G4Media.ro

Înalta Curte, termen abia în septembrie pentru judecarea recursului în cameră preliminară…

sursa foto: Agerpres/ Mihaela Tufega

Înalta Curte, termen abia în septembrie pentru judecarea recursului în cameră preliminară în dosarul Mineriadei / După 30 de ani, judecătorii încearcă să stabilească dacă restituie dosarul la Parchet

Înalta Curte de Casație și Justiție a dat termen abia pe 14 septembrie 2020, deși suntem în mai, pentru judecarea recursului în cameră preliminară în dosarul Mineriadei, potrivit minutei instanței. Camera preliminară este o etapă înainte de judecata pe fond a dosarului.

Potrivit lui Doru Mărieș, liderul Asociației 21 Decembrie 1989, procesul s-a amânat pentru că fostul președinte Ion Iliescu și fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu au susținut că au nevoie de timp să își angajeze un avocat. În plus, Voican Voiculesu și Petre Roman au cerut amânarea din motive legate de pandemia de coronavirus. Până la termenul din septembrie, instanța trebuie să citeze, din nou, toate cele aproape 1400 de victime din dosar.

Decizia a fost luată de judecătoarele de cameră preliminară Rodica Cosma și Anca Mădălina Alexandrescu.

”Avem două doamne judecătoare care când am încercat să cer un termen mult mai scurt nici nu ne-au băgat în seamă”, a declarat Marian Moroșanu, parte în dosar.

„Deci tu nu îți faci treaba, că și așa nu a fost de lucru acum, deci era timp suficient să se facă procedura, să se apeleze la organele de Poliție și vii fără niciun fel de explicație, pentru că nu există nicio explicație logică și dai un termen de 4 luni de zile. Sigur că o să spună că vine vacanța, dar până atunci mai sunt vreo 2 luni. Deci tu ignori 1500 de victime, ignori decizia CEDO, ignori că se încalcă legea, te situezi de partea criminalilor, care pentru încă 4 luni sunt în libertate și dai termen 14 septembrie că așa vrei tu să scapi de un dosar care te încurcă”, a declarat și Teodor Mărieș.

Mărieș a făcut un apel către președintele Klaus Iohannis „să înțeleagă că această bătaie de joc trebuie să se oprească sau să declare falimentul justiției românești pentru că, de 30 de ani, cred că este destulă bătaie de joc”.

În mai anul trecut, judecătorul Constantin Epure de la Înalta Curte a decis restituirea dosarului mineriadei la Parchetul militar din pricina mai multor vicii de procedură. Judecătorul și-a motivat decizia abia după 10 luni și pe 14 mai 2020 a fost primul termen în recurs, în cameră preliminară.

Context. Dosarul Mineriadei a fost trimis în judecată în iunie 2017. 13 persoane – în frunte cu Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Mugurel Florescu, Miron Cozma, Adrian Sârbu și Cazimir Ionescu – sunt acuzate de infracțiuni contra umanității, fapte pedepsite cu închisoare pe viață sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani.

Potrivit procurorilor militari, în zilele de 11 și 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanșeze un atac violent împotriva manifestanților aflați în Piaţa Universităţii din Bucureşti, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamației de la Timișoara și își exprimau, în mod pașnic, opiniile politice în contradicție cu cele ale majorității care forma puterea politică la acel moment. În acest atac au fost implicate, în mod nelegal, forțe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și peste zece mii de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării.

Atacul a fost pus în practică în dimineața zilei de 13 iunie 1990, având următoarele consecințe:

1. moartea prin împușcare a 4 persoane
2. vătămarea integrității fizice sau psihice a unui număr total de 1388 de persoane
3. privarea de dreptul fundamental la libertate, din motive de ordin politic, a unui număr total de 1250 de persoane

În cadrul acestei acțiuni, peste două sute de persoane au fost ridicate şi transportate la o unitate militară a Ministerului de Interne din localitatea Măgurele, unde au fost reţinute până în după amiaza aceleiaşi zile, când au fost lăsate să plece, după o cercetare sumară.

