G4Media.ro

Germania recunoaște că a făcut o „eroare strategică” prin dependența de gazele…

Sursa foto: Vors. Bündnis 90/Die Grünen - Stephan Röhl via Wikimedia Commons

Germania recunoaște că a făcut o „eroare strategică” prin dependența de gazele rusești, după ce Europa a sărit în ajutorul său, acceptând o reducere a consumului cu 15%

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a salutat marți solidaritatea europeană și a recunoscut că țara sa a făcut o „eroare strategică” prin dependența foarte mare față de gazul rusesc, după ce blocul european a ajuns marți la un acord politic privind o reducere voluntară a cererii de gaze naturale cu 15%, pentru a face față consumului din această iarnă, în condițiile în care perspectiva unei tăieri complete a livrărilor rusești devine tot mai certă.

„Germania a făcut o greșeală strategică în trecut prin marea sa dependență de gazul rusesc și credința că acesta va curge mereu constant și ieftin”, a afirmat ministrul german, potrivit agenției Associated Press, citată de CBC.

Acordul politic la care au ajuns marți cele 27 de state membre urmărește eforturi comune în caz de urgență pentru a ajuta în special Germania, notează agenția AFP, citată de boursorama.com. Extrem de dependentă de gazul rusesc, Germania cumpăra încă 35% din gazul său din Rusia la începutul lunii iunie, o cifră care crescuse la 55% înainte de război.

Cu toate acestea, un șoc major pentru cea mai mare economie a Europei ar avea în mod inevitabil repercusiuni asupra întregii UE-27.

Dar efortul va rămâne mai mare pentru Germania. Ea va trebui să „facă mai mult” de 15%, a recunoscut ministrul Robert Habeck.

Sud vs Nord

Reducerea cu 15% a consumului de gaze impune constrângeri unor țări precum Franța și Spania, care nu sunt însă afectate sensibil de o întrerupere a aprovizionării cu gaze rusești, datorită politicile lor energetice din trecut.

În ultimele zile, planul a făcut obiectul unor critici puternice din partea mai multor state. Printre cele mai virulente se numără țările din sudul Europei, inclusiv Spania, unde amintirea dureroaselor planuri de austeritate impuse de Berlin după criza financiară din 2008 este încă vie.

Ministrul spaniol al tranziției ecologice, Teresa Ribera, considerase proiectul „nedrept” și „ineficient”.

Diplomații celor 27 de țări au ținut cont de nemulțumiri. În cele din urmă, Consiliul UE, care reprezintă statele membre, și nu Comisia, așa cum aceasta din urmă a solicitat, va fi cel care va declanșa mecanismul obligatoriu.

Acordul prevede derogări pentru statele insulare (Cipru, Irlanda, Malta), care nu sunt interconectate la rețelele de gaz ale altor țări, sau pentru cele care și-au depășit obiectivele de umplere a rezervoarelor de gaz. De asemenea, reduce obiectivul de economisire pentru țările cu interconexiuni limitate sau care au nevoie de gaz pentru anumite „industrii critice”.

„Toate statele membre au propriile constrângeri, care au fost luate în considerare”, a declarat ministrul maltez Miriam Dalli.

Potrivit Romei, efortul Italiei se va limita la o reducere de 7% a consumului de gaz, datorită scutirilor de care va beneficia.

Ungaria, aliatul Rusiei, singura țară care s-a opus acordului

Ungaria a denunțat acordul ca fiind „nejustificabil, inutil, inaplicabil și dăunător”. Dintre cele 27 de state membre, doar Budapesta s-a opus textului, care a fost, prin urmare, adoptat cu o majoritate calificată.

Acordul prevede ca fiecare țară să facă „tot posibilul” pentru a-și reduce consumul de gaze cu cel puțin 15% între august 2022 și martie 2023, comparativ cu media ultimilor cinci ani în aceeași perioadă. Până anul trecut, Rusia a reprezentat aproximativ 40% din importurile de gaze ale UE.

În cazul unui „risc de penurie gravă”, un mecanism de avertizare va face ca reducerea de 15% să fie „obligatorie” pentru UE-27, dar acest obiectiv va fi adaptat la realitățile fiecărei țări, în special la capacitatea de a exporta cantitățile de gaz economisite către țările care au nevoie, datorită unei serii de derogări.

Gigantul rus Gazprom a anunțat luni că își va înjumătăți livrările zilnice către Europa prin gazoductul Nord Stream începând de miercuri, reducându-le la doar 20% din capacitate, invocând o operațiune de întreținere la o turbină.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat marți că reducerea debitului s-a datorat sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei după invazia din Ucraina. „Dacă nu ar fi existat aceste restricții, totul ar fi fost finalizat (…) în termenele obișnuite, fără a se ajunge la situația pe care o vedem astăzi”, a spus el.

