G4Media.ro

Gest neobișnuit: Texas cere Curții Supreme anularea rezultatelor votului în patru state…

Gest neobișnuit: Texas cere Curții Supreme anularea rezultatelor votului în patru state americane

Statul Texas a anunțat marți că a dat în judecată Georgia, Michigan, Pennsylvania și Wisconsin la Curtea Supremă, considerând că modificările făcute de aceste state în procedurile electorale pe fondul pandemiei de coronavirus au fost „ilegale.” Analiștii afirmă că acesta este cel mai recent efort ce urmărește sprijinirea președintelui Donald Trump în încercările sale de a modifica rezultatele alegerilor desfășurate la 3 noiembrie în Statele Unite și câștigate, conform proiecțiilor oferite de principalele organizații media, de către democratul Joe Biden. În timp ce conservatorii au salutat decizia oficialilor din Texas de a contesta rezultatele în fața magistraților de la forul suprem, democrații și alți critici au respins acuzațiile de fraudă electorală și au insistat că Trump și aliații săi „subminează încrederea alegătorilor în procesul democratic din SUA.”

Acțiunea în justiție, anunțată de procurorul general din Texas, republicanul Ken Paxton, a fost depusă direct la Curtea Supremă, care are o majoritate conservatoare de 6 la 3, inclusiv trei judecători numiți de către președintele Trump: Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh și Amy Coney Barrett.

Procurorul general din Texas i-a acuzat pe oficialii electorali din cele patru state că nu au protejat votul prin corespondență împotriva fraudei, diminuând astfel „importanța voturilor exprimate în statele care respectă în mod legal structura electorală prevăzută în Constituție.” Paxton susține că oficialii din Georgia, Michigan, Pennsylvania și Wisconsin au folosit pandemia de coronavirus ca scuză pentru a-și schimba ilegal regulile electorale.

Statul Texas cere Curții Supreme să blocheze de la numărătoare voturile Colegiului Electoral din cele patru state. Georgia are 16 voturi electorale, la fel ca și Michigan, în timp ce Wisconsin are 10 voturi, iar Pennsylvania are 20. Cele patru state au în total 62 de voturi.

Potrivit numărătorii realizate de CNN, Joe Biden a acumulat până acum 306 voturi electorale, el câștigând 51.3% din opțiunile electorale ale alegătorilor, în timp ce Trump are 232 de voturi electorale, reprezentând 46.8% din voturi.

La rândul său, canalul FoxNews susține că democratul Biden are asigurate 306 voturi electorale, față de cele 232 de voturi pentru Trump.

Prognozele ambelor posturi de televiziune arată faptul că Biden a depășit cele 270 de voturi necesare pentru a câștiga alegerile și a deveni cel de-al 46-lea președinte al Statelor Unite. În plus, democratul a câștigat și votul popular național cu mai mult de 7 milioane de voturi. Dacă încercările lui Trump de a modifica rezultatele alegerilor eșuează, la 12:01, pe 20 ianuarie 2021, Joe Biden va depune jurământul de președinte al Americii.

De asemenea, Texas cere Curții Supreme să amâne data rezervată pentru întrunirea Colegiului Electoral unde sunt exprimate voturile pentru președinte și vicepreședinte, acestea urmând apoi să fie transmise Congresului. Această dată – 14 decembrie – a fost stabilită prin lege în 1887.

Șanse reduse de reușită

Analiști citați de Reuters au remarcat că acțiunea inițiată de procurorul Ken Paxton s-a făcut la Curtea Supremă, mai degrabă decât la o instanță inferioară, așa cum este permis pentru anumite litigii între state. Cel mai probabil procurorul general din Texas speră că plângerea sa va fi luată în considerare de forul suprem, unde conservatorii se bucură acum de o majoritate solidă după confirmarea de către Senatul de la Washington, la sfârșitul lunii octombrie, a judecătoarei Amy Coney Barrett.

