G4Media.ro

ECDC cataloghează ca „îngrijorătoare” cele două subvariante noi ale Omicron aflate la…

Sursa foto: Pixabay

ECDC cataloghează ca „îngrijorătoare” cele două subvariante noi ale Omicron aflate la originea valului agresiv din Africa de Sud / Numeroase cazuri raportate în Portugalia

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a anunțat că noile subvariante ale tulpinii Omicron a coronavirusului, denumite BA.4 și BA.5, au fost reclasificate și din „variante de interes” sunt considerate acum „variante care determină îngrijorare (VOC)”.

Există o tendință de creștere a proporției infectărilor cu BA.5 în Portugalia în ultimele săptămâni, însoțită de o creștere a numărului de cazuri de COVID-19 și a ratei de pozitivitate a testelor, notează ECDC.

Institutul Național de Sănătate din Portugalia a estimat că BA.5 reprezintă deja circa 37% din cazurile pozitive începând cu 8 mai. Avantajul de creștere zilnică estimat pentru BA.5 față de BA.2 este de 13%, iar dacă această rată se menține BA.5 va deveni varianta dominantă în Portugalia până la 22 mai, estimează agenția europeană.

ECDC menționează că răspândirea noilor subvariante BA.4 și BA.5 se datorează probabil capacității lor de a evita protecția imună indusă de infecția și/sau vaccinarea anterioară, în special dacă a trecut o perioadă de timp. Datele limitate disponibile la acest moment din studiile in vitro indică faptul că atât BA.4, cât și BA.5 sunt capabile să scape de protecția imună indusă de infecția cu BA.1 (varianta originală a Omicron), la persoanele nevaccinate. Rezultatele la persoanele vaccinate au avut rezultate mai bune în studiile in vitro efectuate până acum, însă protecția derivată din vaccinurile disponibile în prezent scade în timp împotriva variantei Omicron.

În prezent, nu există niciun indiciu cu privire la vreo modificare a severității pentru BA.4/BA.5 în comparație cu variantele anterioare ale Omicron, subliniază ECDC.

Context. La fel ca tulpina originală Omicron, cele două subvariante au fost detectate tot în Africa de Sud, la începutul acestui an.

Africa de Sud, ţara cea mai afectată de COVID-19 de pe continentul african, se confruntă cu un nou val al pandemiei, a avertizat Centrul pentru Inovare şi Răspuns la Epidemii (CERI), la sfârşitul lunii aprilie.

Oamenii de ştiinţă sud-africani care au identificat Omicron la sfârşitul anului trecut au semnalat în prezent alte două subvariante de Omicron, BA.4 şi BA.5, ca fiind la originea creşterii cazurilor în Africa de Sud”, a declarat în 4 mai directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă.

Variantele coronavirusului care determină îngrijorare (VOC) sunt variante pentru care sunt disponibile dovezi clare care indică un impact semnificativ asupra transmisibilității, severității și / sau imunității, ceea ce ar putea avea un impact asupra situației epidemiologice din Europa. Dovezile combinate genomice, epidemiologice și in vitro pentru aceste caracteristici au încredere cel puțin moderată.

În ceea ce privește variantele de interes (VOI), sunt disponibile dovezi privind proprietățile genomice, dovezile epidemiologice sau dovezile in vitro care ar putea implica un impact semnificativ asupra transmisibilității, severității și / sau imunității, având un impact real asupra situației epidemiologice din Europa. Cu toate acestea, dovezile sunt încă preliminare sau sunt asociate cu incertitudini majore.

Sursa foto: Pixabay

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

19 comentarii

 1. Pregatiti deja terenul pentru toamna? Vreti iara lockdown? Vaccinare? Nu mai merge! Sa vi le bagati in ruc variantele astea! Fara masca, fara basca, fara nimic! Gata.

  • Fara Guvern? Nu urmeaza Ciolaku?

  • Si fara chiloti, as adauga, fara medicamente de niciun fel, doar zeama de varza si frectie cu otet. Ce mai atata sapun, apa calda, curent electric. Gata si cu internetul, nu-i asa, dom Lae, sa nu mai scrii atatea bazaconii.

  • Iarasi l-au scos la munca pe oligofrenul de draggy.

  • La inmormantare fara lumanari?
   Sau alea sunt „traditionale”?

  • Va intereseaza pentru dl.crop, nu? Ce-i drept, mai are putin si crapa cropul de ciuda, ca n-are replica si o da pe d-astea de pensionar obosit. Ce sa va fac, daca atata puteti, astia sunteti.

 2. Au inceput. Ba nu ii mai satura Dumnezeu de atatea mizerii ,inscenari ,virusuri si ce mai fac ei. Dar s-o intoarce roata odata si odata. Vorba lui Lapusneanu: De ma voi scula,pe multi am sa popesc si eu

  • Eu cred ca deja v-ati sculat, se vede dupa invartoseala, dar cum aveti o varsta, va molesiti repede la loc.

 3. Ursula von der Leyen si Citzu sunt in extaz….

  • Ce sa ma zicem de trolii anti occident, abia asteapta pandemia, ce buna e acoperirea pentru propaganda pro-sovietica.

 4. Macar sa apucam si noi vacanta de vara.

 5. aoleu iar am uitat sa mi iau medicamentele

 6. „protecția derivată din vaccinurile disponibile în prezent scade în timp împotriva variantei Omicron”…fie vom face doza a 7-a, fie va fi creat un nou vaccin pentru Omicron. Deocamdata, in functie de situatia politica viitoare, ECDC (noua institutie a UE politizata) nu se pronunta.

 7. Ni se rupe bula de noile variante. Ne-am lămurit cum e cu pandemia.