G4Media.ro

Florin Cîțu: Voi propune luni în coaliție ca funcțiile de conducere din…

Sursa foto: Florin Cîțu / Facebook

Florin Cîțu: Voi propune luni în coaliție ca funcțiile de conducere din administrația publică centrală și locală să fie pe mandat de maximum 6 ani, cu o evaluare la 3 ani. Trebuie să începem să avem o administrație publică responsabilă

Premierul Florin Cîțu a anunțat joi seară că la ședința de luni a coaliției le va propune liderilor partidelor de guvernare o primă măsură pentru reforma administrație publice, și anume ca funcțiile de conducere atât la nivel central, cât și local să fie pe mandate de maximum 6 luni și să existe o evaluare la 3 ani.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

„Voi propune luni în coaliţie ca în administraţia publică locală şi centrală anumite funcţii de conducere, cum ar fi cea de director general, de secretar general, de secretar general adjunct, să fie pe mandat. Mandat de maxim 6 ani, la 3 ani cu reînnoirea mandatului, cu evaluare, exact cum se întâmplă în toate ţările dezvoltate în administraţia publică, mandat după care vei avea reevaluarea. Vă dau un exemplu: dacă eşti secretar general într-un minister, legat de ministru mandatul, când vine un nou ministru trebuie să fii reconfirmat. Trebuie să începem să avem o administraţie publică responsabilă”, a precizat Florin Cîţu, într-o emisiune la Digi 24.

El a adăugat că în aceste funcţii va propune să se facă şi „o rotaţie”.

„După două mandate trebuie să te muţi în alt departament. Lucrurile trebuie să se mişte în această direcţie, trebuie să avem un aparat de funcţionari publici performanţi, care să fie evaluaţi transparent şi remuneraţi în funcţie de performanţă. Astea sunt lucrurile pe care vreau să le implementăm”, a subliniat prim-ministrul Florin Cîţu.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. Mandatul primarilor e 4 ani. Atat trebuie si aici si cu limita. Nu la infinit.

    • primarul nu e functie publica , e ales. Nu intra in categoria caruia Catu i-a pus gand rau, din nepricepere si populism. Cum naiba sa schimbi directorii intre ei, cand fiecare e specializat intr-un anumit domeniu? poti sa pui pe directorul financiar arhitect sef? il pui pe cel de la politia locala director juridic si viceversa? e o tampenie ce vrea catu.

  2. Despre salariu – nimic? Sa se descurce cum poate cu personalul din subordine vai de capul lui.
    Daca-i dau 4000euro pe luna legal – se poate

  3. In privat avem evaluari in fiecare an, de mai multe ori pe an.

    De ce nu si la stat? Pardon, bugetarii sunt zei, am uitat.

  4. Florin Cîțu, întrebat dacă le scad veniturile bugetarilor: „Va fi o reformă în întreg aparatul și vom vedea ce se va întâmpla”.
    Florin Cîțu a refuzat, joi seara , să spună dacă Veniturile bugetarilor vor SCADEA în acest an, după ce a amenințat că va desființa o serie de sporuri.
    După ce Raluca Turcan a declarat azi ca Veniturile bugetarilor NU vor scadea desi va face acea Modificare a Sporurilor, in seara asta la Digi 24, Cîțu a fost întrebat insistent de Prelipceanu(„sunt intrebarile telespectatorilor”, a spus Prelipceanu!) dacă Veniturile bugetarilor o să scadă în 2021, dar premierul a răspuns: ”vom vedea ce se va întâmpla!
    ”Sunt domenii în care sunt 30%, sunt domenii în care sunt mai mult de 30%. Din anvelopa salarială, sporurile reprezintă 30%. Noi am decis să menținem Veniturile la nivelul lunii decembrie 2020. Eu vreau să facem reformă în administrație, modul în care oamenii sunt evaluați. Am plafonat salariile. Legea salarizării a trecut prin Parlament, iar orice corectare se va face tot în Parlament. De unele sporuri știam. Toate organismele internaționale, agențiile de rating, Comisia Europeană, ne-au atras atenția că dacă mergem în acest ritm nu vom putea plăti nici pensii, nici salarii.
    Si în 2021 vom avea o economie performantă, vor crește veniturile celor din sectorul privat, vom avea o inflație în scădere. Va fi o reformă în întreg aparatul și vom vedea ce se va întâmpla.”, a declarat Florin Cîțu.
    Cu toate insistentele lui Prelipceanu, Catu a evitat sa spuna CLAR daca Veniturile bugetarilor vor scadea in urma analizei Sporurilor!
    S-a tot fofilat, a evitat sa spuna CLAR, asa vor arata maretele reforme promise de Catu!
    Cu PRIVILEGIILE bugetarimii neatinse, a spus Catu voalat, pentru ca va Creste PIBul si pot ramane la acelasi procent din PIB, ca in acest an!