Experții legali consideră însă că Curtea Supremă nu este obligată să audieze cazul declanșat de procurorul general din Texas, mai ales în condițiile în care forul suprem a declarat în deciziile sale anterioare că „jurisdicția sa inițială”, care îi permite să audieze în mod direct litigiile dintre state, ar trebui invocată cu moderație.

Comentatorii americani au indicat faptul că procesul reprezintă cel mai recent efort legal din partea aliaților lui Trump prin care se urmărește modificarea rezultatului alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie. Până în prezent, aceste încercări legale au eșuat, iar experții s-au declarat convinși că este puțin probabil ca acțiunea inițiată de statul Texas să reușească.

Paul Smith, profesor și expert în drepturi electorale la facultatea de drept a Georgetown University, a declarat că Texasul nu are o bază legitimă pentru proces. „Nu există nicio modalitate posibilă ca statul Texas să se plângă de modul în care alte state au numărat voturile și de modul în care acestea sunt pe punctul de a-și exprima voturile electorale,” a spus Smith.

Mai mult, disputele electorale sunt menite a fi soluționate de membrii Congresului atunci când aceștia se vor întruni pe 6 ianuarie pentru a număra în mod oficial voturile Colegiului Electoral, a declarat Ned Foley, profesor de drept constituțional  de la Moritz College of Law din cadrul Ohio State University. „Aș spune că instanța nu ar vrea să fie târâtă în mijlocul acestei dispute,” a adăugat Foley. (Conform Constituției, Congresul se va întruni într-o ședință comună pe 6 ianuarie pentru a număra voturile și pentru a certifica oficial un câștigător al scrutinul prezidențial pe baza votului total.)

În ultimii ani, Paxton a fost un aliat de nădejde al lui Trump într-o serie de chestiuni legale, iar un caz pe care l-a instrumentalizat în încercarea de a invalida legea privind asistența medicală Affordable Care Act (așa-numita Obamacare) a ajuns la Curtea Supremă a SUA anul acesta. Administrația Trump s-a alăturat acțiunii lui Paxton în acest caz.

Conservatorii americani s-au grăbit să salute acțiunea lui Paxton împotriva statelor Georgia, Michigan, Pennsylvania și Wisconsin. „God Bless Texas,” a scris pe Twitter guvernatorul republican al statului, Greg Abbott, în timp ce o internaută a afirmat: „În calitate de votant roșu al Texasului, eu și restul statului meu roșu, am fost paralizați de incapacitatea lor (AZ, PA, GA, NV, MI) de a organiza alegeri sigure.”

Ce afirmă statele acuzate

Procurorul general din Michigan, democrata Dana Nessel, a descris acțiunea în instanță a statului Texas drept „o scamatorie publicitară, nu o pledoarie legală serioasă.”

„Eroziunea încrederii în sistemul nostru democratic nu se datorează oamenilor buni din Michigan, Wisconsin, Georgia sau Pennsylvania, ci mai degrabă oficialilor partizani, precum domnul Paxton, care plasează loialitatea față de o persoană în fața loialității pentru țara lor,” a adăugat Nessel, citată de Reuters.

Procurorul general din Pennsylvania, democratul Josh Shapiro, a declarat și el: „Aceste atacuri continue asupra sistemului nostru de alegeri corecte și libere nu au niciun merit și sunt mai mult decât nesăbuite.”

De asemenea, o purtătoare de cuvânt a biroului procurorului general al Georgiei, republicanul Chris Carr, a afirmat: „Cu tot respectul, procurorul general din Texas greșește în mod constituțional, legal și factual cu privire la Georgia.” De altfel, președintele ales Joe Biden a fost oficial validat, pentru a treia oară, drept câștigător al alegerilor prezidențiale din acest an din Georgia. „Am numărat buletinele votate legal de trei ori și rezultatele au rămas neschimbate,” a declarat luni secretarul de stat din Peach State, republicanul Brad Raffensperger.

În zilele imediat următoare scrutinului de la 3 noiembrie, Team Trump și susținătorii republicanului au declanșat mai multe acțiuni în instanță în Georgia, Michigan, Pennsylvania, Wisconsin și alte state, susținând producerea unor fraudă electorale pe scară largă, mai ales în statele unde democrații se află la putere. Trump a pierdut aceste patru state după ce le-a câștigat în 2016.

Procurorul general al SUA, Bill Barr, a declarat săptămâna trecută că Departamentul de Justiție nu a găsit nicio dovadă a unei fraude la vot la un nivel care ar fi schimbat rezultatul alegerilor. Cu toate acestea, Departamentul Justiției a primit undă verde să investigheze acuzațiile de fraudă electorală care ar fi avut loc în unele state.

Democrații și alți critici l-au acuzat pe președintele Trump că urmărește să reducă încrederea opiniei publice în integritatea alegerilor din Statele Unite și să submineze democrația americană încercând să modifice voința alegătorilor.

Oficialii din cele patru state date în judecată au declarat că nu au găsit nicio dovadă a unor fraude care să schimbe rezultatele alegerilor. Este adevărat, anul acesta a existat o creștere semnificativă a numărului de voturi exprimate prin corepsondență din cauza pandemiei, deoarece mulți americani au preferat să nu meargă la secțiile de votare pentru a evita răspândirea COVID-19.

Potrivit PewResearch, alegerile din acest an au înregistrat un număr record de voturi prin corespondență, respectiv aproximativ 65 de milioane, iar rezultatul cursei prezidențiale dintre Trump și Biden din câteva state cheie a fost decis de aceste sufragii.

Surse: CNBC, Reuters, FoxNews, CNN, PewResearch, Twitter

sursa foto: AGERPRES/EPA/JUSTIN LANE

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

17 comentarii

 1. Nu „Texas”, ci Trump.
  P.S. 1 sunteți în urmă, orice judecător le-a râs în nas!

  P.S. 2 in SUA ai dreptul sa dai orice in judecată. Trump, dacă vrea, da in judecată 81,2 milioane de americani care au avut „tupeul” sa voteze împotriva lui.

  • Nu inteleg ce obtine daca reuseste sa anuleze voturile alea. 306 -62 = 244 voturi pentru Biden, fata de aceleasi 232 pentru Trump.
   Spera sa se repete alegerile in aceste state? Asta ar fi culmea. Sa se repete alegerile doar ca ei au SUSPICIUNI (nu dovezi) ca votarea prin corespondenta ar putea permite (intr-o oarecare masura) o anumita frauda (poate chiar din partea republicanilor, pana la urma).
   Constitutia e foarte clara, in ce priveste alegerile. Nu exista marja de manevra. Odate rezultatele certificate, that’s it!
   Republicanii vor regreta tusele astea de nationalism-populism introduse de Trump. Antidotul la populism apare greu, dar apoi nimic nu-i va mai apara pe republicani de reactia de respingere a populatiei.

  • Tiberius, esti un pic in plus pe subiectul alegeri in SUA.
   244 de electori nu sunt suficienti iar daca acesta cerinta a Texas trece de SCOTUS presedintele va fi ales de Camera Reprezentantilor cu doar 50 de voruri (1 reprezentant per stat) iar vicepreședintele de senat.
   In acest caz castiga Trump si Pence deoarece majoritatea statelor sunt republicane iar senatul este majoritar republican.
   Insa e greu ca SCOTUS sa accepte anularea unor alegeri.

  • Motorul acestui continent conglomerat de state este increderea. Daca democratii stiu ca au fost corecti nu ar trebui sa se teama de repetarea alegerilor in oricate state.

  • Nicu, cred ca si tu esti putin pe langa. Camera reprezentantilor e dominata de democrati. Asa ca Biden ar castiga si acolo, daca e cum zici. E drept ca daca ar pierde nominalizarea vicepresedintelui ar fi o pierdere importanta.
   Ma indoiesc, totusi, ca se va ajunge la decizia asta, cu toata dominatia conservatorilor de la curtea suprema. Nu e totusi o decizie politica, trebuie justificat cu DOVEZI. Nu cred ca vor exista suficiente voturi fara dovezi solide de frauda. Iar faptul ca sistemul de vor prin corespondenta a fost extins (adica permisa votarea in mai multe zile) nu e o dovada de frauda. Votul prin corespondenta e permis. Mai multe voturi prin corespondenta nu inseamna frauda. Nu exista prag peste care se considera frauda.

