G4Media.ro

Gigel Știrbu, preşedintele Comisiei parlamentare pentru diaspora, îi cere explicații lui Aurescu…

Foto: Cernăuți / Google Maps

Gigel Știrbu, preşedintele Comisiei parlamentare pentru diaspora, îi cere explicații lui Aurescu despre noua lege a minorităților din Ucraina

Deputat PNL Gigel Știrbu, preşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării din Camera Deputaților, a trimis scrisori către ministrul de Externe Bogdan Aurescu și către ambasadorul Ucrainei la București în care le cere reacția față de noua lege a minorităților din Ucraina.

Gigel Știrbu arată că în noua lege problema accesului comunității românești la învățământ în limba maternă nu este rezolvată.

”Legea actuală încearcă să conserve statutul tot mai precar al limbilor minorităților naționale din sistemul de învățământ și din societate și exclude posibilitatea studierii tuturor disciplinelor de învățământ în limba maternă, în afară de limba și literatura ucraineană”, se arată în scrisoarea citată.

”Ce reacție a avut instituția pe care o conduceți în legătură cu această lege controversată a minorităților naționale din Ucraina? Care sunt măsurile concrete pe care le-ați luat sau le veți puteți lua pentru ca învățământul în limba maternă, pentru comunitatea românească din Ucraina, să fie garantat de către statul ucrainean”, sunt întrebările adresate ministrului de Externe Bogdan Aurescu.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. acesta este nota de plata,pentru ajutorul nostru … slava

  2. Asta, in cazul ca-castiga rusii, sa nu-l lase chiar fara dinti pe gigel!

    La sfarsitul conflictului Ucraina va avea de bifat multe conditii impuse de UE si SUA. Nu vor ramane cu legea asta a minoritatilor

    • Mai este mult pana la sfârșitul războiului, iar ucrainenii isi bat joc de minorități de ani de zile.

    • Nu sunt americani in Ucraina, prin urmare nu o sa ii intereseze prea mult. Poate ceva scandal pe tema minoritatilor sexuale si cam atat, ceea ce este posibil sa se intample pentru ca Ucraina doreste neaparat sa intre in NATO. In schimb, nu cred ca Ucraina are un asa mare interes sa intre in EU, pentru ca stie ca multe lucruri trebuie schimbate si pe care ei nu doresc sa le schimbe: coruptia in primul rand, oligarhii care controleaza economia si finantele, ucrainizarea tuturor minoritatilor, o suveranitate pe care o tara aparuta numai de cativa ani pe harta moderna a globului. Prin urmare intrebarea este cat de multa nevoie are EU de Ucraina referitor la o noua piata de desfacere, investitii, mana de lucru pentru EU, reconstructia Ucrainei, agricultura, trafic de droguri si alte activitati ilicite sau alte interese directe ale unor tari in Ucraina? Si in functie de acest lucru se vor negocia exceptiile, sau nu.

    • Daca Ucraina nu are interes la UE, poate sa se predea de pe acum Rusiei, ce mai pierde timpul?
      Tocmai asta a fost motivul invaziei, finca altfel ologarhii se intelegeau intre ei.
      Ucrainenii s-au „trezit” ca isi doresc sa fie liberi sa protesteze, sa faca misto de seful cel mare chestii de-astea… Ceea ce in Rusia este complet interzis. Te poti trezi deportat sau chiar disparut fara sa stii unde.
      (daca ar fi numai bunastarea materiala, as zice ca rusii, din ce am vazut eu pe la un moment dat, erau mai instariti decat fratii ucraineni)
      Eee… drepturile astea vin intr-un pachet care contine si drepturi ale diferitelor minoritati.
      Iar oligarhii ucraineni au simtit si ei gustul coruptiei rafinate din Occident, la care se pot adapta. Oligarhi ucraineni nu au musai nationalitate.

      Asa cum s-a declarat Iliescu, la nici o zi dupa ce a infierat pe cei care „au intinat nobilele idealuri”, adept al pluripartitismului si economiei de piata si Bombonel a sustinut aderarea la UE de a ramas poporul cu impresia ca chiar el ne-a bagat in UE… Ca de fapt de-aia, din cauza de ilici si nastase nu am intrat inca de tot…

  3. Iar sar aurisiții ca arși: legea, legea… auzit, dar câte școli în limba romani a asigurat statul român pentru minoritatea imensa de etnie romă a acestei țări? Ah, cred ca niciuna.

  4. Pe domnul Aurescu cine îl recomandă?
    S_a văzut roadele muncii acestui diplomat(oare are ceva studii în acest sens?) în privința aderării României la spațiul Schengen.
    Vorba lui Esop:”Cu cât este mai mică mintea, cu atât este mai mare îngâmfarea”!

    • Da’ pe domnu’ gigel?

      „S_a[u] văzut roadele muncii acestui diplomat…” chiar s-au vazut, ca nu a aparut din lista lui ciolacu