G4Media.ro

FOTOGALERIE Cum s-a transformat radical o clădire emblematică a Bucureștiului. Fostul sediu…

Foto: G4Media.ro

FOTOGALERIE Cum s-a transformat radical o clădire emblematică a Bucureștiului. Fostul sediu al Marmorosch Blank, una dintre cele mai vechi bănci româneşti, a devenit hotel de lux. Piesa de rezistență este seiful în care a fost amenajat un bar

Construită în urmă cu peste o sută de ani, o clădire din Centrul Vechi al Bucureștiului ce era sediul băncii Marmorosch Blank a fost restaurată în totalitate și transformată într-un hotel luxos cu 217 camere.

Noul hotel de pe Strada Doamnei nr. 4 aparține grupului lituanian Apex Alliance HotelManagement și va funcționa sub numele Marmorosch Bucharest, Autograph Collection.

Piesele de rezistență ale noului hotel sunt vechiul seif din subsolul clădirii, în care a fost amenajat un bar, și biroul primului proprietar, Iacob Marmorosch, transformat într-un apartament prezidențial.

Seiful fostei bănci se află în subsolul clădirii și a fost restaurat în totalitate. Acum nu mai adăpostește bani și valori ca acum un veac, ci băuturi. A fost transformat în bar. Un bar care are pereți din beton groși de un metru și o ușă din oțel groasă de aproximativ 40 de cm, cu sisteme de închidere complet funcționale. Are două încăperi în care se află peste 3.100 de cutii valorice.

O altă piesă de rezistență a actualului hotel o constituie biroul lui Iacob Mormorosch care a fost transformat într-un apartament prezidențial.

Istoria băncii este legată şi de personajul principal din „Moromeții”. Din romanul lui Marin Preda aflăm că Ilie Moromete a primit din partea sucursalei judeţene a băncii Marmorosch-Blank înştiinţarea că are de restituit un împrumut de 5 000 lei plus dobânda. În caz de nerestituire, banca atrăgea atenţia că se va folosi de formele legale pentru a intra în posesia banilor. Era vorba de titlul de proprietate asupra pământului pe baza căruia banca acordase suma.

Istoricul Băncii Marmoroch Blank

Palatul Băncii Marmorosch Blank se află pe strada Doamnei, nr. 4, la mică distanță de KM 0 al capitalei și chiar lângă Banca Națională, în Centrul Vechi. A fost proiectat de arhitectul Petre Antonescu şi a fost construit într-un stil neoromânesc care îmbină mai multe tendinţe: bizantine, gotice, dar şi moldoveneşti. În interior, palatul este decorat în stilul Art Nouveau şi Art Deco.

Construcția din strada Doamnei a fost realizată la comanda Băncii Marmorosch, Blank & Co., care a funcționat aici până la naționalizare. Ulterior, în clădire a funcționat Banca de Investiții, iar după Revoluția din 1989, Banca Română de Dezvoltare (BRD). În anul 1993, BRD a realizat o extindere a sediului vechi spre strada Eugeniu Carada care constă într-o mare structură vitrată cu un acoperiș curb, lipsită de valori cultural-istorice și despre care istoricii spun că influențează negativ perspectiva asupra monumentului istoric. Această extindere a fost desființată în ultimii doi ani.

Petre Antonescu, cel care a proiectat clădirea, a făcut studii la Paris și a fost discipol al lui Ion Mincu, ulterior devenind profesor la Școala de Arhitectură. A fost unul din cei mai renumiți arhitecți ai epocii și unul dintre principalii promotori al stilului neoromânesc. El a fost autorul mai multor proiecte de edificii publice și de locuințe care ilustrează sintetizarea unor elemente preluate din arhitectura românească veche.

Sediul Băncii Marmorosch, Blank & Co. este una dintre cele mai reprezentative creații ale acestui stil, alături de alte clădiri publice proiectate de arhitect, precum actualul sediu al Primăriei Municipiului București, Primăria din Craiova, Gara Fluvială și Catedrala din Galați, Palatele de justiție din Buzău și Botoșani.

Alexandra Ţînţăreanu, istoric în cadrul Institutului Naţional al Patrimoniului, a declarat pentru G4Media.ro că „în acest moment sediul fostei bănci Marmorosch, Blank & Co este protejat ca monument istoric în grupa A, ceea ce înseamnă că este recunoscut ca monument cu importanță națională și universală. Este vorba despre corpul vechi, construit în perioada 1914-1923, după planurile arhitectului Petre Antonescu (1873-1965), care reunește valori arhitecturale, artistice și memoriale deosebite.”

