G4Media.ro

Franţa ar putea rechiziţiona capacităţi astfel încât să crească producţia militară pentru…

Sursa Foto: Facebook / Sebastien Leocornu

Franţa ar putea rechiziţiona capacităţi astfel încât să crească producţia militară pentru Ucraina / Rechiziționările pot viza ”personal, stocuri sau instrumente de producție”

Ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu, a declarat marţi că este pregătit să-şi folosească prerogativele pentru a rechiziţiona capacităţi industriale sau pentru a le impune producătorilor de armament priorităţi astfel încât să crească producţia de arme şi obuze de care este nevoie pe câmpul de luptă în Ucraina sau în alte părţi, relatează agenţiile Reuters şi AFP, transmite Agerpres.

Guvernul francez face presiuni asupra industriei de apărare să producă mai mult şi mai repede pentru a asigura un sprijin durabil pentru Ucraina în războiul cu Rusia, dar şi pentru a asigura nevoile armatei francez şi a onora comenzile externe.

Prin urmare, ministrul francez al apărării a afirmat că ar putea rechiziţiona capacităţi sau să le impună companiilor să dea prioritate anumitor comenzi. „Pentru prima dată, nu exclud folosirea a ceea ce legea îi permite ministrului şi delegatului general pentru armament să facă, adică, dacă nu se realizează cadenţa şi termenele de producţie, să facem rechiziţionări sau să aplicăm dreptul de prioritizare”, a spus Lecornu la o conferinţă de presă inedită în prezenţa tuturor şefilor de Stat Major, adăugând că stocurile şi liniile de producţie sunt insuficiente în special în ce priveşte rachetele antiaeriene şi obuzele de artilerie.

Rechiziţionările, permise prin legea de programare militară adoptată în toamnă, pot viza „personal, stocuri sau instrumente de producţie” pentru a le dedica producţiei de echipamente militare, a amintit ministrul francez, subliniind că acesta este „instrumentul cel mai dur din arsenalul nostru juridic”. „Nu este instrumentul prioritar în momentul în care vă vorbesc acum, dar vă spun că el există”, a indicat Sebastien Lecornu.

El are în vedere ca „în următoarele săptămâni” să impună anumitor companii constituirea unor niveluri minime ale stocurilor, pentru a produce mai rapid sau pentru a da prioritate comenzilor militare în faţa celor civile.

„Dacă uneori cadenţele de producţie sunt prea lente, aceasta se întâmplă pentru că există o tentaţie de a tensiona fluxul şi de a nu ţine stocuri suficiente de materii prime sau de componente” pentru a nu imobiliza fonduri din trezorerie prin constituirea stocurilor, a constatat ministrul francez al apărării.

El a dat ca posibil exemplu pentru o măsură de prioritizare a comenzilor rachetele antiaeriene Aster fabricate de compania MBDA, ale căror termene de livrare sunt prea lungi. „Ideea de a prioritiza la subcontractorii MBDA comanda militară în faţa celei civile este ceva evident avut în vedere”, a indicat el. Armata franceză a comandat în ianuarie anul trecut 200 de rachete Aster în valoare de 900 de milioane de euro, dar livrarea se va efectua abia în 2026. Or, rachete de acest tip au fost oferite Ucrainei şi, în plus, nave ale armatei franceze desfăşurate în Marea Roşie le-au folosit de 22 de ori împotriva dronelor şi rachetelor lansate de rebelii houthi.

Potrivit ministrului Sebastien Lecornu, cererea externă pentru armele produse în Franţa este ridicată, în special pentru elementele de apărare antiaeriană, artilerie şi sistemele radar folosite în războiul din Ucraina, dar industria franceză de apărare face eforturi să facă faţă solicitărilor.

„Am pierdut unele contracte cu ţări est-europene pentru care criteriul termenului de livrare este mai important decât preţul”, a remarcat ministrul francez al apărării.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. ❤️🇫🇷