Concomitent, s-a pătruns în forţă, fără drept, în sediul Institutului de Arhitectură și al Universității din București, fiind percheziţionate mai multe birouri, iar persoanele aflate în incintă au fost evacuate prin acte de violenţă.

Conform hotărârii luate de către preşedintele Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională, primul-ministru al Guvernului României, viceprim-ministrul, conducători ai instituţiilor de forţă, precum şi de către persoane din conducerea Frontului Salvării Naţionale, în Piaţa Universităţii au fost aduşi muncitori de la Întreprinderea de Maşini Grele Bucureşti, coordonați de directorul acesteia.

Muncitorii s-au manifestat violent, agresând fizic persoanele întâlnite în zona Institutului de Arhitectură, după care au ocupat Piaţa Universităţii împreună cu forțele de ordine, pentru a împiedica revenirea manifestanţilor.

Acţiunile întreprinse de autorităţile statului au generat o ripostă violentă din partea opozanţilor, astfel că au fost incendiate sediile Poliţiei Capitalei, Ministerului de Interne, Televiziunii Române şi Serviciului Român de Informaţii.

S-a făcut uz de armă cu muniţie de război de către forţele de ordine, în aceste împrejurări fiind împuşcate mortal 4 persoane, iar alte 3 au fost rănite, de asemenea, prin împuşcare.

Represiunea autorităţilor a continuat, în zilele de 14 şi 15 iunie 1990, printr-un atac sistematic desfășurat împreună cu minerii şi muncitorii din mai multe judeţe ale ţării, care deveniseră o adevărată forţă de ordine, paralelă cu cele recunoscute şi organizate potrivit legii.

În acest context, minerii aduși în București au devastat sediile partidelor politice nou înființate sau reînființate după Revoluția din decembrie 1989 și care se aflau în opoziție. De asemenea, au agresat locuitori ai Bucureștiului și alte persoane având legătură cu manifestațiile din Piața Universității, imaginile cu actele de violență comise de mineri pe străzile orașului fiind mediatizate în întreaga lume, mai spun anchetatorii.

Aceste evenimentele au fost urmarea actelor de diversiune și manipulare a opiniei publice de către autoritățile statului reprezentate de către inculpați, care au prezentat manifestațiile din Piața Universității într-un mod distorsionat și au acreditat ideea că ele sunt determinate de o așa-zisă ”rebeliune de tip legionar”. Manifestanții care își exprimau opiniile politice au fost prezentați ca persoane cu ocupații infracționale, ,,elemente extremiste, reacționare”, fiind etichetați de președintele ales al României ca fiind ”golani”.

Persoanele care au fost ridicate din Piața Universității, împreună cu altele considerate ca având legătură cu manifestațiile, au fost duse cu forța în cazărmi aparținând Ministerului de Interne, fiind private de libertate într-un mod nelegal și în spații total improprii pentru deținerea unor persoane. Privarea de libertate fără forme legale a acestora a durat până cel mai târziu pe data 21 iunie 1990.

Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR.

Foto: Imagine de la mineriada din 1990 (Agerpres / Mihaela Tufega)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Va urma „10 august” peste 50 ani!

    USL traieste!!!! Ciruptia si hotia sunt la ele acasa cu asemenea guvern si parlament.

    • In Romania,chiar si „europeana”,dosarele in care sunt implicati securistii si tovarasii lu Ion Ilici Iliescu …. merg ca racii sau ff greu. Justitia din Romania e in continuare (neo)securisto spagarista. PS. De ce salarii (bugetare) de dumnezeii pe pamant,cand majoritatea lor sunt cu aceleasi mentalitati ca acum 15,20,30,40 de ani ?! Salariile porcesti nu stopeaza spagaria si coruptia ….

    • Dumnezei ….

