G4Media.ro

Florin Buhuceanu: România a atacat decizia CEDO pentru protecția familiilor formate din…

Sursa Foto: Asociația Accept

Florin Buhuceanu: România a atacat decizia CEDO pentru protecția familiilor formate din persoane de același sex cu argumentele Rusiei, care a invocat că societatea nu ar fi pregătită / Luna trecută, România semna pentru susținerea comunității LGBTQ+ din Ungaria

Contestația statului român în cazul deciziei CEDO care privește cuplurile gay din România, comunicată duminică de Ministerul Afacerilor Externe, nu conduce automat la rejudecarea cauzei, a declarat pentru G4Media.ro Florin Buhuceanu, președinte al asociației Accept. Marea Cameră a CEDO se va pronunța în termen de cel mult câteva luni în legătură cu legitimitarea cererii, a dăugat el. Șansele ca ea să fie admisă sunt foarte mici este de părere și Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

Jurisprudența Curții este solidă, spune acesta, o contestație similară fiind respinsă recent în cazul Rusiei. Asztalos a declarat pentru G4Media.ro că, pe lângă previzibilele presiuni politice de dinaintea unui an electoral, Guvernul a fost presat și de anumite culte religioase, altele decât BOR, pentru a ataca decizia CEDO.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis cerere de retrimitere la Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului a grupului de cauze Buhuceanu şi alţii împotriva României, în urma unei decizii adoptate în ședința de guvern. În luna mai, CEDO obligase România, printr-o decizie, să recunoască prin lege și să protejeze drepturile cuplurilor formate din persoane de același sex care vor să devină oficial o familie.

”Evaluarea admisibilităţii cererii de retrimitere este de competenţa unui Colegiu de cinci judecători ai Marii Camere. Astfel, supunerea efectivă a cauzei spre reexaminarea Marii Camere este independentă de voinţa părţilor, fiind un atribut exclusiv al Colegiului de cinci judecători, care evaluează oportunitatea retrimiterii într-o procedură
necontradictorie, nepublică şi fără a oferi motive pentru respingerea sau admiterea cererii.

Cu privire la modul în care colegiul de cinci de judecători se raportează la cererile de retrimitere, este important de menţionat că membrii acestuia nu evaluează pertinenţa argumentelor pe fondul cauzei, ci examinează strict îndeplinirea condiţiilor stabilite de articolul 43 din Convenţie”, a precizat Ministerul Afacerilor Externe într-un răspuns pentru G4Media.

Contestația MAE vine în contextul în care România a semnat chiar în luna iulie o declarație comună de susținere a comunității LGBTQ+ din Ungaria, pentru marșul Budapest Pride, care s-a desfășurat într-un climat de tensiune din cauza politicilor guvernului Orban. Declarația a fost publicată de Ambasada SUA la Budapesta, iar pe lista semnatarilor apare și ambasada României.

”Subliniem necesitatea ca liderii și guvernele, aici și în alte părți, să dea dovadă de respect și să protejeze drepturile persoanelor și comunităților LGBTQI+ și să elimine legile și politicile care le discriminează”, scria în documentul semnat de Ambasada României la Budapesta. De altfel, în România, marșul Bucharest Pride a scos anul acesta în stradă un număr record de peste 25.000 de participanți.

”Este o decizie inexplicabilă, având în vedere că nu s-a schimbat nimic radical în România, din luna mai până în august, este doar lipsă de voință politică. Nu e acceptabil pentru o țară democratică să nu ofere protecție unor astfel de familii. Este o decizie rușinoasă, fără precedent în Uniunea Europeană. Argumentele României au fost pe aliniament cu cele ale Rusiei, care a invocat de asemenea că societatea nu ar fi pregătită”, a declarat pentru G4Media, Florin Buhuceanu, președintele asociației ACCEPT, inițiatoarea demersului la CEDO.

Italia și Grecia sunt țări europene care au fost, de asemenea obligate de CEDO să recunoască drepturile familiilor formate din persoane de același sex, iar deciziile în cauză au fost transpuse în legislația națională în termen de câteva luni. Însă nicio altă țară UE în afara de România nu a mai contestat până acum o astfel de decizie a CEDO. Doar Rusia a aplicat anul trecut o strategie similară, iar contestația ei a fost respinsă.

