G4Media.ro

George Soros: Merkel a capitulat în fața extorcării ungare și poloneze /…

sursa foto: Revista 22

George Soros: Merkel a capitulat în fața extorcării ungare și poloneze / Acordul Germaniei cu cele două state rebele ale UE este cel mai grav scenariu posibil

Compromisul făcut de Consiliul European pentru a împiedica Polonia și Ungaria să blocheze bugetul european este un cadou formidabil care le-a fost făcut acestora: ar fi mai bine să fim fermi în fața acestor două țări incorecte care, prin respingerea valorilor democratice comune, amenință însăşi rațiunea de a fi a Uniunii Europene, scrie George Soros într-un articol publicat de Le Nouvel Observateur și preluat de Rador.

Uniunea Europeană se confruntă cu o amenințare existențială și, totuși, liderii UE par a fi convinși că aceasta poate fi înlăturată cu un simplu gest al mâinii, după cum reiese din compromisul la care s-a ajuns joi, 10 decembrie.

Regimul cleptocratic al prim-ministrului Viktor Orban din Ungaria și, într-o măsură mai mică, guvernul iliberal Lege și Justiție (PiS) din Polonia, sfidează cu îndrăzneală valorile pe care a fost construită Uniunea Europeană. Tratarea provocării lor ca pe o poziție politică legitimă, pentru care merită găsit un compromis, nu va face decât să se adauge – masiv – la riscurile cu care se confruntă UE astăzi.

Recunosc și înțeleg presiunea enormă la care a fost supus cancelarul german Angela Merkel. Ea este cancelar german de 15 ani și se apropie acum de pensionare, programată pentru septembrie 2021. Președintele francez Emmanuel Macron fiind distras temporar de problema secularismului și de alte preocupări serioase de securitate din Franța, Merkel a devenit singurul lider al UE.

Înțeleg, de asemenea, de ce cancelarul german nu vrea ca o țară, Ungaria, să își anunțe intenția de a părăsi UE aflată în grija ei. Se pare că asta se pregătește să facă Orban în ultimele zile, întrucât nu își poate permite să expună amploarea corupției regimului său, ceea ce ar duce inevitabil la cererea respectării „statului de drept”, o condiție pentru deblocare fondurilor de sprijin ale Uniunii.

Regimul lui Viktor Orban a furat și delapidat sume imense de bani în timpul celor zece ani de când se află la putere, inclusiv fonduri europene, de care ar fi trebuit să beneficieze poporul ungar. El nu-și poate permite să impună o limită concretă corupției sale personale și politice, deoarece aceste venituri ilicite sunt grăsimea care unge roțile regimului său şi îl face să funcţioneze fără probleme şi îi permite să îşi ţină aproape adepții.

Amenințarea de a torpila finanțele UE prin respingerea bugetului său a fost un pariu disperat din partea lui Orban. Dar a fost un bluff care ar fi trebuit denunțat. Din păcate, Merkel aparent a cedat șantajului ungar și polonez.

În timp ce scriu aceste rânduri, pare clar că Merkel a negociat un compromis cu Orban și cu liderul de facto al Poloniei, vicepremierul Jaroslaw Kaczynski. Totuşi, acordul Germaniei cu cele două state rebele ale UE este cel mai grav scenariu posibil. Textul compromisului propus, care urmează să fie încorporat în declarația finală a Consiliului European din această săptămână, are trei defecte fundamentale.

În primul rând, declarația schimbă litera și spiritul regulamentului care a fost aprobat de instituțiile UE la 5 noiembrie, slăbind considerabil condiționalitatea statului de drept. Nici Comisia Europeană, nici Parlamentul European, darămite guvernele naționale care au făcut din integritatea regulamentului principala lor preocupare în cadrul Consiliului European, nu ar trebui să permită să se procedeze astfel.

