G4Media.ro

Franța: Salariile profesorilor scad de 40 de ani

Sursa foto: G4Media.ro

Franța: Salariile profesorilor scad de 40 de ani

Salariile profesorilor din Franța sunt în scădere din anii 1980, situație care nu a fost stopată în pofida indexărilor succesive, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com, în condițiile în care președintele Emmanuel Macron urmează să abordeze acest subiect joi.

Cât câștigă profesorii?

Salariul profesorilor evoluează progresiv pe parcursul carierei lor, în funcție de gradul pe care îl au. În plus, există diverse prime, comune tuturor (de exemplu, indemnizația de monitorizare a elevilor) sau legate de sarcini specifice (de exemplu, prima de profesor principal).

Salariul mediu lunar net al cadrelor didactice din sectorul public în 2020 a fost de 2 596 de euro, conform ultimului bilanț social publicat de Ministerul Educației (inclusiv bonusurile și indemnizațiile), cu disparități majore între cadrele didactice, în funcție de statut, vechime etc. Astfel, salariul a fost de 2.397 de euro în învățământul primar și de 2.774 de euro în învățământul secundar; și de 2.635 de euro pentru profesorii titulari, față de 1.948 pentru profesorii contractuali.

La numirea în funcție, după anul de probă, un profesor școlar sau un profesor autorizat (Capes) primește 1.698 de euro net pe lună, fără prime (puțin peste 1.920 de euro cu prime).

Cum au evoluat salariile profesorilor?

Pentru a măsura puterea de cumpărare a profesorilor, economiștii iau ca referință salariul minim: salariul brut al tinerilor profesori de liceu (fără prime) era echivalent cu de 2,3 ori salariul minim în 1980, dar era de numai 1,2 ori salariul minim în 2021, 40 de ani mai târziu, potrivit calculelor lui Lucas Chancel, cercetător la Paris School of Economics (PSE). „Aceasta este o retrogradare radicală, rezultatul unei subinvestiții cronice în serviciul public”, a spus el.

Această „scădere evidentă” a salariilor profesorilor din anii 1980 este „legată de faptul că punctul de indexare nu a fost majorat în același ritm cu inflația din 1983” (și apoi înghețat aproape sistematic între 2010 și 2022), a explicat pentru AFP Bernard Schwengler, autorul cărții „Salaires des enseignants, la chute” (Salariile profesorilor, căderea).

„La început, a fost o pierdere a puterii de cumpărare de 0,5% sau 1% pe an, deci nu s-a simțit prea mult. Dar pe termen lung, pe parcursul a mai multor decenii, a sfârșit” prin a eroda masiv veniturile, a subliniat el. Pentru unele categorii de funcționari publici, creșterea primelor „a compensat scăderea salariului brut indexat în raport cu inflația”, dar nu și pentru profesori, pentru care „primele au crescut foarte puțin”.

El a calculat că scăderea salariilor reale a ajuns la aproape 28% din 1982 până în 2018. Indexările nu au fost nici pe departe în măsură să compenseze scăderea salariilor.

Cum se compară salariile cu OCDE?

Salariile profesorilor francezi sunt sub media OCDE în fiecare etapă a carierei lor, la toate nivelurile de învățământ, cu excepția grădiniței, potrivit ultimului raport „Education at a Glance” din 2022.

Diferența este mai mare la 10 și 15 ani de experiență decât la începutul sau la sfârșitul carierei. Salariile anuale pentru profesorii certificați cu 15 ani de experiență au fost echivalente cu 43.133 de dolari (39.321 de euro) în 2021, cu 16% sub media OCDE.

Este nevoie de 35 de ani de experiență pentru ca profesorii din Franța să treacă de la salariul de început de carieră la cel mai mare salariu, față de o medie de 26 de ani în țările OCDE.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. 2400 EUR? Și la noi îți da 700 EUR , după mulți ani, vai de noi

  2. mai au de unde sa scada 🙂
    nivelul de trai in europa se va prabusi la nivelul africii sau rusiei