G4Media.ro

INSP: Nouă cazuri de infectare săptămâna trecută în România cu subvariantele Omicron…

Sursa foto: Pixabay

INSP: Nouă cazuri de infectare săptămâna trecută în România cu subvariantele Omicron aflate la originea noului val COVID din Africa de Sud sau Portugalia

Două cazuri de infectare au fost depistate în România săptămâna trecută cu BA.4 și șapte cu BA.5, două subvariante ale Omicron care au generat noul val de îmbolnăviri din țări precum Africa de Sud sau Portugalia și care au fost clasificate ca „variante care determină îngrijorare (VOC)” de Centrul european pentru controlul bolilor (ECDC), potrivit raportului săptămânal al Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).

„În săptămâna 23 (6-12 iunie, n.red.) au fost confirmate 93 cazuri cu varianta Omicron, din care 92 sunt
VOC. Până la data de 12 iunie 2022 au fost confirmate 5925 cazuri cu varianta Omicron (VOC). Dintre acestea, la 2570 a fost detectată sub-varianta BA.2 (43%). În S 23 a fost detectată sub-varianta BA.4 la 2 cazuri. La 7 cazuri a fost detectată sub-varianta BA.5”, se arată în raportul INSP.

În prima săptămână din iunie au fost depistate doar trei cazuri de infectare cu subvarianta BA.5 și niciuna cu BA.4.

Context.

La mijlocul lunii mai, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a anunțat că noile subvariante ale tulpinii Omicron a coronavirusului, denumite BA.4 și BA.5, au fost reclasificate și din „variante de interes” sunt considerate acum „variante care determină îngrijorare (VOC)”.

ECDC menționează că răspândirea noilor subvariante BA.4 și BA.5 se datorează probabil capacității lor de a evita protecția imună indusă de infecția și/sau vaccinarea anterioară, în special dacă a trecut o perioadă de timp. Datele limitate disponibile la acest moment din studiile in vitro indică faptul că atât BA.4, cât și BA.5 sunt capabile să scape de protecția imună indusă de infecția cu BA.1 (varianta originală a Omicron), la persoanele nevaccinate. Rezultatele la persoanele vaccinate au avut rezultate mai bune în studiile in vitro efectuate până acum, însă protecția derivată din vaccinurile disponibile în prezent scade în timp împotriva variantei Omicron.

În prezent, nu există niciun indiciu cu privire la vreo modificare a severității pentru BA.4/BA.5 în comparație cu variantele anterioare ale Omicron, subliniază ECDC. Detalii aici.

La fel ca tulpina originală Omicron, cele două subvariante au fost detectate tot în Africa de Sud, la începutul acestui an.

Africa de Sud, ţara cea mai afectată de COVID-19 de pe continentul african, se confruntă cu un nou val al pandemiei, a avertizat Centrul pentru Inovare şi Răspuns la Epidemii (CERI), la sfârşitul lunii aprilie.

Oamenii de ştiinţă sud-africani care au identificat Omicron la sfârşitul anului trecut au semnalat în prezent alte două subvariante de Omicron, BA.4 şi BA.5, ca fiind la originea creşterii cazurilor în Africa de Sud”, a declarat în 4 mai directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă.

De asemenea, în Portugalia subvarianta BA.5 a devenit dominantă.

Variantele coronavirusului care determină îngrijorare (VOC) sunt variante pentru care sunt disponibile dovezi clare care indică un impact semnificativ asupra transmisibilității, severității și / sau imunității, ceea ce ar putea avea un impact asupra situației epidemiologice din Europa. Dovezile combinate genomice, epidemiologice și in vitro pentru aceste caracteristici au încredere cel puțin moderată.

În ceea ce privește variantele de interes (VOI), sunt disponibile dovezi privind proprietățile genomice, dovezile epidemiologice sau dovezile in vitro care ar putea implica un impact semnificativ asupra transmisibilității, severității și / sau imunității, având un impact real asupra situației epidemiologice din Europa. Cu toate acestea, dovezile sunt încă preliminare sau sunt asociate cu incertitudini majore.
sursa foto: Pixabay
Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează