalte țări de origine ale solicitanților, spune firma britanică care are birouri în întreaga lume.
Aceasta adaugă că, în general, cererile pentru programele CBI din Caraibe au crescut cu 12% din al patrulea trimestru al anului 2024.
Totul, de la violența cu arme de foc la antisemitism, îi ține pe americani în suspans, potrivit consultantului Dominic Volek.
„Aproximativ 10-15% se mută efectiv. Pentru majoritatea, este o poliță de asigurare împotriva a tot ceea ce îi preocupă. A avea o a doua cetățenie este un plan de rezervă bun”, explică el.
Domnul Volek spune că avantajele oferite de pașapoartele din Caraibe în ceea ce privește ușurința călătoriilor sunt atractive pentru oamenii de afaceri și pot reprezenta, de asemenea, un beneficiu din punct de vedere al securității. „Unii clienți americani preferă să călătorească cu un pașaport mai puțin controversat din punct de vedere politic.”
Înainte de pandemia de Covid, SUA nici măcar nu se aflau pe „radarul” Henley, continuă Volek.
Restricțiile de circulație s-au dovedit a fi „un șoc” pentru persoanele înstărite obișnuite să călătorească liber cu avioane private, ceea ce a determinat prima creștere a cererilor de cetățenie prin investiții în Statele Unite. Interesul a crescut din nou după alegerile din 2020 și 2024 din SUA.
„Există democrați care nu-l plac pe Trump, dar și republicani care nu-i plac pe democrați”, spune Volek.
„În ultimii doi ani, am trecut de la zero birouri în SUA la opt în toate marile orașe, iar în următoarele luni se vor deschide încă două sau trei.”
Robert Taylor, din Halifax, Canada, a cumpărat o proprietate în Antigua, unde intenționează să se retragă la sfârșitul acestui an.
El a investit 200.000 de dolari chiar înainte ca pragul imobiliar să fie ridicat la 300.000 de dolari vara trecută.
El explică că, pe lângă faptul că cetățenia îi permite să evite restricțiile privind durata șederii, aceasta îi oferă și libertatea de a profita de oportunități de afaceri. „Am ales Antigua pentru că are ape frumoase, oamenii mi se par foarte, foarte prietenoși și, în plus, clima este excelentă pentru ultima parte a vieții mele.”
Totuși, astfel de programe nu sunt lipsite de controverse. Când vânzarea pașapoartelor a fost propusă pentru prima dată în 2012 de către guvernul din Antigua de atunci ca o modalitate de a susține economia în dificultate, unii au considerat că este discutabilă din punct de vedere etic.
Protestatarii au ieșit în stradă pentru a condamna această măsură, își amintește fostul președinte al Camerei Reprezentanților, Gisele Isaac. „Exista un sentiment de naționalism; oamenii simțeau că ne vindeam identitatea, ca să spunem așa, unor oameni care nu știau nimic despre noi”, spune ea.
Liderii altor națiuni din Caraibe care nu oferă CBI au criticat rapid această măsură, printre aceștia numărându-se și prim-ministrul din Saint Vincent și Grenadine, Ralph Gonsalves. El a declarat anterior că cetățenia nu ar trebui să fie „o marfă de vânzare”.
În cadrul comunității internaționale, există temeri că o supraveghere laxă ar putea ajuta infractorii să treacă granițele.
Uniunea Europeană a amenințat că va retrage accesul fără viză pentru țările din Caraibe care participă la programul CBI, în timp ce SUA și-a exprimat anterior îngrijorarea cu privire la posibilitatea ca astfel de programe să fie utilizate ca mijloc de evaziune fiscală și criminalitate financiară.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat pentru BBC că aceasta „monitorizează” cele cinci programe din Caraibe și că poartă discuții cu autoritățile respective din 2022.
Ea afirmă că o evaluare în curs de desfășurare încearcă să demonstreze dacă cetățenia prin investiții constituie „un abuz al regimului fără vize de care beneficiază aceste țări în raport cu UE și dacă este probabil să conducă la riscuri de securitate pentru UE”.
Comisia a recunoscut reformele efectuate de insule, care, potrivit acesteia, vor avea un impact asupra evaluării sale.
La rândul lor, cele cinci națiuni din Caraibe au reacționat cu furie la afirmațiile că nu fac suficient pentru a verifica solicitanții.
Prim-ministrul Dominicii, Roosevelt Skerrit, a descris programul CBI al țării sale ca fiind „solid și transparent”, adăugând că autoritățile au depus eforturi susținute pentru a asigura integritatea acestuia.
Guvernul afirmă că vânzările de pașapoarte au generat peste 1 miliard de dolari de la lansarea inițiativei în 1993, contribuind la finanțarea infrastructurii vitale, inclusiv a unui spital de ultimă generație.
În St Lucia, prim-ministrul Philip J Pierre afirmă că insula respectă cele mai înalte standarde de securitate pentru a se asigura că programul său CBI nu contribuie în mod involuntar la activități ilicite.
Nevoia de a mulțumi superputerile mondiale prin creșterea veniturilor reprezintă un echilibru delicat pentru micile națiuni din Caraibe, cu resurse limitate, dependente de capriciile turismului.
Programele CBI au fost considerate o salvare la summitul regional al industriei din aprilie, fondurile fiind utilizate pentru tot felul de scopuri, de la curățarea după dezastre naturale până la susținerea sistemelor naționale de pensii. Prim-ministrul Antigua, Gaston Browne, a declarat că banii strânși au salvat țara sa de la faliment în ultimul deceniu.
În afară de achiziționarea de proprietăți, alte căi de obținere a cetățeniei caraibiene prin investiții includ, de obicei, o donație unică către un fond național de dezvoltare sau similar. Acestea variază de la 200.000 de dolari în Dominica pentru un singur solicitant, la 250.000 de dolari pentru un solicitant principal și până la trei persoane dependente eligibile în Dominica și St Kitts. În Antigua, investitorii au, de asemenea, opțiunea de a dona 260.000 de dolari Universității Indiilor de Vest.
În fața presiunii internaționale, insulele s-au angajat să adopte noi măsuri pentru a consolida supravegherea, inclusiv înființarea unei autorități regionale de reglementare care să stabilească standarde, să monitorizeze operațiunile și să asigure conformitatea.
În plus, cele șase principii convenite cu SUA includ o diligență sporită, audituri periodice, interviuri obligatorii cu toți solicitanții și eliminarea unei lacune care permitea anterior unui solicitant respins de o țară să depună o cerere în altă țară.
În prezent, vânzările de pașapoarte reprezintă 10-30% din PIB-ul insulelor.
Andre Huie, jurnalist în St Kitts, afirmă că, în consecință, programul CBI al țării sale este „în general bine susținut”. „Publicul înțelege valoarea acestuia pentru economie și apreciază ceea ce a reușit să realizeze guvernul cu banii obținuți.”
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.