G4Media.ro

În Senatul Italiei a fost aleasă o evreică din partea partidului post-fascist…

foto; captură video

În Senatul Italiei a fost aleasă o evreică din partea partidului post-fascist Frații Italiei (FdI). Nepoată a unui supraviețuitor al lagărului de la Auschwitz, Ester Mieli, o va avea în față pe o altă supraviețuitoare a Holocaustului, Liliana Segre  

Mieli a provocat una dintre marile surprize ale scrutinului din 25 septembrie, învingând-o într-un colegiu uninominal din Roma pe Monica Cirinnà, candidata Partidului Democrat (PD, centru stânga), care era aleasă fără întrerupere acolo din 1993.

De profesie jurnalistă, în vârstă de 46 de ani, Mieli a lucrat până acum la programul Zona Bianca a canalului TV Rete 4. Înainte de aceasta ea fusese purtătoare de cuvânt a Comunității Evreilor din Roma.

În 2015 a scris împreună cu unchiul ei, Alberto Mieli, o carte intitulată “Am fost evrei. Aceasta a fost singura noastră vină”, în care acesta povestea pentru prima dată după 70 de ani experiența sa infernală ca deportat în lagărul nazist de la Auschwitz.

Ester Mieli a repetat de mai multe ori în campania electorală că a sa este „o candidatură de cetățean italian” și că „fiecare evreu în parlament se reprezintă pe sine și nu comunitatea sa”, precum și că „comunitățile exprimă valori și nu se implică în politică”. Ea nu a menționat istoria familiei sale în campanie, fiind separată de opțiunea sa politică.

Senatul Italiei, unde coaliția dreptei, formată din FdI, Lega și Forza Italia, deține majoritatea absolută, ca de altfel și în Camera Deputaților, va avea sesiunea inaugurală pe 12 octombrie când lucrările vor fi conduse de cea mai în vârstă senatoare, Liliana Segre, în vârstă de 92 de ani.

Segre a fost numită senatoare pe viață de președintele Italiei Sergio Mattarella pe 19 ianuarie 2018, ziua în care s-au împlinit 80 de ani de la adoptarea legilor rasiale anti-evreiești de către regimul fascist condus de Benito Mussolini. Ea este supraviețuitoare a lagărului de la Auschwitz unde a fost deportată în 1944 la vârsta de 14 ani din nordul Italiei de către naziști, fiind  singura supraviețuitoare din familia sa. Din cei 776 de copii evrei italieni sub 14 ani deportați de naziști la Auschwitz, numai 35 au supraviețuit.

Recent, Segre i-a cerut liderei FdI, Giorgia Meloni, care are toate șansele să fie numită viitorul prim ministru al Italiei, să schimbe simbolul electoral al partidului, flamura tricoloră, aceeași ca a partidului fascist condus de Mussolini, dar Meloni a nesocotit această solicitare. FdI are printre predecesori partidul Mișcarea Socială Italiană (MSI), neofascist, succesor direct al partidului fascist al lui Mussolini.

Meloni, care a aderat la MSI în 1992 la vârsta de 15 ani și și-a exprimat în trecut admirația față de Mussolini. De la preluarea șefiei FdI în 2014, ea a reușit o operațiune de de-diabolizare a partidului, renunțând la orice mențiune la Mussolini și trecutului neo-fascist al partidului, descriindu-l ca pe un partid conservator. În caz că va fi numită în funcția de prim ministru, Meloni va deveni prima femeie șef de guvern în Italia la aproape 100 de ani după Benito Mussolini, numit prim ministru pe 31 octombrie 1922.

P.S: Termenul post-fascist se referă la diferite partide politice de dreapta din Europa, care îmbrățișează o formă modificată de fascism și care participă la sistemul politic constituțional. Termenul a fost folosit pentru prima oară la începutul secolului XXI de filosoful maghiar orginar din România, Gaspar Miklos Tamas.

Citiți și:

Un politician anti-vaccinist din Italia a provocat indignare referindu-se la o senatoare supraviețuitoare a Holocasutului după numărul tatuat pe braț la Auschwitz

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Ce înseamnă partid post-fascist?

  2. Aktual24.ro a spus ca Meloni a reconfirmat sustinerea pentru Ucraina. Asta vad ca nu spuneti, oare de ce? (intrebare retorica)