G4Media.ro

Franța: Guvernul condus de Elisabeth Borne își prezintă „foaia de drum” în…

Sursa foto: Adunarea Națională a Franței

Franța: Guvernul condus de Elisabeth Borne își prezintă „foaia de drum” în noul parlament. Opoziția de stânga va introduce o moțiune de cenzură care n-are nicio șansă de reușită

Prim ministra Borne va citi discursul de politică generală în Adunarea Națională începând cu ora 15:00 (16:00 în România și Republica Moldova), după care va citi același discurs în Senat de la ora 21:00.

Discursul conține prioritățile guvernului în noul mandat legislativ, începând cu proiectul de lege privind puterea de cumpărare și măsurile de susținere de către stat în condițiile celei mai ridicate rate a inflației din ultimii 40 de ani.

Partidul La France Insoumise (Franța Nesupusă, LFI – stânga populistă) a anunțat că va depune o moțiune de cenzură împotriva guvernului cu jumătate de oră înaintea începerii discursului din Adunarea Națională. Dezbaterea și votul nu pot avea loc, potrivit Constituției, decât după cel puțin 48 de ore de la depunerea ei.

Deși guvernul nu mai are o majoritate absolută în Adunarea Națională, moțiunea de cenzură nu are nicio șansă să fie adoptată. LFI și aliații săi din Noua Uniune Populară Ecologică și Socială (Nupes) – Partidul Socialist (PS), Verzii (EELF) și Partidul Comunist (PCF) – dispun de 151 de deputați din totalul de 577, majoritatea necesară răsturnării guvernului fiind de 289.

Dar deja Reunirea Națională (RN, dreapta populistă) cu 89 de deputați și Republicanii (LR, centru dreapta) cu 62 de deputați au anunțat că nu susțin moțiunea de cenzură, care fără sprijinul ambelor partide nu are nicio șansă să treacă. „Nu ne vom uni voturile noastre cu cele ale LFI”, a anunțat la BFMTV, Annie Genevard, președinta interimară a LR. Nici cei 89 de deputați RN nu vor vota pentru moțiunea de cenzură, a dat asigurări luni, 4 iulie, Sébastien Chenu. „Noi nu suntem aici să blocăm totul, să spargem totul”, a spus vicepreședintele Adunării Naționale la microfonul RTL.

De altfel, pe parcursul celor 62 de ani ai celei de-a Cincea Republici Franceze, o singură moțiune de cenzură a fost adoptată, în 1962 împotriva guvernului condus de Georges Pompidou.

În aceste condiții, confederația centristă pro-prezidențială Ensemble (Împreună), cu 250 de deputați, nu are motive de îngrijorare. Moțiunea de cenzură este mai degrabă un exercițiu politic și mediatic care să demonstreze că adevărata opoziție este cea a stângii, mai precis LFI, care dă dovadă zilnică de radicalism.

Dar eșuarea moțiunii de cenzură nu înseamnă că misiunea guvernului de a pune în practică promisiunile cu care președintele Emmanuel Macron a fost reales va fi mai ușoară. Guvernul Borne va trebui să caute „majorități de idei” la fiecare proiect de lege și va constata, foarte probabil și cât de curând, că acest lucru va fi practic imposibil în fața unei opoziții, chiar și divizate, puțin dispuse să facă compromisuri politice în debut de mandat.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...