G4Media.ro

În pofida opoziţiei socialiştilor, Republica Moldova se îndreaptă spre alegeri anticipate (experţi)

Sursa Foto: Moldova.md

În pofida opoziţiei socialiştilor, Republica Moldova se îndreaptă spre alegeri anticipate (experţi)

Alegerile parlamentare anticipate sunt tot mai probabile în Republica Moldova, în pofida încercărilor unor politicieni şi partide de a le împiedica, consideră mai mulţi analişti politici moldoveni, a căror opinie diferă doar în privinţa perioadei în care acestea ar putea fi organizate, relatează joi Radio Chişinău.

Curtea Constituţională va decide peste o săptămână dacă există circumstanţele necesare pentru dizolvarea legislativului. Între timp, deputatul Octavian Ţîcu a contestat instituirea stării de urgenţă ce împiedica dizolvarea actualului parlament.

În aceste condiţii se poate spune că Republica Moldova se îndreaptă spre anticipate care, dacă va fi declarată neconstituţionalitatea stării de urgenţă, ar putea fi organizate chiar în lunile următoare, apreciază analistul politic Anatol Ţăranu.

„Eu cred că nu este exclus ca aceste alegeri să fie organizate chiar în vară. Dacă la 15 aprilie, Curtea Constituţională va da verdict pozitiv pentru dizolvarea parlamentului, ceea ce este foarte probabil, procesul va demara. Chiar dacă dizolvarea nu se poate produce în perioada stării de urgenţă, aceasta poate intra în vigoare imediat după încheierea acestei perioade sau după declararea neconstituţionalităţii acesteia”, explică expertul citat.

Şi analistul Victor Ciobanu consideră că Partidul Socialiştilor, care se opune anticipatelor, nu le va putea bloca la nesfârşit. În opinia sa, lupta politică va continua, dar, cel mai probabil, la sfârşitul verii sau la începutul toamnei, anticipatele vor avea loc.

„Este un joc poziţional, dar deocamdată nu este clară data şi procedura de declanşare. Mai degrabă, aceste alegeri vor avea loc la sfârşitul verii – începutul toamnei, dar până atunci vom asista la tot felul de manevre, declaraţii dure, tentative de atragere a dividendelor politice etc”, a menţionat expertul.

După demisia guvernului condus de premierul Ion Chicu la 23 decembrie, două tentative de a învesti un nou guvern au eşuat, cu candidaţi la funcţia de premier propuşi de preşedintele Maia Sandu, au eşuat.

Partidul Socialiştilor (de stânga, prorus) al lui Igor Dodon şi Platforma „Pentru Moldova” (compusă din grupul parlamentar al Partidului Şor şi şase deputaţi neafiliaţi) au anunţat la 18 martie constituirea ad-hoc a unei majorităţi parlamentare, care şi-a propus propriul candidat la funcţia de premier în persoana ambasadorului Republicii Moldova în Federaţia Rusă, Vladimir Golovatiuc. Noua majoritate constituită în legislativul de la Chişinău susţine că în aceste condiţii parlamentul nu poate fi dizolvat, notează Radio Chişinău.

Sursa: Agerpres

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. poate. dupa aia inca o criza, si tot asa. am invatat cadenta…