G4Media.ro

FOTO Cum arată o clădire de sfârșit de secol XIX, peste care…

sursa foto: Info Sud-Est

FOTO Cum arată o clădire de sfârșit de secol XIX, peste care a fost construit un bloc modern de patru etaje/ Fost sediu al comunității evreiești din Constanța, imobilul a fost clasat monument istoric după ce a fost devastat iar fațada restaurată

Vila Georgescu din Constanța, un imobil vechi de peste un secol care a aparținut comunității evreiești, a devenit subiectul unui proiect arhitectural neobișnuit, în cadrul căruia a fost construit un bloc de apartamente de patru etaje deasupra construcției originale, care a fost restaurată, scrie Info Sud-Est.

Actualul proprietar a hotărât să construiască un bloc în stil modern peste imobilul deja existent, dar a fost obligat să conserve aspectul original al fațadelor în stilul Belle Epoque, în care a fost clădirea ridicată la cumpăna secolelor XIX și XX.

sursa foto: Info Sud-Est

În 1928, imobilul a fost cumpărat și a devenit sediul comunității evreiești, de aproximativ 2.000 de membri, care trăia în Constanța la acea vreme. Ulterior, clădirea a fost naționalizată în timpul regimului comunist, dar a fost cruțată de la demolările specifice perioadei și restituită comunității evreiești în 1990 doar cu niște modificări interne și externe.

Clădirea a fost retrocedată, în 2007, Fundației Caritatea, instituție permanentă de conservare, administrare și valorificare a patrimoniului cultural și spiritual a comunității evreiești din Constanța.

sursa foto: Info Sud-Est

Grădinița nr. 1, care opera în clădire de ceva vreme, a fost închisă la scurt timp după aceea, iar imobilul a fost scos la vânzare de Fundație. În iarna anului 2012, după apariția unui promitent cumpărător, a început un proces de distrugere al clădirii: au fost furate gardul, ușile, ferestrele, parchetul și tot ceea ce se afla în clădire. Tavanul și o bună bucată din zidărie s-au prăbuşit şi au rămas în picioare doar zidurile exterioare.

sursa foto: Info Sud-Est

Direcția de Cultură s-a autosesizat în privința distrugerilor după ce acestea au fost semnalate de presa locală și a inițiat procesul de clasare a imobilului drept monument istoric pentru a-l salva, dar procesul a fost oprit din cauza lipsei de fonduri.

Clădirea a fost până la urmă clasată și introdusă pe lista monumentelor istorice în anul 2017 iar astăzi, zidurile sale exterioare cu elemente Belle Epoque stau la baza unui bloc modern de apartamente, care se înalță patru etaje peste.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Arata interesant, dar intrebarea este daca acea cladire este de secol XIX sau de secol XXI si mai ales de ce (care e criteriul, care trebuie sa fie aplicabil in orice alt caz!). 💡

    Deci a fost salvata sau nu? 🤔

    • Voce ironica: Nu v-am zis eu ca Nicusor Dan este capul rautatilor!

    • Cand a fost votat Nicusor DAN, a fost clar ca omu’ are o idee fixa cu cladirile de patrimoniu si ca daca va fi sa aleaga intre piste de bicicleta (sa zicem) si o casa de patrimoniu, o sa aleaga casa.
      Cine l-a votat, si-a asumat si treaba asta, la pachet. 💡

      Mie nu-mi convine treaba asta, da’ am tot cautat printre candidati un arhanghel si n-am gasit … : (

    • Sanitarule, ce treaba are plicusor dan cu o cladire retrocedata in constanta in 1990?

      Pe de alta parte exista astfel de proiecte de cladiri atat in romania cat si in alte tari – praga, de exemplu, are un hotel construit din otel si sticla pe structura unei cladiri de epoca. Exista si in bucuresti una, in piata din fata ateneului, in sediul fostei directii a 5a a seciritatii. Sa nu mai zic de novotel, construit cu fatada fostului teatru national.

    • @Alonzo: 1) raspunsul era pentru @andrey, fiind singura replica. 💡 Lasa-l pe el sa aprecieze daca are legatura sau nu …

      2) Faptul ca mai exista si alte cladiri in genul acesta are legatura cu vreun raspuns la intrebarea mea … cam la Dolhasca, la 14:10.

      Tu citesti ce scrii, inainte sa apesi „Trimite”?!

  2. 2000 de membri avea comunitatea din Constanta in 1928.

    Cati membri are comunitatea dupa un secol?

  3. Un kitsch de arhitectura. A aparut si in Botosani asa ceva, de o cladire declarata monument s-a lipit un bloc cu arhitectura noua. Gaudi ar fi invidios pe aceste cladiri!

  4. Faceți un articol mai serios.

  5. O mizerie de neconceput. Țigănie curată.

  6. Absolut HIDOS! Un bloc de beton trântit peste o clădire veche, cu o personalitate aparte…

  7. Postacii de serviciu nu observă niște amănunte: „Clădirea a fost retrocedată” și „imobilul a fost scos la vânzare de Fundație”. Asta spune tot tot.
    Dacă exista o preocupare adevărată, nu mai exista vînzarea, nu?

    • Daca ar fi dupa capul dezvoltatorului, acolo ar fi foat un bolc de 10 etaje, cat ar fi rezistat fundatia. Maximizarea profitului e singurul criteriu urmarit de dezvoltator.
      Ideea de baza e ca orice constructie trebuie sa aiba un proiect care sa fie APROBAT de catre primarie. Iar interesul primariei e sa pastreze cladirile valoroase (pentru a pastra aspectul zonei si al orasului), sa le protejeze, sa nu permita construirea in afara reglementarilor zonale. Iti pare ca primaria si-a facut treaba daca a aprobat asemenea strutzo-camila? Spaga sau pile.

    • Tiberius acesta este modelul utilizat de rechinii imobiliari, mâna in mâna cu autoritățile locale, notari, arhitecți, structuristi etc. Se ia o clădire veche se distruge pe interior, eventual și exterior, apare un “salvator” care o “consolidează și reface” și așa după 1-2 ani, se plătește o amenda și se depune un dosar de “punere in legalitate” și treaba-i gata! Cu asta ma confrunt eu in acest moment cu partea mea din casa din București!
      Ideea de “punere/intrare in legalitate” ar semăna cu plata persoanei violate de către violator sau a rudelor mortului de către ucigaș! Da, asta este România contemporană!

    • @tiberius: ” interesul primariei e sa pastreze cladirile valoroase ”

      Mai exact, pe banii cui sa le pastreze? Le cumpara primaria la pretul pietii si apoi le pastreaza si le protejeaza sau … mai bine sa o faca pe banii proprietarilor? Cam cum ar fi corect?

      E placuta ochiului estetica, da’ sa fie intotdeauna pe banii altora, nu? 😈

  8. Groaznic. Arata groaznic. Ca o tumora crescuta pe un cadavru sulemenit.

  9. O hidoșenie! Grație celor de la Urbanism, din cadrul primăriei.

  10. Spui constanta spui automat retrocedari. A retrocedat mazare invlusiv terenuri care nu apartineau primariei constanta, evident in cardasie cu functionari, notari si avocati.