G4Media.ro

Giuseppe Conte, un avocat necunoscut la conducerea Italiei

Giuseppe Conte, un avocat necunoscut la conducerea Italiei

Giuseppe Conte, noul premier italian este atât de necunoscut publicului italian, încât mass-media locală nu s-a abţinut să evoce un alt Conte, și anume Antonio, fostul antrenor al echipei naționale de fotbal, scrie COURRIER INTERNATIONAL, citat de Rador. „Necunoscut” este adjectivul folosit de „Le Soir”, „The Washington Post”, „The Guardian” sau „Süddeutsche Zeitung” pentru a-l descrie pe posibilul viitorul șef al guvernului italian.

Acest profesor de drept în vârstă de 54 de ani a fost ales de către Liga și M5S pentru a conduce noul guvern italian, în ciuda lipsei sale de experiență în politică. Președintele Republicii Italiene i-a convocat pe liderii celor două partide antisistem, marți dimineață, pentru a le spune că a validat alegerea lor.

„Cine este Giuseppe Conte?”, titrează „Il Sole 24 Ore”. Un avocat strălucit în vârstă de 54 de ani, cu un CV foarte lung (18 pagini” (remarcă „Le Soir” cu un strop de ironie ), acest bărbat „inteligent” „poartă butoni la manşete şi batiste albe”, potrivit cotidianului „The New York Times” şi a trecut pe la Sorbona, Yale și Cambridge înainte de a preda, printre altele, dreptul public la Universitatea din Florența.

„La Repubblica” a mers atât de departe, încât i-a pus întrebări unuia dintre foștii săi profesori, care a evocat un „copil, minunat, serios, niciodată exuberant”. „Natura sa timidă și prudentă i-a câștigat încrederea” lui Luigi Di Maio, scrie cotidianul italian. Conte a fost avocatul conducătorului Mișcării 5 Stele, care şi l-a imaginat mai întâi ca ministru de Interne. După cum explică „The Guardian”, el a fost „creierul” din spatele propunerii partidului antisistem de a aboli 400 de legi considerate „inutile” pentru a atenua o birocrație excesivă, care afectează creșterea economică a celei de-a patra puteri europene.

„Este un tehnocrat, nu un politician”, precizează „Süddeutsche Zeitung”. Remarca nu este nevinovată, deoarece Liga și M5S „au considerat întotdeauna că tehnocrații în fruntea guvernului sunt nişte uzurpatori ai puterii pentru că guvernează fără un mandat popular”, reamintește ziarul bavarez.

Conte, care nu a fost niciodată ales, recunoaște că nu are experiență în politică, scrie „Corriere della Sera”, subliniind totuși că „posibilitatea de a intra direct în politică direct pe poarta principală de la Palazzo Chigi, în calitate de președinte al Consiliului, nu-l înspăimântă deloc”.

Și dacă numele său se află acum pe biroul lui Sergio Mattarella, președintele Republicii Italiene (care are un drept de veto constituțional) se datorează faptului că alegerea unei personalități puțin cunoscute a permis „să se evite ca Liga sau Mișcarea 5 Stele să aibă prioritate una față de cealaltă”, analizează „The Washington Post”. Matteo Salvini, liderul Ligii, ca şi Di Maio, voia această funcţie. Primul dorește acum Ministerul de Interne pentru a pune în aplicare programul său de expulzare a imigranților.

Riscul, îşi exprimă îngrijorarea cotidianul belgian „Le Soir”, este acela ca dl.Conte să nu devină un „președinte slab”, „un lider de hârtie” la ordinele celor două partide politice care l-au pus la putere. „Ostaticul tehnic al partidelor”, chiar îndrăznește să afirme „La Repubblica”.

Acest al șaizeci și cincilea președinte al consiliului în 72 de ani va trebui să conducă țara în mijlocul acestor „doi lideri înnăscuți”, observă cotidianul spaniol „El Pais”. Deci, este important ca el să nu fie „o marionetă”, adaugă „Corriere della Sera”. În timpul negocierilor de la Bruxelles, de exemplu, celelalte guverne nu vor aștepta până când premierul italian „va consulta consiliul de supraveghere înainte de a-și pune semnătura”, avertizează cotidianul cel mai citit din Italia.

Foto: Pagina de Facebook Giuseppe Conte

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează