G4Media.ro

Gest fără precedent: SUA au impus sancţiuni pe baza legii Magnitsky împotriva…

Sursa Foto: bulgarianmagnitsky.com

Gest fără precedent: SUA au impus sancţiuni pe baza legii Magnitsky împotriva a trei cetăţeni bulgari acuzați de acte de corupție şi 64 de companii din Bulgaria

Biroul de control al activelor străine al Departamentului Trezoreriei SUA a impus sancţiuni împotriva a trei cetăţeni bulgari pentru rolul lor considerabil în corupţia din Bulgaria, precum şi reţelele acestora care implică 64 de organizaţii, transmite postul național național de radio bulgăresc, citat de Rador.

Măsurile sunt îndreptate împotriva lui Vasil Bojkov, prezentat drept un „om de afaceri şi oligarh bulgar celebru”, Delian Peevski (foto) – „fost deputat”, şi Ilko Jeliazkov, fost şef adjunct al Agenţiei de Stat pentru Operaţiuni Tehnice.

„Corupţia nu numai că privează cetăţenii de resurse, dar subminează şi instituţiile menite să îi protejeze. Acest anunţ public de sancţiuni împotriva persoanelor în cadrul programului global de sancţiuni în temeiul Legii Magnitsky arată că ne angajăm să luptăm împotriva corupţiei, oriunde se manifestă aceasta”, a declarat directorul Biroului de de control al activelor străine, Andrea Gacki.

Despre Vasil Bojkov se afirmă că a mituit de mai multe ori oficiali guvernamentali, inclusiv un „lider politic actual” şi pe fostul şef al Comisiei de jocuri de noroc care a fost desfiinţată. De asemenea, la începutul acestui an, Bojkov a plănuit să transfere o sumă de bani nespecificată unui fost funcţionar public şi unui politician bulgar pentru a fi ajutat să creeze un canal de influenţă al liderilor politici ruşi asupra unor oficiali bulgari.

Departamentului Trezoreriei SUA susţine că Delian Peevski „a fost implicat în mod regulat în fapte de corupţie”, folosindu-şi influenţa şi oferind mită pentru a evita atenţia publică şi pentru a-şi exercita controlul asupra instituţiilor şi sectoarelor cheie ale societăţii bulgare. În septembrie 2019, Peevski a lucrat activ pentru a influenţa negativ alegerile locale din data de 27 octombrie. Peevski a negociat cu alţi politicieni pentru a le asigura sprijin politic şi mediatizare pozitivă, în schimbul protecţiei împotriva investigaţiilor penale.

Ilko Jeliazkov – fostul şef adjunct al Agenţiei de Stat pentru Operaţiuni Tehnice – a fost descris de Departamentul Trezoreriei SUA drept un „frontman” prin intermediul căruia Peevski a participat la practici de corupţie. Peevski l-a folosit pe Jeliazkov într-o schemă de corupţie legată de eliberarea de documente de şedere pentru cetăţeni străini.
Prin sancţiunile impuse celor trei cetăţeni bulgari le-au fost blocate toate proprietăţile şi drepturile de proprietate din Statele Unite. Tranzacţiile cu activele acestora sunt interzise tuturor persoanelor din Statele Unite.

Secretarul de stat adjunct pentru afaceri politice din Departamentul de Stat al SUA, Victoria Nuland, l-a informat pe premierul bulgar interimar, Stefan Ianev, despre sancţiunile impuse în temeiul Legii Magnitsky împotriva lui Bojkov, Peevski şi Jeliazkov.

Potrivit Serviciului de presă al guvernului de la Sofia, Nuland a declarat că alte trei persoane din Bulgaria vor fi supuse unui regim de sancţiuni mai uşor.

Procuratura Bulgariei investighează toate persoanele sancţionate de SUA

Procuratura Bulgariei a anunţat că demarează o investigaţie cu privire la informaţiile publicate de Departamentul de Stat al SUA despre acţiunile de corupţie ale celor şase cetăţeni bulgari: Vasil Bojkov, Delian Peevski, Ilko Jeliazkov, Aleksandăr Manolev, Petăr Haralampiev şi Krasimir Tomov.

„Procuratura Republicii Bulgaria împărtăşeşte pe deplin poziţia partenerilor noştri americani conform căreia statul de drept şi respectarea legii stau la baza oricărui stat democratic şi apărarea lor este imposibilă fără combaterea consecventă a criminalităţii organizate, spălării de bani şi corupţiei. În ceea ce priveşte patru dintre cele şase persoane împotriva cărora au fost impuse sancţiuni, procuratura a întreprins deja acţiuni în timp util pentru investigarea şi urmărirea penală a acestora”, se arată în comunicatul procuraturii, dat publicităţii, joi.

Reprezentanţii UE afirmă că SUA are dreptul de a sancționa cetăţeni şi companii din Bulgari

SUA are dreptul de a institui sancțiuni împotriva a trei cetăţeni bulgari și a 64 de companii pe motive de corupţie, au anunţat joi reprezentanţii Uniunii Europene, care au adăugat că nu vor adopta contra-măsuri, transmite Reuters.

Răspunsul este diferit faţă de protestele UE la Washington în legătură cu sancțiunile SUA care afectează afacerile blocului cu Iranul și Cuba și probabil reflectă hotărârea Bruxellesului de a sprijini eforturile de combatere a corupției endemice din Bulgaria.

Țara este considerată cel mai corupt stat membru al blocului comunitar, conform indicelui Transparency International. Departamentul Trezoreriei SUA a anunţat miercuri că sancțiunile vizează un oligarh acuzat că intenționează să creeze un canal de comunicare prin care liderii politici ruși să influențeze guvernul bulgar.

Sancțiunile SUA „nu se aplică pe teritoriul UE… așa că nu există nimic care să justifice adoptarea vreunui fel de măsuri contrare”, a declarat purtătorul de cuvânt pentru afaceri externe al UE, Peter Stano. „Acestea sunt măsurile pe care Statele Unite le-au luat în cadrul lor legal şi care se aplică persoanelor sancționate în legătură cu activitățile lor cu sau în Statele Unite”, a spus dl Stano.

Sancțiunile împiedică cetăţenii și companiile bulgare de pe „lista neagră” să acceseze sistemul financiar american, blochează oricare dintre activele lor din America și interzic americanilor să facă afaceri cu cei vizaţi. UE dispune de un statut de blocare pentru a contracara sancțiunile SUA, deși acesta nu a fost niciodată folosit. Statutul de blocare poate interzice legal oricărei companii din UE să se conformeze sancțiunilor SUA și, dacă ar fi utilizat, nu ar recunoaște nicio hotărâre judecătorească care să aplice sancțiunile americane.

Surse: BNR/ Reuters/ Rador/ Sursa Foto: bulgarianmagnitsky.com

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Si UE ar trebui sa impuna sanctiuni individuale pentru coruptie.

  2. poate sa imi descrie si mie cineva, un halitor de Europe Libere, cum a decurs procesul celor 64 de bulgari? unde a fost publicat rechizitoriul? cat timp au avut la dispozitie inculpatii pentru ca sa se apere? cine e judecatorul care i-a gasit vinovat de corupzionen? unde se trimit actele de recurs?

    64 e un numar mare, dar incap in Guantanamo

    eventual organizam o tortura preliminara, de incalzire, la Strada Mures Nr 4

    • ba postacule esti prezent azi la toate articolele care sunt impotriva coruptiei, lui Putin, a Chinei. marh ma in Siberia..ca acolo e pentru voi

    • Plang slugile baronilor corupti.

  3. Stimați comentatori, NU mai susțineți corupții.
    Unde există corupție nu există spitale, scoli, servicii publice …..

    • … dar unde e corupție există și bani pt toți acești „comentatori”

    • oriunde exista europa libera, exista si oameni educati asupra faptului ca nu toata lumea ce scrie pe internet o face gratuit

      mie imi da Xi Jingping saci de bani – dar stai sa vezi unde au Pantazi si Tapalaga bagate cartile de munca in SUA