  • Tiberius, nu toată camera voteaza ci un singur reprezentant pe stat. Camera are 435 de membri. Nu voteaza toti cei 53 din California de ex. ci unul singur vot democrat. Astfel încât statul Alaska va cantari la fel cu un singur vot republican samd. Esti praf baiete. Statele in majoritatea lor sunt republicane si singurul lor vot conteaza indiferent cat sunt de mici.
   „During a contingent election in the House, each state’s delegation casts one en bloc vote to determine the president, rather than a vote from each representative.”
   Mai citeste ca mori prost.

  • TEXAS = concentrator de prostie. Dupa chipul si asemanarea mascariciului loser, din greseala /nefericire ajuns presedinte.

 2. O solicitare similară, cu privire la anularea rezultatelor din Pennsylvania, a fost unanim respinsă de curtea constituțională marți.
  Se pare că acțiunea lui Paxton este o reacție la strigătul de ajutor al lui Trump din partea puterii juridice. Cu puțin înainte de rezoluția Curții, marți la amiază Trump a spus :
  “Now, let’s see whether or not somebody has the courage, whether it’s a legislator or legislatures, or whether it’s a justice of the Supreme Court, or a number of justices of the Supreme Court — let’s see if they have the courage to do what everybody in this country knows is right,”
  Răspunsul primit pare fără echivoc. Slabe speranțe pentru o rezoluție contrară în cazul procurorului general al Texasului, Ken Paxton .
  ”Mr. Paxton’s actions are beneath the dignity of the office of attorney general and the people of the great state of Texas” – spune procurorul general al statului Michigan, Dana Nessel.

 3. Erodarea increderii in sistemul electoral (inca de acum) se face cu un scop precis.
  Daca nu iese de data asta, peste 4 ani vor fi din nou alegeri…
  Trump-eta nu se va lasa asa usor nici data viitoare, asa cum nu se lasa nici acum.

 4. Acum vedem pericolul care l-a reprezentat alegerea lui Trump, politica nu e un reality show, dar oamenii au tratat-o ca atare, au ales acest clown media presedinte si uite acum ce se intampla.

  GOP in loc sa se recunoasca infranti, si sa se delimiteze de imparatul Nero, tac si spera ca vor castiga alegerile la Curtea Suprema, va dati seama la ce s-a ajuns, sa castigi alegerile la tribunal? Pai de ce mai mergem la vot daca unii voteaza si altii dupa le anuleaza votul pe tehnicalitati?

  Pe Trump il inteleg, e un dement, dar GOP nu au rusine, tac si asteapta ca Trump sa isi epuizeze optiunile, poate poate iese ceva, sper ca alegatorii sa ii sanctioneze puternic.

  Data viitoare, in 2024, sa iasa americanii la vot cu mic cu mare, ca sa protejeze democratia, sa nu se mai intample niciodata asa ceva! Sa nu mai aleaga niciodata un astfel de personaj presedinte!

 5. Nu este vorba de Trump sau de Biden, ci de siguranța votului cetățenilor, dovezile vor fi prezentate doar la Curtea Supremă și se pare că sunt suficiente. O fi Trump impulsiv, a făcut destule aiureli, dar în spatele lui e un sistem, oricum nu el contează

  • Iti recomand un doctor bun! :))

  • Felicitări Nicu și Alex 1 , aveți perfecta dreptate. , sorry pentru ceilalți .
   Din Toronto , sănătate la toți și Doamne ajuta !

 6. @ george Mulțumesc pt. grijă, dar să așteptăm, oricum nu părerea noastră contează și fiecare cu cheia lui de lectură. Toate cele bune!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.