
Fondul European de Apărare direcționează bani pentru drone, apărarea hipersonică și inteligența artificială
Organismul executiv al Uniunii Europene a selectat 62 de proiecte de apărare pentru o finanțare totală de 910 milioane de euro (1 miliard de dolari) în cadrul celei mai recente runde de finanțare din Fondul European de Apărare, concentrându-se pe domenii precum drone, deminare autonomă și apărare împotriva armelor hipersonice, potrivit Rador Radio România.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Printre proiectele emblematice din runda de finanțare se numără Eurosweep, care își propune să dezvolte un sistem de deminare fără pilot, ENGRT II pentru dezvoltarea unui elicopter de generație următoare și proiectul iMUGS2 pentru testarea vehiculelor terestre fără pilot, a anunțat miercuri Comisia Europeană.
„Acesta este un pas major pentru a acoperi lacunele critice în ceea ce privește capacitatea de apărare și a consolida autonomia strategică a Europei”, a declarat comisarul european pentru apărare și spațiu, Andrius Kubilius, într-o postare pe rețelele de socializare. Cea mai recentă alocare de fonduri FED „susține atât cercetarea și dezvoltarea avansată, cât și capacitățile de apărare din lumea reală”, a spus el. Fondul a început să funcționeze în 2021 pentru a sprijini cercetarea și dezvoltarea colaborativă în domeniul apărării în Europa, iar ultima rundă înseamnă că FED a alocat acum jumătate din bugetul său de aproape 8 miliarde de euro până în 2027. Comisia a ales cei mai recenți câștigători dintr-un număr record de 297 de propuneri primite ca răspuns la apelul de propuneri FED 2024.
Industria de apărare a Ucrainei a putut participa pentru prima dată la proiectele EDF, ceea ce „adâncește cooperarea noastră și ajută la integrarea Ucrainei în baza industrială de apărare europeană”, a declarat Kubilius.
EDF oferă o finanțare semnificativă, iar bugetul său pentru perioada 2021-2027 reprezintă aproximativ 15% din totalul cheltuielilor UE pentru cercetare și dezvoltare în domeniul apărării, doar Franța și Germania cheltuind mai mult, a scris Institutul Internațional pentru Studii Strategice într-un raport din octombrie.
Întreprinderile mici și mijlocii au reprezentat 27% din finanțarea totală în 2024, potrivit Comisiei. Aceasta este cea mai mare sumă de până acum, după trei runde în care IMM-urile au reprezentat între 18% și 20% din finanțare.
Printre proiectele specifice, European Next Generation Rotorcraft Technologies Phase II sau ENGRT II a primit 100 de milioane de euro din finanțare UE, cu un cost total estimat de 160 de milioane de euro. Proiectul este condus de Airbus Helicopters, în fruntea unui consorțiu format din peste 40 de companii și institute.
Proiectul iMUGS2, coordonat de Milrem, a primit 50 de milioane de euro pentru testarea pe teren și testarea sistemelor terestre fără pilot, proiectul urmărind dezvoltarea de arhitecturi de sistem care să permită vehiculelor militare noi și vechi să integreze capacități autonome și sincronizate.
Milrem a fost fondată în Estonia și aparține acum EDGE Group, un conglomerat tehnologic de stat din Emiratele Arabe Unite.
Eurosweep, condus de Forsvarets Forskningsinstitutt din Norvegia, a primit 28,5 milioane de euro pentru a dezvolta un sistem naval de deminare cu caracteristici autonome.
EDF a oferit, de asemenea, o finanțare de 78 de milioane de euro pentru un proiect clasificat care își propune să contracareze vehiculele hipersonice de planare.
Finanțarea a inclus 35 de milioane de euro pentru Scepter, un program de cercetare pentru dezvoltarea de sisteme radar, de război electronic și de comunicații interoperabile și standardizate pentru platforme aeriene, coordonat de Indra Sistemas din Spania.
Proiectul Boosting European Advanced Missile System Technologies, sau Beast, își propune să dezvolte o viitoare rachetă aer-aer cu rază scurtă de acțiune sub conducerea Diehl Defence și a primit 34,9 milioane de euro. Un proiect de modernizare a apărării cibernetice europene, condus de CR14 al Ministerului Apărării din Estonia și numit Citadel Range, a primit o finanțare de 48 de milioane de euro.
Un studiu conceptual pentru o nouă aeronavă europeană de transport militar de dimensiuni medii, cu o sarcină utilă de 20 de tone, condus de Airbus în cadrul proiectului Fasett2, a primit o finanțare de 30 de milioane de euro. Un proiect condus de Rheinmetall, care vizează dezvoltarea unei muniții de precizie nebruiante, numită Ninja2, a primit 29,6 milioane de euro.
EDF a finanțat, de asemenea, cinci proiecte mai mici care vizează navigația rezilientă cu drone sau capacitatea de roiire în medii nepermisive și patru proiecte de aplicare a inteligenței artificiale pentru analiza imaginilor din satelit, inclusiv pentru detectarea și monitorizarea activităților militare.
Sursa: DEFENSE NEWS / Rador Radio România / Traducerea: Cristina Zaharia RADOR RADIO ROMÂNIA
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.