G4Media.ro

Iniţiativă legislativă USR PLUS: Judecătorii să îşi motiveze decizia odată cu pronunţarea…

Iniţiativă legislativă USR PLUS: Judecătorii să îşi motiveze decizia odată cu pronunţarea sentinţei şi în procesele civile / Judecător: Este practic imposibil din cauza lipsei acute de personal

Deputata USR Plus de Cluj, Oana Murariu, a depus o iniţiativă legislativă de modificare a Codului de procedură civilă astfel încât judecătorii să îşi să îşi motiveze decizia odată cu pronunţarea sentinţei şi în procesele civile, nu doar în cele penale, aşa cum a decis CCR în acest an.

<<Cetățenii implicați în procese civile nu vor mai aștepta luni de zile până să afle motivarea hotărârilor pronunțate, ci vor afla argumentele care au condus la soluția decisă încă din momentul pronunțării hotărârii judecătorești.

Printre modificările propuse la Codul de procedură civilă se numără aceea potrivit căreia „deliberarea, redactarea și pronunțarea hotărârilor nu pot avea loc mai târziu de 120 de zile de la închiderea dezbaterilor”. O altă prevedere stabilește că „Hotărârea se poate pronunţa în şedinţă publică, după redactarea acesteia, la locul unde s-au desfăşurat dezbaterile, de către preşedinte sau de către un judecător, membru al completului de judecată, care va citi dispozitivul, indicând şi calea de atac ce poate fi folosită împotriva hotărârii sau se poate pronunţa prin punerea hotărârii la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei”.

Adoptarea modificărilor va duce la scurtarea termenului în care cetățenii află argumentele care au stat la baza hotărârii judecătorești pronunțate în cauza lor și va produce degrevarea treptată a instanțelor de judecată (un dosar este analizat o singură dată în momentul deliberării, redactării și pronunțării soluției)>>, arată cei de la USR Plus.

Judecători: „Este practic imposibil din cauza lipsei acute de personal”

Şi noi judecătorii ne dorim să redactăm hotărârea într-un termen cât mai scurt, dar este practic imposibil în multe situaţii să te conformezi unui termen maxim de 120 de zile pentru că sunt dosare în care judecătorul ulterior reţinerii cauzei în pronunţare stă 5-10 zile doar pentru a pronunţa şi motiva un singur dosar mai complex.

Între timp, judecătorul trebuie să se pregătească pentru următoarea ședință de judecată, să deruleze procedura prealabilă în noile dosare care intră pe complet, să soluționeze diverse cereri incidente ce se depun de părți sau să desfășoare diverse activități administrative în cadrul instanței. Timpul alocat motivării devine practic aproape inexistent, ceea ce presupune adesea desfășurarea muncii în week-end sau în timpul concediului.

Legiuitorul trebuie să rezolve prioritar problema lipsei acute de personal şi să găsească soluţii alternative de soluţionare a litigiilor pentru a fi redus volumul de activitate, după care putem discuta.

Proiectul nu va eficientiza activitatea, ci va face mai mult rău în majoritatea cazurilor pentru că se va ajunge ca în Belgia de exemplu unde judecătorii nu intră cu mai mult de 10 dosare într-o şedinţă de judecată şi astfel soluţionarea unui dosar durează 4-7 ani. La volumul de activitate existent în prezent (peste 3 milioane dosare) nu se poate lucra în ritmul dictat de acest proiect”, a explicat pentru G4media.ro judecătorul Alin Bodnar de la Judecătoria Sectorului 3.

„În justiția română sunt 12% cauze penale, iar restul civile. Dacă toate hotărârile civile vor trebui motivate înainte de pronunţare, sistemul se va bloca în primele 6 luni. Avem lipsă o zecime de personal, medierea nu mai funcționează,  încărcătura e constantă: 3 milioane de dosare pe an”, a explicat şi judecătorul Cristi Danileţ.

Context. Potrivit datelor statistice ale Consiliului Superior al Magistraturii din luna ianuarie 2021,citate în comunicatul USR Plus,  durata medie de motivare a hotărârilor judecătorești este de 31,5 zile în cazul judecătoriilor, 43,9 zile în cazul tribunalelor, 40,6 zile în cazul curților de apel și 143,9 zile în cazul Înaltei Curți de Casație și Justiție.