În al doilea rând, anumite dispoziții ale acordului servesc la întârzierea punerii în aplicare a condiționalității statului de drept cu doi ani. Aceasta ar fi o adevărată lovitură pentru Orban, deoarece ar amâna orice posibilitate de acțiune după următoarele alegeri legislative ungare programate pentru 2022 şi i-ar oferi partidului Fidesz al lui Orban suficient timp pentru a modifica legile și dispozițiile constituționale maghiare, pentru a redefini ceea ce constituie „fonduri publice” în Ungaria.

Astfel, Orban ar putea canaliza jefuirea organismelor publice către „fundații” private, controlate de prietenii săi. Principalele victime ale acordului încheiat de Merkel cu Orban vor fi chiar cetăţenii Ungariei.

În al treilea rând, prin această propunere de declarație, Consiliul European își depășește autoritatea: limitează competența Comisiei Europene la interpretarea și aplicarea legislației comunitare convenite. Este un precedent periculos, deoarece reduce independența juridică a Comisiei. Acest compromis pare să încalce Tratatul privind Uniunea Europeană, cel puțin în spirit.

Acordul, așa cum apare el, este îngrozitor. El ignoră dorințele explicite ale Parlamentului European. Dar, din cauza necesității urgente de a utiliza fondul de redresare creat pentru a face față crizei Covid-19 (750 miliarde de euro), Parlamentul European ar putea foarte bine să-l aprobe.

Tot ce pot face este să exprim indignarea morală care trebuie simțită de cei care cred în UE, ca protector al valorilor europene și universale. Aș dori, de asemenea, să avertizez că acest compromis riscă să afecteze grav încrederea câștigată cu greu, în special datorită creării fondului de redresare, în instituțiile Uniunii.

Sursa: Le Nouvel Observateur/ Articol de George Soros/ Rador/ Traducerea: Rodezia Costea

Citește și

Viktor Orbán: Cel mai corupt om și cea mai coruptă rețea din lume” au un motiv serios pentru a fi dezamăgiți/ Europa nu a capitulat, grandiosul proiect al lui Soros a fost împiedicat la reuniunea Consiliului European

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

18 comentarii

 1. A avut Soros acces la acordul semnat intre UE, Polonia si Ungaria? De unde stie ca nu este un acord bun pentru Europa? Nu de alta, insa presa noastra a spus ca Germania n-a facut de fapt un mare compromis, ci dimpotriva, fondurile de redresare vor veni in continuare doar daca statul de drept va fi respectat. Dar despre Malta sau Slovacia, ce spuneti domnule Soros? A fost respectat statul de drept in conditiile in care au fost asasinati jurnalisti pe teritoriile celor doua state?? N-am auzit nimic din partea CE, nici o conditionare de statul de drept. Poate ne explicati de ce. Pentru Romania la fel, dosarul 10 August este departe de a fi finalizat, insa cu toate astea primim acele fonduri. Ce s-a intamplat pe 10 august nu tine de respectarea „statul de drept”?

  • Acordul Germaniei cu Polonia si Ungaria NU e public inca, nu exista un document public prezentat, dar Vicepremierul polonez Jaroslaw Gowin a spus că s-a ajuns la un acord cu Germania, care deţine preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, iar acest acord ar trebui prezentat acum în faţa celorlalte state membre. Acordul ar putea fi parafat până vineri, când se încheie un summit al liderilor europeni la Bruxelles.
   „Acum avem un acord între Varşovia, Budapesta şi Berlin. Cred că acest acord va cuprinde şi celelalte 24 de capitale europene”, a spus Gowin.
   Acordul a fost confirmat şi de doi oficiali din Ungaria care au fost contactaţi de publicaţia americană, în timp ce o sursă din Uniunea Europeană a spus că se aşteaptă o confirmare finală pe acest acord.”

