G4Media.ro

Franţa, România şi alte țări din centrul și estul UE cer includerea…

Sursa foto: Pexels

Franţa, România şi alte țări din centrul și estul UE cer includerea energiei nucleare pe lista investiţiilor „verzi”

Franţa, Finlanda, Cehia şi alte state membre din Europa Centrală şi de Est, inclusiv România, susţin în comun includerea energiei nucleare pe lista investiţiilor „verzi”, a anunţat luni Ministerul Industriilor din Cehia, transmite Agerpres. Va fi practic o luptă în interiorul UE între statele care resping nuclearul – precum Germania, și țările care depind de această formă de generare a energiei.

Uniunea Europeană este pe punctul de a finaliza partea de climă din taxonomia sa privind finanţarea sustenabilă, o reglementare inovatoare care vizează direcţionarea capitalului privat dinspre activităţile economice poluante spre cele pe care UE le consideră a fi prietenoase cu mediul.

Comisia Europeană ar urma să decidă în lunile următoare dacă taxonomia sa va eticheta gazele naturale şi energia nucleară drept investiţii „verzi”.

O serie de ţări au militat de mult timp pentru includerea energiei nucleare pe lista investiţiilor „verzi” ca o modalitate pentru atingerea obiectivelor climatice ale blocului comunitar, însă recenta creştere explozivă a preţurilor la energie, în special la gaze naturale, a oferit un argument suplimentar în dezbaterea referitoare la cât de dependentă este Europa de importurile de energie din Rusia.

„Pentru a câştiga bătălia climatică, avem nevoie de energie nucleară. Pentru noi toţi, energia nucleară este un activ crucial şi fiabil pentru un viitor cu emisii reduse de carbon”, se arată într-o declaraţie care a fost semnată şi de reprezentanţii Poloniei, Ungariei, Slovaciei, Bulgariei, Croaţiei, României şi Sloveniei.

Toate ţările semnatare, în frunte cu Franţa, subliniază că avansul preţurilor la energie a scos în evidenţă importanţa reducerii dependenţei de terţele ţări, în cel mai scurt timp posibil. Energia nucleară este o sursă de energie accesibilă şi independentă şi ar trebui să fie inclusă pe lista investiţiilor „verzi” până la finele acestui an.

„Toate evaluările ştiinţifice cerute de Comisia Europeană, cu privire la impactul de mediu al energiei nucleare, au ajuns la aceeaşi concluzie: nu există dovezi ştiinţifice că energia nucleară este mai puţin prietenoasă cu mediul decât orice alte surse incluse în taxonomie”, se arată în declaraţie.

Însă statele membre UE au opinii diferite cu privire la energia nucleară, care este responsabilă pentru aproximativ un sfert din producţia de electricitate a UE graţie centralelor nucleare amplasate în 13 ţări membre. Susţinătorii energiei nucleare pun accentul pe nivelul redus al emisiilor de CO2 în timp ce oponenţii, precum Germania, atrag atenţia asupra pericolului deşeurilor nucleare precum şi al întârzierilor şi depăşirilor de costuri apărute în cazul unor recente proiecte de centrale nucleare.

În 2020, aproximativ 70% din energia electrică generată în Franţa a fost produsă în centrale nucleare, în timp ce în Cehia ponderea a fost de aproximativ 37%. (sursa foto: Pexels)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Asa da, mai mult curaj !
    Sa ia Germania energie eco de la rusi cat vrea !

  2. In lipsa de altceva mai bun, energia nucleara este de luat in calcul. Altfel, inghetam de frig daca ne bazam doar pe solare si eoliene. (Apropo, China testeaza primul reactor cu toriu. UE se pare ca nu s-a gandit sa faca progrese in domeniul nuclear).

  3. E o ineptie sa nu iei in considerare potentialul energiei nucleare ca green

  4. Dupa criza petrolului francezii au fost geniali si au facut centrale atomice curate. Daca le faci cu grija sunt super ok. Daca le faci heirupist ca americanii si rusii atunci iti mai explodeaza cate una sau nu stii ce sa mai faci cu atata deseu radioactiv.

  5. Noile cercetări arata ca nu energia nucleara si centralele nucleare sunt mult mai sigure ca acum 50-100 de ani si mult mai verzi.
    Nu cred ca Europa poate sa isi acopere consumul de enrgie din Eoliane, solare….