    Catu in August 2019, cand PNL era in opozitie, depsre privilegiile bugetarilor:
    „Liderul senatorilor PNL Florin Cîţu a declarat că salariile bugetarilor sunt duble comparativ cu cele din sectorul privat. Liberalul a precizat că, în acest context, bugetarii trebuie să fie de acord să lucreze fără a primi vouchere, tichete de vacanţă, sporuri şi pensii speciale.

    „Vine momentul adevărului! În medie salariile nete ale bugetarilor sunt duble faţă de cele din sectorul privat. DUBLE! Dar comparaţia nu este corectă. Nu surprinde toate informaţiile. Bugetarii primesc tichete de vacanţă, tot felul de sporuri, zile libere şi cel mai important siguranţa că indiferent de cât prost îşi fac meseria nu pot să concediaţi. Tot ce primesc în plus bugetarii este susţinut de taxe plătite de privaţi”, a scris Florin Cîţu, pe Facebook.

    Liberalul mai spune că bugetarii sunt privilegiaţii societăţii, iar toţi românii, atât cei din ţară cât şi cei din diaspora lucrează pentru ca bugetarii să trăiască bine.

    „Este clar că bugetarii sunt privilegiaţii societăţii. Fără niciun dubiu. Trebuie să avem curajul să recunoaştem TOŢI acest lucru. Restul românilor, din ţara şi din străinătate, muncesc pentru că bugetarii să trăiască bine, chiar dacă majoritatea sunt praf la locul de muncă. (Există o parte dintre bugetarii care merită fiecare leu pe care îl primesc. Ei sunt singurii care rămân în guvernarea liberală.) O DISCRIMINARE nenorocită care trebuie să dispară din societate. AJUNGE!!!”, a completat Cîţu.

    Pacat ca Prelipceanu nu i-a pus in fata aceste declaratii demagogice din vremea cand Catu liberalul era in Opozitie, azi cand e la guvernare ii tine in brate pe bugetarii PRIVILEGIATI!
    Rusine, demagogule!
    O sa dispari ca Viorica Dancila!!!

  5. Domnule Citu , actionati timid .
    Va este frica de faptul ca , luind taurul de coarne , vor pleca jegurile din administratia publica ?!
    Va este frica de faptul ca nu vor fi oameni sa le ia locul ?!
    Mediul privat este plin de oameni capabili care au dorinta de a performa in sectorul public pe aceleasi principii ca in mediul privat .

  6. Solutiile corecte nu sunt cele propuse, ci reducerea taxelor si impozitelor(coruptia este amplificata de taxele si impozitele mari). Ar mai fi si depolitizarea , posibila numai daca functiile sunt ocupate prin concurs, de candidati cu pregatirea si experienta corespunzatoare activitatii. Cand unii raman in functii multe mandate, politizarea ajunge cvasitotala si nu mai pot fi facute verificari sau controale, fiindca toti depind de cei care i-au numit si nu vor lua masuri unii impotriva celorlalti cand lucrurile merg rau. Rotatia prin mutare la alt departament este probabil o metoda prin care niste smecheri raman in functii pana la pensiile speciale, de ce sa nu faca „rotatia ” de la functii de bugetari , la lucrul in sistemul particular. Sunt chiar familii in care ambii parteneri isi schimba(rotesc) una dupa alta functiile(consilier, parlamentar,europarlamentar, primar, ministru ). De ce nu promoveaza niciun partid legi impotriva nepotismului si favoritismelor( vanzare si cumparare de avantaje)?