   In10 si 11 Decembrie 2020 la Brussels a avut loc Summitul Consiliului European(sefii de state sau guvern), unde a participat si Johannis, dar subiectul explicit NU a fost discutat, nici macar nu e pommenit explicit, asa cum reiese din Comunicatul transmis de Consiliul European, care spune asa:
   „Bugetul pe termen lung al UE pentru perioada 2021-2027 și pachetul de redresare.
   Consiliul European a convenit asupra unei serii de elemente pentru a răspunde preocupărilor exprimate cu privire la proiectul de regulament privind un regim general de condiționalitate pentru protecția bugetului UE.
   În acest context, Consiliul European a invitat Parlamentul European și Consiliul să ia imediat măsurile necesare pentru adoptarea întregului pachet de instrumente relevante, inclusiv a regulamentului privind cadrul financiar multianual și a deciziei privind resursele proprii. Liderii au confirmat că statele membre vor face tot posibilul pentru a aproba decizia privind resursele proprii în conformitate cu normele lor constituționale respective, în vederea intrării rapide în vigoare a acesteia.”

 2. Problema invizibila este insa mult mai grava . Nu numai Ungaria si Polonia se afla in acesta situatie , ea este cvasi generalizata si probabil pe mai toate canalele nevazute ale discutiei si alte tari sau exprimat in favoarea unei relaxari si a unei proceduri ce ar trebui sa priveasca doar viitorul . Pina la urma trebuie iertati unii si de pacate si mers inainte .Asta a facut doamna Merkel si bine a facut . De acum inainte va fi foarete greu de jefuit banul public . Este de ajuns citeva exemple cu care doamna Kovesi isi va incepe mandatul si multi se vor gindi de doua ori .

  • Vorbim, iată, de o nouă accepțiune a păcatului, într-o perspectivă răsturnată față de cea creștină, și în opoziție cu însăși cultura Europei, până la urmă, căci fără creștinism ea n-ar fi fost ce e azi. Dacă se dorea un pas în față și lăsarea în urmă a neajunsurilor religiei, nu s-ar fi venit cu o nouă ideologie, ci s-ar fi încurajat eliberarea de orice ideologie, care a făcut și continuă să facă atât de mult rău. După compromiterea creștinismului prin transformarea lui în ideologie, omenirea întreagă a suferit de pe urma ideologiilor sociale ca fascismul și comunismul. Acum, stânga occidentală, puternic finanțată de peste Ocean, impune Europei o ideologie care aduce valori fabricate (pentru că nu s-au născut firesc în culturile țărilor), promovând ceea ce s-ar putea numi o nouă revoluție sexuală, în care reproducerea este amputată în favoarea plăcerii exclusive, care are nevoie de norme noi, nefirești, împotriva chiar a naturii umane și chiar a iubirii. Pentru că ce înseamnă dreptul la avort, dacă nu incapacitatea de a ieși din egoismul propriu ca să te dedici unei ființe noi, căreia tu, în unire cu altă persoană, i-ai dat viață încă de la prima celulă rezultată din această combinație, în corpul tău. Ce drept ai tu să expulzezi această nouă ființă, să îi refuzi dreptul la viață, să o sfârteci scoțând-o din tine în chinuri inimaginabile?
   Pentru aceasta sunt pedepsite Polonia și Ungaria – pentru că au curajul de a apăra viața? Ăsta este progresul la care ne obligă Soros?

 3. Opa, bunicul Soros a început să aibe expunere pe această publicație independentă

 4. Ca de obicei, moșu are dreptate, dacă cedezi în fața golanilor atunci prind curaj și ți se urcă pe cap

 5. Acum, cu pandemia pe cap si cu Economia UE pe butuci, evident ca dna Merkel a trebuit sa faca acest compromis!
  Greseala e dinainte: Orban si liderii Poloniei trebuiau pusi la punct de multa vreme, sincer vorbind, numai ca nici Germania si nici alta tara din UE nu risca o decizie extrema a liderilor celor 2 Tari, care au amenintat cu iesirea din UE…in plus, interesele ECONOMICE ale Germaniei si ale altor tari UE in Ungaria si Polonia sunt uriase…
  Iesirea lor din UE nu se va intampla si pentru ca majoritatea oamenilor din ambele țări, atât în ​​Polonia, cât și în Ungaria, numărul celor care susțin statutul de membră UE a țării lor crescând la un nivel record în ultimele luni: în Polonia, 87, iar în Ungaria 85 la sută.
  Dar amenintarile Ungariei si Poloniei tin in loc Economiile din Tarile UE acre au nevoie de ajutor, de BANI, iar acest ultim aspect conteaza mai mult decat coruptia sau statul de drept din cele 2 tari.. pragmatica Merkel a trebuit sa faca o alegere dificila, dar asta patesti cand nu actionezi la timp..

