G4Media.ro

Fostul premier Kiril Petkov anunță că partidul său ar putea reveni la…

Sursa Foto: Facebook/ Kiril Petkov

Fostul premier Kiril Petkov anunță că partidul său ar putea reveni la guvernare într-o coaliție minoritară

Formațiunile politice Continuăm Schimbarea (PP, condusă de fostul premier reformist Kiril Petkov) și Bulgaria Democrată (DB) au făcut o ofertă comună directă pentru o guvernare împreună într-un guvern minoritar. Acest lucru s-a întâmplat la un briefing comun al liderilor celor două formațiuni, care a avut loc în Parlamentul de la Sofia, transmite Rador, care citează agenția Sega.

Astfel intenționează ele să acționeze dacă GERB – Uniunea Forțelor Democrate eșuează cu primul mandat și președintele Rumen Radev înmânează al doilea mandat formațiunii Continuăm Schimbarea, ca următoarea forță politică ca mărime, așa cum prevede Constituția Bulgariei.

PP și DB consideră însă că o astfel de variantă va funcționa doar dacă va avea sprijin parlamentar pentru prioritățile celor două formațiuni. Prin urmare, ele vor căuta garanții pentru un astfel de sprijin de la celelalte forțe politice. Împreună, PP și DB au doar 73 de deputați, ceea ce este cu mult sub minimul de 121, pentru a obține sprijin în parlament. Aceasta înseamnă că trebuie să aibă neapărat sprijin de la alte partide.

Kiril Petkov – copreședintele PP și fost prim-ministru, afirmă că țara se află într-un impas politic după ce guvernul său a fost dat jos de la putere. „Suntem aici împreună – PP și DB – să spunem că nu se poate continua în acest fel. Suntem pregătiți, dacă va veni al doilea mandat la noi, să lucrăm împreună pentru a forma un guvern minoritar cu o viziune clară și un plan clar”, a declarat el. Dar a făcut imediat precizarea că parlamentul ar trebui să ofere garanții că este capabil să lucreze în formatul unui cabinet minoritar.

Aceste garanții trebuie să acopere anumite priorități pe care PP și DB le vor prezenta Adunării Naționale sub formă de proiecte de lege. Asen Vasilev – celălalt copreședinte al PP și ex-ministru de finanțe, a evidențiat principalele sarcini: în plan extern – finalizarea integrării europene a Bulgariei prin acceptarea țării în zona euro și în spațiul Schengen; în plan intern – combaterea inegalității sociale, eliberarea businessului de povara administrativă și racketul politic; reforma justiției, pentru a se înlătura inviolabilitatea procurorului general. Pentru aceste sarcini va fi depus un pachet de legi.

Vasilev crede că este complet realizabil ca totul să fie adoptat până de Crăciun, cu o bună organizare în parlament. El, la fel ca alți lideri PP și DB, a refuzat să comenteze de la cine vor căuta sprijin. Întrebat ce le-ar da celor de la GERB în schimbul unei susțineri, fostul ministru de finanțe a spus: „Nu vor primi nimic. GERB trebuie să lucreze în beneficiul națiunii”.

Potrivit acestuia, consultările cu președintele au eșuat, fapt pentru care el consideră că e responsabilă formațiunea GERB, pe care a definit-o drept „impotentă să formeze un cabinet”. Vasilev a reiterat că nu există nicio șansă ca PP să susțină primul mandat și a insistat că Radev „trebuie să se grăbească cu mandatele, pentru a scoate țara din impas”.

Cu toate acestea, PP și DB vor continua negocierile între ele pe prioritățile legislative, pentru că dreapta vrea ca acestea să reflecte ceea ce consideră ei important. Cu alte cuvinte, pozițiile celor două formații nu se potrivesc întocmai.

„Un guvern minoritar în acest parlament este cea mai proastă opțiune, în afară de toate celelalte – alegeri sau un guvern bazat pe ‘coaliția de hârtie’. Prin urmare, trebuie să înceapă un proces de a examinare foarte atentă a ceea ce se poate face și pentru alinia pozițiile între noi”, a explicat copreședintele formațiunii Bulgaria Democrată, Hristo Ivanov. (Traducerea: Mirela Petrescu)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...