    • In spatele ideii ca mandatul in administratie sa fie de max. 6 ani se afla dorinta de a obtine sustinere in alegerile parlamentare: partidul sau partidele care ajung la butoane politizeaza totul, iar cei numiti de ei in functii ii sustin la alegerile parlamentare sau europarlamentare viitoare(Se ajunge astfel la sustinere reciproca, cei numiti isi sustin , la randul lor, „binefacatorii”). Interesele politicienilor sunt financiare si sa castige mandate unul dupa altul, cat de multe, sa duca ei si familiile lor o viata la standarde de lux.

  7. Rotirea periodica a cadrelor exista si pe vremea lui Ceausescu. Dictatorul se temea de formarea de gasti in jurul sefilor eterni, motiv pentru care ii rotea in functii, prin teritoriu.
    Voi o spuneti de parca ati descoperit apa calda promisa in campanie.

  8. 6 ani e mult! 4 ani, cu evaluare la 2 ani, ca sa starpesti retelele mafiote din administratie.

  9. Ar trebui aa se aplice retroactiv, cumva. Adica cei care sunt deja directori de 20 de ani sa nu mai stea inca 6, ca atunci n-am facut nimic.

  10. In timp ce Premierul Catu ne abureste la TV cu maretele lui reforme si cu eficientizarea Cheltuirii banilor publici:
    „Bugetarii de lux. „Abuzul“ de Consilii de Administraţie umple buzunarele politicienilor.
    Salariile de bugetari nu sunt suficiente pentru anumiţi politicieni sau funcţionari publici susţinuţi de partide, aceştia fiind numiţi în numeroase structuri unde veniturile sunt de zeci sau de sute de mii de lei pe an.
    Unul dintre cel mai bine plătiţi politicieni în 2020 a fost actualul ministru al Finanţelor, Alexandru Nazare. Demnitarul a încasat aproximativ 58.000 de lei pentru funcţia de consilier al Ministrului Transporturilor, însă actualul şef de la Finanţe a mai fost numit în alte patru consilii de administraţie.
    Prin urmare, Alexandru Nazare a mai primit 92.000 de lei pentru prezenţa în Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, 37.000 de lei pentru activitatea la ROMATSA, circa 30.000 de lei pentru prezenţa în Autoritatea Aeronautică Civilă Română şi 10.000 de lei ca indemnizaţie de membru la SNTFC „Călători” S.A.
    Aşadar, în total, 170.000 de lei pe lângă salariu.

    Venituri de top
    Un alt liberal cu lipici la bani a fost deputatul Gheorghe Pecingină, care anul trecut a fost secretar de stat la Finanţe. 101.000 de lei a încasat ca salariu pentru funcţia de secretar de stat, încă grosul banilor a venit din prezenţele sale în consilii de administraţie. Pecingină a fost în 2020 preşedintele Comitetului Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări (CIFGA) de la EximBank, poziţie pentru care a primit 215.000 de lei, adică lunar a încasat 17.900 de lei, mai mult decât preşedintele României. Actualul deputat a fost numit de Guvernul Orban şi în poziţia de membru în Consiliul de Administraţie al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, de unde a încasat 61.000 de lei, adică 5.000 de lei lunar.

    Cinci venituri şi pentru un USR-ist
    Nu doar liberalii au avut persoane care s-au bucurat de mai multe surse de venituri de la stat, ci şi USR-iştii. Marius Vasiliu, actual secretar de stat la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi fost secretar de stat la Ministerul Dezvoltării, a încasat în 2020 un salariu total de 155.000 de lei. În plus, Vasiliu, care înainte de a fi înalt funcţionar public (noiembrie 2019) a fost membru USR şi în continuare e asumat de acest partid, a primit bani pentru activitatea sa din cadrul CIFGA de la EximBank, de la Comisia specială de retrocedare a ANRP, de la Consiliul de Administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe şi de la Consiliul Director al Fondului Român de Dezvoltare Socială. Concret, pentru activitatea la EximBank i-au intrat în conturi circa 129.000 de lei, 29.000 de lei pentru ANRP, 24.000 de lei pentru Comitetul Director al Fondului Român de Dezvoltare Socială şi circa 16.000 de lei pentru ANL.
    În total, 198.000 de lei pentru prezenţa sa în cele 4 consilii şi comitete.”

    Sa-ti fie rusine, Catule!!

  11. Nu trebuie uitat faptul că secretarul UAT reprezinta COLOANA VERTEBRALĂ A INSTITUȚIEI!
    ASTA AR FI CATASTROFAL 😪