  • @Lilochka „Economia UE pe butuci”…haide…stiu eu unele state UE care nu sunt pe butuci cu economia. Cel putin deocamdata…

 6. Nimic despre North stream 2 ale cărui lucrări au reînceput (cu binecuvântarea doamnei Merkel)?
  Normal ca soros e nemulțumit. „pachetul de redresare” e una din ideile dragi ale promotorul „societății deschise”. Din păcate exista și persoane și tari care pur și simplu nu cred în aceasta construcție financiara faraonica. Pe românește un fel de „Caritas” /FNI cu fonduri europene. Primii care iau de acolo lichiditățile (Germania și poate Franța) vor fi avantajați. Aia de la coada (România, tarile care nu sunt „stat de drept”) mai vedem cu ce se vor alege

 7. Eu tot nu am inteles ,de ce moare George Soros,cetatzean american, de grija Uniunii Europene ? Care -i „ghisheftul” , ca sa zic asa ?

 8. Bai nene inca nu te-ai intalnit cu COVID-19…?

 9. Eu știam din g4 ca moșu asta nu exista, ca e o fabulație, ca nu are nici o putere în UE, și alte bazaconii de genul. Pana la urma Soros exista? Când va hotărâți? Ceea ce a obținut Ungaria și Polonia e ceva istoric: dreptul poporului și a majorității de a decide ce fac cu tara lor. Nu poate impune UE ceva ce e împotriva majorității. Doar europarlamentarii de la noi sunt ca niște curve, una spun în țară și în interviuri și alte interese votează acolo sa dea bine pe lângă marile puteri. Suntem o nație fără cap și cu multă coadă.

  • Tatal meu este o inventie a lui V Orban ca sa distraga atentia de la Korupzionen si de la URSS Dughin Putin. Chiar si articolul la care comentez acum e o iluzie, scornita de Orban. In realitate, acest batranel american isi vede de treaba lui.

   Baieti si fete, am doua stiri proaste. Una e ca Alexandru Soros, fratele meu cum s-ar spune, e si el bagat pe oengism, si deja ia premii de la tac-su pentru Lupta pentru Pace.

   A doua si cea mai grava, e ca Sorosica cel mic are 35 de ani. Daca traieste si asta asa mult, ne ingroapa pe toti cu valuri de afgani si somalezi.

 10. Nu inteleg, cu ce drept isi da omul asta de 90 de ani cu parerea? L-a ales cineva? De ce se intalnesc sefii de stat cu el? Doar pentru ca are multi bani???? Cu ce drept vorbeste el si de ce consemneaza ziaristii tot ce spune??? Orice miliardar e tratat la fel sau doar unii sunt mai deosebiti pe lumea asta? Eu daca vreau sa ma primească Merkel sau Macron sunt primit??

  • Dar tu cu ce drept iti dai cu parerea? Cu acelasi drept, dar cu mai multa influenta, date fiind notorietatea si banii, isi da si el.

 11. :))))))))))))))
  Ce treabă are acest cetățean american cu UE? E moșia lui, cumva?

 12. @amicu. Cu parerea imi dau aici pe forum, si ma asculti tu si cativa care citesc aici forumul. Pe Soros il primesc toti sefii de stat, se intalneste cu sefii UE etc. De ce? Orice miliardar e primit de toti sefii de stat? Cu ce e Soros mai deosebit ca alti miliardari, pur si simplu nu pricep ce il face atat de deosebit sa aiba usa deschisa peste tot.