Europenii resping însă motivul tehnic și acuză Moscova că folosește gazul ca armă economică.

Ministrul francez pentru tranziție energetică, Agnès Pannier-Runacher, a salutat „un acord bun”. „Lanțurile noastre de producție industrială sunt complet interdependente. Dacă industria chimică din Germania tușește, atunci întreaga industrie europeană se poate opri”, a avertizat ea înainte de reuniune.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Ei, asa da!!
    Chiar ne INCALZESTE pentru la Iarna faptul ca Germania „a recunoscut”, vom dardai la lumina lumanarii cu gandul ca Germania a „recunoscut” asta!!!

    • El chiar credea ca putin nu mai poate de dorul nemților și le dau lor gazul ieftin asa, din dragoste cu Mircea Radu. ASTA ERA PLANUL LUI PUTIN, SUBJUGAREA EUROPEI CU GAZ, exact ca dealerii de droguri. Oți dau la început gratis sau pe preturi derizorii, pana devii dependent. Baba merkel a pus botul și s-a prăjit rău de tot. Problema este ca nemții au fost atât de orbi, încat au tras toată Europa în prostia asta. Tot împreună tragem și ponoasele.

  2. Germania e vinovata pentru mult mai mult decat dependenta proprie de gazul rusesc, e vinovata pentru politica paguboasa proruseasca in defavoarea Europei, promovata de Merkel, dar asta e deja istorie! Hotararea de azi a Uniunii e mai mult pragmatica (pentru interesul tuturor tarilor uniunii) decat umanitara (pentru interesul strict german) desi e solidara, daca Germania pierde masiv bani, pierd toate tarile uniunii bani, si nu putini! Asta este pragmatism, nimeni nu zice ca e usor si la iarna foarte cald.

  3. Cica ” mulțumim pentru că ne ajutați cu forta, daca nu vreți, va obligam” ! Ce bine e sa fii pe cai mari și să ai lachei care te spala pe picioare !

    • Nemtii astia amnezici,care au uitat in ce stadiu preistoric au gasit Germania de Est dupa plecarea sovieticilor ,nu sunt suparati pentru faptul ca au vulnerabilizat intreaga Europa in fata sovieticilor,ei sunt suparati ca „gazul nu mai curge la pret redus”.Norocul nostru este ca Nato inseamna Sua,Uk si Franta, ca nemtalaii ne lasau lejer pe mana sovieticilor pentru niste gaz la pret redus.

    • Rahane, uber alles nu mai exista. Ei sunt niste sclavi putinisti care vizau al 4-le reich economic. In momentul asta fac tot ce pot pentru a pune bete in roate victoriei Ucrainei.Spui „minciuni” dar ai putea sa ma contrazici punctual,si sa imi spui care e contributia lor in Nato? Americanii si Britii sunt singurele state care chiar pot proteja militar statele Nato. Nemtii viseaza la conducte cu multe gaze si nu ar ezita sa amaneteze Polonia,Romania,Slovacia sau Cehia ca sa le fie lor caldut.Daca vrei sa vezi situatia reala citeste declaratia polonezilor care au spus ca s-au orientat spre alti parteneri strategici (Uk si Sua) dupa tradarea germano-putinistilor).

  4. @gicu: decat bujetar prost din Rusia ca tine, preferam sa fim fraieri solidari cu Germania. Ca noi tot om intra in Schengen pana la urma da’ tu greu de crezut ca ejti in stare sa iesi din Putinistan… si nu mai folosi cuvinte grele gen banci etc… ca e prea grele ptr tine, tati, da?

  5. @Rahan: taticule, te-ai pierdut prin revista gresita de benzi desenate. Da raspundem, ashea, ca Rahan e blonda shi nu shtie chestii: da, Germania trebuia sa „conduca preventiv”, in special dupa 2014 si mai ales ca nu era noua in cartier shi cunostea „antedentele” ruse. Dar nah, omu’ peshterii Rahan nu prea le are cu inteligentza, ashea ca nu ne miram.

  6. Nui de mirare ca Ciuca a sarit in ajutorul Germaniei cu gazul meu. Visul umed al Kaiserului si al Mustaciosului s-a realizat, s-a gasit pe Dambovita niste Lebensraum pentru Hun.

  7. Nu prea vad ce era de recunoscut. Totdeauna e o greseala strategica sa depinzi de un singur furnizor pentru lucruri indispensabile.
    M-ar bucura daca ar scoate europenii putin capul din nisip si, in afara de gaz, ar incepe sa se uite si la materii prime, cipuri… Poate nu toate odata.

  8. Casca sa poarte nu, dar un gard mai inalt cu vecinul poate ca putea sa faca.