G4Media.ro

Hiperandrogenism: Curtea Europeană a Drepturilor Omului dă dreptate atletei Semenya

Sursa foto: Wikipedia/ CherryX - Clădirea CEDO

Hiperandrogenism: Curtea Europeană a Drepturilor Omului dă dreptate atletei Semenya

Atleta sud-africană Caster Semenya, împiedicată să participe la anumite curse pentru că refuză un tratament pentru a-și reduce nivelul de testosteron, a câștigat marți o bătălie juridică împotriva Elveției în fața Curții Europene a Drepturilor Omului, care consideră că sportiva de 32 de ani este victimă a discriminării, transmite agenția AFP.

În 2020, justiția elvețiană a confirmat o decizie a Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS), care a confirmat un regulament emis de Federația Internațională de Atletism.

Acesta o obliga pe atleta hiperandrogenă, dublă campioană olimpică la 800 de metri, să urmeze un tratament hormonal pentru a-și reduce nivelul de testosteron dacă dorea să concureze pe distanța sa preferată.

Semenya, care este clasificată ca având „diferențe în dezvoltarea sexuală”, a refuzat să ia medicamente pentru scăderea testosteronului, așa cum a cerut federația internațională de atletism, World Athletics.

Semenya a pierdut într-un recurs la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, iar Curtea de Apel din Elveția a confirmat decizia instanței supreme a sportului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Ca sa luminam putin expresia pretioasa de „hiperandrogenism”, e vorba despre persoane cu afectiune 46XY, mai pe romaneste „hermafroditism”, expresie inlocuita din 2006 cu acronimul DSD (Disorder of Sex Development).

    Caster Semenya nu are cromozomi XX ca orice femeie normala, ci XY (ca nu barbat), ceea ce-i amplifica mult nivelul de testosteron in organism, lucru care ii potenteaza disponibilul de efort fizic, mult peste ceea ce poate o femeie normala cromozomial. De asta TAS iar apoi justitia elvetiana i-au interzis sa concureze, in lipsa unui tratament care sa-i reduca testosteronul, la nivelele consacrate pe care le are o femeie.

    CEDO face o eroare fundamentala de judecata, asmilind speta unei simple discriminari. E vorba despre o incompatibilitate genetica pe care Semenya o are cu restul colegelor ei de competitie, ceea ce-i aduce un avantaj sportiv incorect.

    Nu cred ca atleta are sanse sa concureze in afara Europei, caci din ce stiu eu, deciziile CEDO nu se aplica extra-teritorial, in afara celor 46 de state membre ale Consiliului Europei.
    Apelind la decizia CEDO, doar si-a pregatit participarea anul viitor la Olimpiada de vara de la Paris 2024. Interesul poarta fesul.