    • Șoricelule…la care guvern te referi ?
      Cumva la „guvernarea pesede” care a frecta-o în ultimi…jde ani ,cu Doncila în frunte ?
      Epuru ce zice ?

  2. da, se tergiverseaza, fiindca nu e in interesul ticalosilor de stat sa se afle adevarul, poate votati cu niste oameni cinstiti data viitoare

  3. Încă o dovada ca slugile din așa numita Justiție nu vor sa facă dreptate unor oameni care au avut de suferit din cauza unor jigodii care se aflau la conducerea tarii în acel moment.
    Dacă am fi trăit într-o tara civilizata cu respect fata de cetățenii sai acest dosar ar fi fost soluționat corect și la timp. Dar din păcate trăim în România!!!! Pe acești judecatori nu ii interesează decât de salariile lor(care sunt enorme în comparație cu alții), de pensiile speciale și altele doar în interesul lor. Ei nu au timp sa facă dreptate și sa judece corect. Am ajuns la concluzia ca dacă ești infractor ai câștig de cauza.
    Asta nu e justiție este bătaie de joc, este lipsa de respect la adresa celor care au avut de suferit în timpul și după mineriada.Ar trebui resetat și acest sistem. Să va fie rușine stimați judecători!!!!!!

    • În România mai existâ justiție?!

    • Hoția din România nici dracului nu o scoate. Așa că singurii care ar putea scoate hoția din România ar fi fost Țepeș Vodă nr 1 și Ștefan cel Mare

  4. Republica Karaoke Romania.

    Pe durata vietii noastre, nimic esential nu se va schimba. 🙁

  5. Au nevoie de timp, să-și angajeze avocat, săracii de ei ! Dar ce repede au mulțumit cozilor de topor, pardon, minerilor pentru că au făcut ”ordine” / ”poate vă mai chemăm, să sădiți flori”. Unor hoarde care sau autocaracterizat prin celebrele : noi muncim, nu gândim / moarte intelectualilor. A fost cel mai rușinos epizod din istoria recentă a României. Dar se pare că trebuie să așteptăm ca autorii morali, instigatorii să dea în primire. Ce rușinos !

  6. Se va intoarce la Parchet dosarul- alta metoda de rezolvare nu exista.
    Se sting/ mor toate partile si in acest fel justitia romana independenta ( demna de o tara subsahariana) va triumfa- ca si in dosarul Tandarei.
    Ne mai miram ca Romaniei este impus MCV care nu se va ridica niciodata ( si de care depinde Schengen)

  7. Abia in Septembrie vine si valul 2 de Covidel, tine pana in iunie anul viitor, apoi iar trebuie sa angajeze alt avocat nea Nelu, ca cel de anul asta s-a pensionat… si tot asa pana la Sfantul Asteapta!

  8. Domnilor sau doamneleor dela ICCJ , chiar nu aveti un pic de condescendenta ptre. cei care au avut de suferit la Mineriada ? Ce justitie mai este asts , cand un doasar de asemenea anvergura treneaza de 30 de ani , pana mor si reclamantii sau petitionarii? Asta este independenta sis democratia in justitie? O justitie ineficienta , inactiva , sau poate anticonstitutionala , sau poate corupta ? Concluzia este una: NU avem justitie in Romania. Dovada este ca de asta suntem si in situatia de regres in toate planurile Roamanei. S-a furat sub diverse forme pe rupte si probabil ca se fura in continuare..

  9. Parca-l aud pe ilici-iliescu fredonand:
    „sunt broasca tes, sunt broasca tes, sunt broasca tes, sunt broaaaaasca testoasa”
    https://www.youtube.com/watch?v=eOhyDKPwTIE
    Sa traiesti nea nelu, 200 de ani, ca broasca testoasa, sa apuci judecata aici pe pamant si poate, nepotii nepotilor nostri te vor vedea macar o zi O SINGURA ZI in puscarie.
    Important este sa vezi cu ochii tai verdictul VINOVAT. Restul, mai putin conteaza.