În cazuri punctuale, durata medie este mult mai mare. De pildă, din datele statistice ale Judecătoriei Cluj-Napoca, durata medie a motivării hotărârii depășește în multe situații 200 de zile (de exemplu, 276 de zile pentru procesele în materia minori și familie având ca obiect nulitate/anulare act). La Tribunalul Cluj, fie că este vorba de procese pe fondul funciar, fie că e vorba de dizolvări persoane juridice sau litigii privind Curtea de Conturi, durata medie a motivării hotărârii instanței depășește 100 de zile.

USR Plus vrea şi intervale orare orientative pentru strigarea dosarelor astfel încât participanții la procesele civile să nu mai fie nevoiți să aștepte cu orele în sălile de judecată aglomerate

Într-un al doilea proiect de modificare a Codului de procedură civilă, deputata Oana Murariu propune introducerea unor intervale orare orientative pentru strigarea cauzelor.

<<„Pentru fiecare şedinţă de judecată se va întocmi o listă cu procesele ce se dezbat în acea zi, care va fi afişată pe portalul instanţei şi la uşa sălii de şedinţă cu cel puţin o oră înainte de începerea acesteia. Lista va cuprinde şi intervalele orare orientative fixate pentru strigarea cauzelor, fiind obligatorie stabilirea unor intervale orare diferite pe grupe de cauze, respectiv fixarea cauzelor în care se administrează probațiune extinsă în intervalele finale ale ședinței de judecată”, arată USR PLUS.

„Obligativitatea fixării proceselor pe ore pentru o mai bună organizare a ședințelor de judecată și previzibilitate pentru justițiabili va duce la: reducerea considerabilă a timpului de așteptare, evitarea aglomerării în instanțele de judecată, management eficient al timpului pentru judecători și justițiabili și creșterea credibilității sistemului judiciar”>>, a declarat deputata USP PLUS Oana Murariu.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

17 comentarii

 1. Hai lăsați vrăjeala ca aveți tone de bani si pensie de lux.

  • Adevarat, dar nu a fost inventat sistemul judiciar bazat pe inteligenta artificială, doamna deputat, inițiator al ghidusiei ăsteia e paralelă cu realitatea …din păcate, unele intiative parlamentare, bune la prima vedere, mai mult încurcă, în cazul asta blochează instanțele.. si cine suferă? Justitiabilul…e plină legislația noastră de prostii comise în parlament, dreptul de initiativa ar trebui cumva restrâns, eventual un aviz obligatoriu de la Consiliul legislativ

  • E CLAR UNDE BATE. VREA DUBLAREA PRIVILEGIILOR LA O JUMATATE DE AN, NU LA UN AN CA PANA ACUM.

 2. Nu prea înțeleg cu ce ar întârzia… necesarul de timp pt a scrie motivația aia e același și cu și fără regula asta. Ar întârzia toate dosarele in curs odată și apoi s-ar reveni la ritmul curent, după cum se vede de la mine.

  Sau judecătorii spun ca amâna redactarea motivațiilor pentru ca in unele cazuri nu mai e nevoie de ele?

  • Exact! Volumul de munca total rămâne acelasi, ba chiar as indrazni sa cred ca scade, pentru ca la momentul sentintei informatiile sunt proaspete in memoria judecatorului. Pe când o motivation scris după 3 luni mai necesita și o improspatare a memoriei.

 3. hai, la munca, parazitilor! luni intregi de concediu pe an, normal ca nu aveti timp :)) toti bugetarii sunt extenuati cand in sfarsit trebuie sa munceasca ca toti ceilalti :)) covidul i-a extenuat pe medicinisti, de parca ei sunt singurii de pe planeta care stau intr-un combinezon toata tura :))

  • De unde până unde luni întregi de concediu pe an? Confunzi (voit) vacanță judecătorească cu concediul.
   Ai putea eventual înțelege că și la stat și la privat sunt oameni și oameni. Generalizările nu sunt bune.
   Există instanțe unde sunt 1, 2, 3 judecători care încearcă să reziste cu 2000 sau chiar 3000 de dosare pe an. Poți să înțelegi ce înseamnă asta?
   Doamna Murariu sigur nu poate, ea trebuie să pună carul înaintea boilor. Rezolvați, doamnă, criza de personal, și după aia veniți cu astfel de măsuri.

