G4Media.ro

Gigantul britanic de tehnologie financiară Wise a permis unei persoane de pe…

Foto: Pexels

Gigantul britanic de tehnologie financiară Wise a permis unei persoane de pe lista de sancţiuni impuse Rusiei să retragă bani

Gigantul britanic de tehnologie financiară Wise a permis unei persoane de pe lista de sancţiuni impuse Rusiei să retragă bani, a declarat joi un organism guvernamental al Marii Britanii, transmite CNBC, citat de news.ro.

Utilizatorului i s-a permis să efectueze o retragere de 250 lire sterline (316,63 dolari) dintr-un cont de afaceri pe Wise, conform Oficiului pentru Implementarea Sancţiunilor Financiare (OFSI).

Guvernul britanic a impus noi măsuri şi desemnări ca răspuns la invazia rusă a Ucrainei în februarie 2022, vizând o serie de bănci noi şi persoane bogate.

Potrivit OFSI, Wise a raportat o suspiciune de încălcare a sancţiunilor la 30 iunie 2022.

Retragerea de numerar a fost efectuată dintr-un cont de afaceri Wise deţinut de o companie deţinută de o persoană, al cărei nume nu a fost făcut public, folosind un card de credit deţinut pe numele acesteia.

La acea vreme, compania era client al Wise.

Wise „a făcut dezvăluiri complete şi a cooperat pe deplin cu OFSI pe parcursul investigaţiei sale”, a spus OFSI.

Un purtător de cuvânt Wise nu a fost imediat disponibil pentru comentarii atunci când a fost contactat de CNBC.

Acesta este unul dintre rarele cazuri de încălcări dezvăluite public de către companiile fintech.

Anterior, OFSI a amendat firma de plăţi din Marea Britanie TransferGo cu 50.000 de lire sterline pentru că ”a pus la dispoziţie fonduri unei persoane desemnate, fără licenţă”.

Wise este una dintre cele mai de succes companii fintech din Marea Britanie, cu o capitalizare de piaţă de 6,56 miliarde de lire sterline.

Acţiunile Wise au scăzut cu 0,5% joi.

Deşi suma de bani implicată în încălcarea sancţiunilor este mică, este un punct negru pentru unul dintre favoriții fintech ai Marii Britanii şi evidenţiază lupta continuă a industriei pentru a preveni încălcarea sancţiunilor după războiul din Ucraina.

Guvernul nu a amendat Wise pentru încălcare. OFSI a spus că „nu evaluează încălcarea ca fiind suficient de gravă pentru a impune Wise o sancţiune bănească”.

CEO-ul Wise, Kristo Kaarmann, a fost anterior amendat de Ministerul Fiscal şi Vamal al Majestăţii Sale pentru că nu şi-a plătit taxele la timp.

Plata restantă, pe care Kaarmann a acoperit-o în cele din urmă, ar putea duce la revocarea sa din funcţia de director al companiei, dacă autorităţile de reglementare financiară îl consideră inapt să conducă o companie de servicii financiare, conform liniilor directoare ale Autorităţii de Conduită Financiară.

Kaarmann urmează să-şi ia trei luni de concediu pentru creşterea copilului începând de luna viitoare.

Directorul pentru tehnologie al Wise, Harsh Sinha, va prelua temporar conducerea în absenţa sa.

Analiştii Jefferies au spus că schimbarea managementului ar putea fi o evoluţie pozitivă pe termen mediu pentru acţiunile Wise, care în ultimul timp au avut performanţe slabe pentru sectorul european mai larg de plăţi şi fintech.

Analiştii speculează că Sinha ar putea să-şi asume permanent rolul de CEO, Kaarmann devenind preşedinte executiv.

O astfel de mişcare ”i-ar permite lui Kaarmann să se concentreze pe o supraveghere mai largă a afacerii, lăsându-l în acelaşi timp pe Sinha, care a câştigat experienţă la PayPal şi eBay, să conducă operaţiunile zilnice”, au spus analiştii Jefferies.

Wise nu a indicat că Kaarmann intenţionează să demisioneze definitiv din funcţia de CEO.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...