G4Media.ro

În Nigeria, în cinci zile au fost răpiţi trei preoți. De la…

În Nigeria, în cinci zile au fost răpiţi trei preoți. De la extremiștii Fulani la jihadiști: cine atacă Biserica?

Trei preoți răpiți în cinci zile în Nigeria, scrie publicația italiană Il Fatto Quotidiano, citat de Rador. Fundația pontificală Aid to the Church in Need denunță atacurile asupra creștinilor din țara africană și vorbește despre o adevărată ”vânătoare de oameni”.

Ultimul preot răpit este părintele Mark Ojotu din eparhia catolică de Otukpo, care a dispărut pe drumul Okpoga-Ojapo, în statul Benue. Tot în ultimele zile s-a înregistrat și un atac împotriva creștinilor din Mallagum, în statul nigerian Kaduna, care s-a soldat cu mai mulți morți.

Biserica din Nigeria este atacată de diverse grupări: de la extremiștii aparținând etniei Fulani, până la teroriștii aparținând grupărilor jihadiste, dar și de simple grupuri criminale, bine organizate și interesate să încaseze o răscumpărare.

Înainte de părintele Mark Ojotu, au ajuns în mâinile răpitorilor preotul Sylvester Okechukwu din eparhia Kafanchan, în statul Kaduna, în centrul nordului țării, răpit pe 20 decembrie și părintele Christopher Ogide, paroh asociat al Parohiei Maria Assumpta din Umuopara, eparhia Umuahia din statul Abia din sudul Nigeriei, răpit pe 19 decembrie. Monseniorul Michael Ekwoy Apochi, episcop de Otukpo, le-a cerut credincioșilor ”să se roage pentru eliberarea rapidă a părintelui Ojotu și a tuturor celor care se află în mâinile răpitorilor” .

Aceste evenimente dramatice l-au determinat în ultimele zile pe ministrul italian de externe Antonio Tajani să-și anunțe intenția de a numi un trimis special pentru protecția minorităților creștine din lume.

”Nu sunt cazuri izolate: se estimează că de la începutul anului şi până acum au fost sechestraţi în jur de treizeci de preoţi”, relatează directorul Acs-Italia Alessandro Monteduro.

”Despre care nu s-a vorbit nimic, fiind considerați nedemni de a fi luaţi în considerare de comunitatea internațională, de majoritatea presei occidentale și mai ales de autoritățile civile, politice și militare chiar din Nigeria. Singura care îşi strigă durerea şi care cere ajutor estre Conferința Episcopală a națiunii” subliniază directorul fundației pontificale care remarcă că ”în Nigeria anului 2022 este teribil de periculos să-ți mărturisești credința. Frapează însă incapacitatea substanțială, și poate nu numai inadecvarea autorităților și instituțiilor federale și locale şi lipsa de interes, la fel de substanțială, pe care o înregistrăm în Europa vizavi de aceşti preoți și de comunitățile care le sunt încredințate”. (Traducerea Cătălina Păunel)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Va trimitem de la noi ca avem inflatie de preoti!
    Aveti grija ca si ai nostri sunt pe invers sau mana la pasarica la spovedanie, dar va descurcati voi!