Sediul fostei bănci are o dublă însemnătate. Este opera unui remarcabil arhitect român şi este reprezentativă pentru stilul neoromânesc.

Banca Mormorosch Blank a fost sediul uneia dintre cele mai vechi și mai importante instituții financiare din România. Începuturile ei sunt plasate în anul 1848, când Iacob Marmorosch, negustor de coloniale și alte produse de import de pe strada Blănari din București, a intrat în activitatea cu operațiuni financiare, prin acordarea de împrumuturi. Partea de activitate bancară a fost îndrumată de Iacob Löbel, unul din marii finanțiști ai vremii, ajuns apoi directorul sucursalei Băncii Imperiale Otomane din Constantinopol. După retragerea acestuia din urmă din activitate în anul 1863, locul lui a fost luat de tânărul Mauriciu Blank, recent întors de la studii comerciale și financiare din străinătate. Din această tovărășie a rezultat banca Marmorosch-Blank care s-a dezvoltat continuu și a avut la rândul său un rol decisiv în dezvoltarea industriei românești începând cu ultimul sfert al veacului al XIX-lea.

Criza mondială din anii 1929-1933 a avut repercusiuni grave și asupra vieții bancare. Împreună cu alte instituții bancare importante, Banca Marmorosch, Blank & Co. a încetat plățile, iar deponenții și-au pierdut banii. Situația a fost reversibilă și odată cu înviorarea economiei, banca s-a refăcut, continuând activitatea până la momentul naționalizării, în anul 1949.

„Întregul proces de restaurare se bazează pe studii de specialitate. Regulile de intervenție au fost stabilite. Se ştie exact ce este obligatoriu să se păstreze și să se pună în valoare, ce anume poate fi modificat și în ce mod. Toate studiile și proiectele pentru intervenții asupra monumentelor istorice se avizează de către Ministerul Culturii și Identității Naționale”, a declarat pentru G4Media.ro Alexandra Ţînţăreanu, istoric în cadrul Institutului Naţional al Patromoniului.

În ceea ce priveşte istoria recentă a clădirii, potrivit profit.ro, aceasta a fost cumpărată de Compania lituaniană Apex Alliance. Asta după ce anterior a fost în proprietatea firmei Doamnei Imobiliare, deținută printre alți asociați și de firma Băneasa Developments, prin care omul de afaceri Puiu Popoviciu care a dezvoltat complexul comercial Băneasa. Imobilul a făcut obiectul unui litigiu dintre BNR, BRD, Ministerul Finanțelor Publice și firma Doamnei Imobiliare. BRD ar fi cumpărat clădirea din strada Doamnei, de la nr. 2-6, în 2004 de la RAAPPS cu 737.000 de euro și a vândut-o apoi în 2007 firmei Doamnei Imobiliare SRL cu 10,5 milioane de euro. Anterior însă, clădirea Marmorosch Blank a fost achiziționată de BNR după falimentul băncii comerciale din anii ’30, iar în cele din urmă a fost vândută de către RAAPPS. BNR a revendicat imobilul, însă după 7 ani de procese, în 2014, instanța a respins cererea.

Fotogalerie G4Media.ro:

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

 1. Banca Marmorosch Blank, prin sucursala din Paris, a fost primul finanțator al Companiei Franco-Române de Navigaţie Aeriană (prima linie internaṭională din lume) care avea să devină Air France.

 2. Pai da , bar , ce se putea altceva intr-o tara de idioti.
  Mai bine faceau o biblioteca publica .

  • Vorbeste in numele tau ma pareristule. Cum cauta unii nod in papura, frustrati bagatori in seama.

  • Ca, de altfel, bibliotecile publice sunt asa supraglomerateeee🐮
   O tara de idioti este aia care nu foloseste niste oportunitati ca sa castige niste bani …. din care eventual mai face niste biblioteci prin teleorman videle sau alte zone cu cititori impatimiti

  • Pai da! Ca suntem o țara de intelectuali: cum
   intra cineva intr-o clădire cere un roman a lui Marin Preda sau un bestseller!!! E coada la biblioteci și librarii! E economie de piața și intr-o țara de analfabeți clasici și funcționali ce poți vinde mai bine?! Cărți sau băuturi!

 3. Foarte frumos. Respect pentru trecut si pentru arhitectura de valaore! Voi vizita hotelul la proxima ocazie. Multumesc.