G4Media.ro

Gâşte canadiene observate pe un lac din Cluj. Ornitolog: „Nu sunt de…

Sursa foto: Cluj24 / Sergiu Răzvan

Gâşte canadiene observate pe un lac din Cluj. Ornitolog: „Nu sunt de la noi, cred că au scăpat dintr-o grădină zoologică   

Mai multe gâște canadiene, păsări care cântăresc peste 7 kilograme și pot zbura, au fost observate de câteva zile pe lacul de la Chios din Cluj, relatează Cluj24.

Ornitolog clujean, Sandu Stermin, susține că este foarte posibil ca gâştele canadiene să fi scăpat dintr-o grădină zoologică sau dintr-o crescătorie.

„Gâştele canadiene nu sunt de la noi, arealul lor natural este în America de Nord. Au ajuns în Europa prin grădini zoologice şi prin tot felul de menajerii, au scăpat de acolo şi au făcut populaţii sălbatice şi sunt populaţii sălbatice prin ţările de nord şi prin Germania. În partea aceasta a Europei ajung foarte, foarte rar şi de obicei atunci când scapă dintr-o grădină zoologică. Din ce am văzut eu, gâsca aceasta nu are inel, deci cred că a scăpat dintr-o grădină zoologică sau dintr-o crescătorie, chiar dacă nu el. (…) Încet-încet, în vreo 20 de ani, o să fie o specie destul de comună, pentru că populaţiile acestea din Germania se răspândesc în toată Europa”, a spus Sandu Stermin.

Gâsca canadiană (Branta canadensis) este o pasăre migratoare care în perioada de migrație zboară în stoluri în forma literei „V”. În Europa a fost introdusă în parte în Marea Britanie, Irlanda, Scandinavia și Olanda. Din anul 1970 ea a început să cuibărească și în Germania.

Sursa foto: Cluj24 / Sergiu Răzvan

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Pasărea gâscă de Canada trăiește foarte bine acolo unde nu sunt probleme cu pasărea cioară de India sau pasărea stăncuța de România. „mi-e foame, plânge copiii, dă-mi tramvaiele din Odesa”… iar între Nistru și Don te fac și la palton.

  2. Atenție că sunt invazive! Desi sunt dragute si exotice, sunt foarte usor adaptabile si elimina lesne speciile locale. In Alberta, Saskatchewan, Manitoba, desi native, ocupa din ce in ce mai multe nise. In multe parti din nordul US au inceput sa fie lichidate. In Sask era reclama la TV tradusa aproximativ „de ce sa cumperi carne de pasare cand ti-o poti vâna singur”

  3. Sunt o molima in SUA si Canda, iar la noi se bucura ardelenii de ghishaft !!! Inteligenta aredeleneasca nu se dezminte !!!

    • Vorbesti ciuda din tine miticule

    • Tulai Aline că ‘lai’ îmburdat în dricu’ centrului

    • bai aline tu dai dovada de o inteligenta rară, defapt e specifica clujenilor..::)))
      de ce să-i fie ciuda cuiva ca niște gâște sau găsit pe un lac din clooj?
      dar na, la voi orice prostie de știre e un mod de mândrie.., nu contează despre ce este vorba..
      săraci mai sunteți acolo la clooj..!