G4Media.ro

Furnizorii de energie cer guvernului să le deconteze rapid compensările din facturi…

Sursa foto: Erik Mclean on Unsplash

Furnizorii de energie cer guvernului să le deconteze rapid compensările din facturi și susțin că impactul bugetar va fi mult peste cele 3 miliarde de lei anunțate

Asociaţia Furnizorilor de Energie din România (AFEER) a cerut guvernului să urgenteze decontarea corectă şi la timp a sumelor pentru compensările şi plafonările aplicate facturilor la energie, spunând că furnizorii nu–şi mai permit să susţină financiar sprijinul asumat de stat pentru consumatori, potrivit News.ro.

Reamintim că guvernul a aplicat diferite scheme de compensare și plafonare a facturilor la energie plătite de consumatorii finali. În acest moment, furnizorii acoperă din fonduri proprii diferența dintre prețul real al facturii și cel compensat, urmând ca guvernul să le plătească furnizorilor această diferență. Până acum, guvernul nu a plătit nimic din această diferență aferentă ultimelor luni.

”Potrivit estimărilor asociaţiei, impactul financiar al schemei de sprijin depăşeşte cu mult 3 miliarde de lei, sumă comunicată de către autorităţi ca fiind alocată pentru această schemă. De aceea, facem apel la autorităţi să deconteze corect şi la timp, în conformitate cu prevederile legale, evitând riscul ca furnizorii să nu mai poată să susţină financiar sprijinul asumat de stat pentru consumatori şi astfel să apară întârzieri la plată pe tot lanţul energetic”, arată furnizorii într-un comunicat.

”Din păcate, OUG 3/2022, care vine cu măsuri suplimentare de sprijinire a consumatorilor, introduce şi dispoziţii care vor avea un efect dezastruos pentru furnizori”, declară Laurenţiu Urluescu, preşedinte AFEER.

AFEER a avertizat, încă de la mijlocul anului trecut, conform cotaţiilor principalelor burse europene, că preţurile la energie electrică şi gaze naturale au o traiectorie ascendentă, alimentată de creşterea cererii, scăderea ofertei, majorarea fără precedent a preţurilor certificatelor de carbon; la acestea s-au adăugat, în ultimul timp, diversele dispute geopolitice etc.

„Reiterăm că furnizorii de energie nu sunt cauza pentru creşterile din piaţă ale preţurilor la energie! Furnizorii fiind la fel de afectaţi de aceste creşteri de preţuri precum consumatorii finali. Noua OUG 3/2022 aduce o presiune în plus pe furnizori, care devin, astfel, cel mai afectat segment din lanţul energetic”, mai susțin furnizorii de energie.

În ceea ce privește facturile calculate greșit, asociația recunoaște erorile, dar susține că ar fi fost cauzate de dispozițiile legislative neclare: „suntem conştienţi că, în anumite cazuri, unii furnizori au aplicat deficitar dispoziţiile legislative, chiar dacă au anticipat şi au anunţat public că vor exista întârzieri în emiterea facturilor sau aplicarea schemei de plafonare/compensare, cauzate, de altfel, de întârzierile şi neclarităţile din legislaţie. În aceeaşi măsură, suntem conştienţi că toţi membrii AFEER au depus eforturi uriaşe pentru a aplica schema de sprijin. De aceea, susţinem şi insistăm că fiecare caz de încălcare voită sau involuntară a legislaţiei trebuie tratat punctual, fără a acuza şi fără a penaliza un întreg domeniu de activitate”.

„Mai mult, noua OUG 3/2022 aduce probleme în plus furnizorilor. Preţul final facturat al energiei electrice stabilit de Ordonanţă are o valoare mai mică decât cea necesară pentru acoperirea tuturor componentelor preţului final. Toate celelalte componente ale preţului final sunt stabilite fie de către ANRE (tarifele de transport, distribuţie, certificate verzi, bonus de cogenerare), fie prin legi organice (TVA şi accize, prin Codul Fiscal). Valoarea preţului final, impus prin OUG 3/2022, nu acoperă nici măcar taxele şi tarifele reglementate stabilite pentru 6 dintre cele 8 zone de distribuţie din ţară; nemaivorbind de costurile de furnizare si de acoperire a dezechilibrelor faţă de prognoza de consum”, arată asociaţia.

Astfel, conform prevederilor OUG 3/2022, furnizorii sunt obligaţi să suporte o parte din tarifele reglementate, ceea ce ar fi incorect, spun furnizorii: „Chiar de la întocmirea facturilor, furnizorii vor avea pierderi. Iar acumularea pierderilor, la care se adaugă lipsa lichidităţilor determinată de faptul că autorităţile nu au rambursat sumele pentru compensare şi plafonare, vor conduce furnizorii spre insolvenţe şi falimente! Deja peste 50% dintre furnizorii de gaze naturale au renunţat la această activitate. Există riscul ca şi majoritatea furnizorilor de energie electrică să renunţe, voit sau obligaţi, pentru că nu vor putea susţine această activitate generatoare de pierderi!”, adaugă reprezentanţii AFEER. (Sursa foto: Erik Mclean on Unsplash)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Na!
    Deștept rau, Guvernul ăsta!

    • Eu am fost cel care a sustinut de la inceput ca acea compensare trebuie acordata doar pe baza de cerere depusa Online.
      Avem aplicatia de programare la vaccinare anti-covid ca exemplu functional de aplicatie de la Stat.

      Apoi, pe baza CNP-ului / CUI-ului se identifica cine merita o compensare pentru un contract sau cele 5 6 contracte/case cum are Iohannis.

  2. Adica, baietii „dastepti” din energie (si ai de la stat si ai din privat), intra in faliment si insolventa?! Ei, hai s-o vedem si p’asta, mai baieti hahaitori….In rest, ce sa zic, furnizorii astia vin cu „energia” de acasa de la ei, mostenita…zestre de la…cu tot cu infrastructura necesara in care au „investit” ei de numa…numa…Mama ei de coruptie generalizata intr-un stat esuat!

    • Furnizorii cumpara energia de la producatori la pretul de tranzactioanre de pe bursa……. nu ei sunt cauza scumpirilor din domeniul energiei ! Ce e asa de greu de inteles ca in momentul in care statul te obliga sa vinzi mai ieftin decat cumperi risti sa intri in faliment ?

    • @Radu: Stimate domn, ceea ce sustineti dvs. este valabil pentru „economia” adevarata intr-un stat de drept, nu pentru ceea ce se intampla in Romanica, poate-mi spuneti si mie ce avantaje corect economice, s-au „intamplat” in „liberalizarea pietii” utilitatilor pentru romani? Toate, dar absolut toate avantajele sunt numai pentru…”furnizori”, imi puteti explica, va rog, cum actioneaza principiul cere-oferta azi in Romanica in cazul energiei? In orice stat „cu fata la cetatenii lui”, utilitatile, toate (ca d’aia sunt „utilitati”, nu poti exista fara ele), n-ar trebui lasate pe piata libera, rechini economici au fost si vor fi. Stia Berceanu ce face, in folosul gastii, in urma cu 15-20 de ani, cand a inceput sa „aplice” principul liberalizarii pietei” in energie spargand fostul ENEL si, incet incet am ajuns la ziua de azi…Despre „baietii dastepti”, n-aveti nimic de zis? Ma rog, dreptul dvs. de a avea alta parere, eu sustin in continuare ca „furnizorii” energiei in Romania de azi, numai „oameni de afaceri” bine intentionati, nu sunt.

  3. Morisca mafiota se învârte fără contenire!

  4. Ideal ar fi să le plătească guvernul în avans. Au fost sărbătorile de iarnă și au avut cheltuieli enerjetișienii

  5. E bine in uie. Dupa ce si-au facut cartel ajutati de sfintele directive, baietii destepti ai bruxelului isi cer dreptul de la statul roman.

  6. Baietii destepti sunt altii, nu furnizorii. In mintea multora furnizorii sunt cei care produc si furnizeaza energia, ceea ce este gresit. Producatorii sunt unii, iar furnizorii sunt altii, care cumpara energie de pe bursa si o furnizeaza catre consumatori. Radu de mai sus are dreptate.

  7. Avem în tara gaz și curent??!! Și o ducem mai rău ca și unguri care nu au nici gaz nici petrol??!!! Oauu

  8. Vinovat pentru scumpiri este ecologismul exagerat din UE