 4. Deja nu mai ține manevra cu lipsa de personal…lor le convine că au găsit scuze..poliție…lipsă de personal… justiție la fel…dar ce fac concret pentru a acoperi lipsa de personal? Nimic pentru că le convine situația…au o scuza…dacă ar vrea ar rezolva situația cu greva generală…restul sunt povesti și scuze…și vrăjeală de bugetar posesor de pensie specială…

 5. Imposibil sa motivezi un verdict mincinos fara o negociere de acoperire.

  • Sa iasă la pensie la aceeași vasta cu muncitorii din privat, ca sa nu mai fie lipsa de personal….
   Ah, încă ceva! Nu e mai ușor sa faci motivarea împreuna cu sentința, cu informațiile proaspete in memorie, decât sa o dai după nu știu câte luni, gândindu-te oare de ce ai dat sentința aceea?!

 6. Știe cineva pe unde e Vîlcov?

 7. pluSECUricilor, acum il suspectați si pe Cristi Danileț ?!
  Recunoașteți ca propunerea voastră e un joc de imagine fara legătură cu realitatea de la firul ierbii.
  Hai inapoi pe Facebook !
  Sau in Piață, la țopăit ca pinguinii pe langa Șoșoacă si AURari (daca va primesc) !😂

  • Doar nu credeai ca o sa acorde puteri sporite mediatorilor pentru a incerca sa opreasca procesul sa ajunga in instanta ca si cauza civilă.
   Judecatorilor le convine sa para super ocupati in lipsa unui soft care sa le optimizeze treaba.

 8. Este un prim pas catre normalitate. Exemple concrete gasiti la toate instantele. De exemplu, Inalta Curte – Sectia a II-a Civila. Dosarul sta de la inregistrare pana intra pe fond 12 – 14 luni. Apoi motivarea vine in 6 – 14 luni. Inadmisibil ca o instanta sa dureze peste 2 ani. La Tribunalul Bucuresti este si mai grav, dosarul sta parcat de aproape 1 an si jumatate, in asteptarea motivarii, desi codul de procedura civila este clar in privinta termenelor. Adica magistratul ala nu si-a putut forma o parere proprie pe parcursul cercetarii judecatoresti? De ce dureaza ani pana intri in posesia motivarii ca sa o pui in executare silita? Au niste salarii enorme, privilegii precum diurna, casa, masina, etc. Nu mai spun de pensii, cei pensionati la CA Bucuresti au iesit cu 22.000 lei pe luna pensie, cred ca cea mai mica pensie de magistrat este undeva la 15.000 lei pentru o judecatorie sau tribunal. Cea mai privilegiata casta bugetara, ies la pensii pana in 50 de ani si apoi traiesc ca nababii pe spatele altora.

 9. Cred că judecătorii ar putea scrie o motivare mai pe scurt. Citisem mai demult la Cristi Danileț că motivările ajung uneori să fie foarte stufoase. Să recunoaștem, judecătorii au deja foarte mult de lucru, de ce să mai ia de-a fir-a-păr dosarul ca să scrie motivarea?

  Să facă un rezumat, cât consideră fiecare, eventual cu un număr minim de paragrafe acceptat, și cine vrea detalii să citească dosarul.

 10. Deci ala judeca si se termina procesul si el nu mai stie ce a auzit /ce a citit sa dea o decizie dupa 24 de ore? dar oare cat googlit are nevoie un judecator care stie legislatia si cazul ca sa scrie ceva mazgalit pe o coala de hartia pardon word/excel? ca vrem sa salvam planeta de la poluare…
  Tablete/scanere si proces maxim o saptamana …ori asa ori precum in Cambodgia…ce atata oameni cu studii impotenti in a rezolva stufarisul coruptie din justitie.
  Ce e in Romania e bataie de joc la adresa romanului de rand si al democratiei.
  e tras de timp pur si simplu circoteca asta cu procese lungite ca in basmele cu zmei.

 11. 1. Salarii si pensii mai mici si angajati personal
  2. Varsta de pensionare mai mare
  3. Aveti dosare multe pentru ca sentintele voastre incurajeaza, nu descurajeaza infractiunile

  Pai, daca dai sentinta azi (7 ani inchisoare, ca in cazul lui Valcov) si motivarea peste doi-trei ani (parca tot la Valcov), nu ai facut nimic. In răstimp, Valcov a mai furat 2-3 metri cubi de tablouri si bijuterii.