”Demersul Guvernului de a ataca decizia este fără rost deoarece este previzibil ca Marea Cameră își va apăra jurisprudența care este solidă în această speță. Avem precedentul într-un caz similar împotriva Rusiei. Cred că decizia de a contesta vine mai curând ca urmare a unor presiuni politice din zona conservatoare și din partea unor culte religioase, în afară de BOR, care ar fi făcut adrese la Guvern în favoarea unei astfel de acțiuni”, a comentat pentru G4Media Csaba Asztalos.

Plângerea formulată de Asociația ACCEPT și 21 de familii împotriva Statului Român, prin care s-a sesizat încălcarea dreptul la respectarea vieţii private şi de familie în cauza a fost admisă de CEDO în luna mai. Hotărârea a venit la 4 ani după ce 42 de persoane au dat în judecată statul român din cauza lipsei de recunoaștere și protecție legală pentru familiile lor. România avea la dispoziție trei luni să conteste decizia. Dacă cererea de retrimitere va fi respinsă de Marea Cameră a CEDO, România va fi obligată ca într-un timp rezonabil să aplice decizia CEDO prin modificarea legislației naționale.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Urat Tov Buhuceanu ! urata asociere ! Propune un Refrendum de Schimbare a Constitutiei, apoi vedem Ce Vrea Romania ! insa sa pui Cnezatul Moscoviei egala cu Romania, n as fi crezut ! Rusine Tov Buhuceanu ! Rusine !

    • Pai egalitatea o pune guvernul, cel care preia „argumentele” unei autocratii primitive ca Rusia.
      Sa nu ofere macar un minim de drepturi acelor persoane e pur si simplu revoltator. Nu costa nimic Romania, nu costa nimic pe vajnicii aparatori ai familiei traditionale. Dimpotriva, va costa milioane de euro in cheltuieli judiciare.
      Lasitatea politicienilor era cunoscuta, dar acum dau dovada si de rauvointa.

    • @tiberius
      rusine ca o dai dupa Cires ! Rusia este Stat Paria. Romania in ACCEPT ul tau este Stat Paria ?

    • Inca nu, dar nu cred ca mai dureaza mult, daca insistam cu atitudinea asta retrograda de secol XIX.
      Pur si simplu NU INTELEG. Cu ce afecteaza majoritatea daca se ofera sa zicem un statut de parteneriat civil recunoscut pentru cuplurile LGBT? Nu li se mai scoala? Cu ce drept vor sa se amestece in viata altora? Ce drepturi isi pierd daca ii lasa sa isi vada de treaba lor?

    • @tiberius
      ce se intampla in antichitate pe insula Lesbos, ramanea pe Lesbos. Ceea ce „parada” curcubeu arata de fiecare data : o lipsa de respect la adresa heterosexualilor. Amploarea si mediatizarea curcubeu, este de acelasi impact ca BLM. Decenta si consumarea „iubirii” in intimitate nu exista la acele cupluri. Exacerbarea solitarilor acestor drepturi arata o altfel de Disperare : faptul ca Societatea NU este interesata de aceste minoritati. E o crima sa nu te intereseze ? stiu ca a va doare cand va ignoram, insa, cum sa castigam respectul reciproc ? numai prin atitudine de toleranta. Tu spui ca mentalitati de sec al IX lea, asta arata nerabdarea ta . Asta deranjeaza. Numai voi aveti voie sa fiti iritati ?

    • @Wright Man, care societate, tot aceea care-si vinde votul pe faina si ulei, care nu are nici cea mai banala reactie cand semenii lor mor cu zile in spitale, cand nu mai esti sigur ca daca pleci intr-o vacanta pe litoral, o vei si sfarsi in viata? Societatea aceea? Pe acea societate n-o intereseaza nici de propria-i soarta. In rest, nu stiu de ce ar trebui societatea sa se pronunte asupra parteneriatului civil, ca doar nu plateste taxele si impozitele celui care doreste ca relatia sa cu un partener/ o partenera sa fie recunoscuta de stat pentru a beneficia de niste drepturi egale cu ale oricarui alt cetatean. Stiu ca pe aici daca nu faci parte din tabara conservatorilor, automat esti asociat LGBT/BLM, insa mergeti prea departe cand veniti cu afirmatii legate de o exacerbare a solicitarilor intr-o tara in care un cuplu format din persoane din acelasi sex pur si simplu nu este recunoscut de vreo institutie publica. Si, pe cale de consecinta, nici individul atat timp cat poate avea nevoie de un apartinator intr-un context nefericit, iar acel apartinator nu poate sa-si dovedeasca aceasta calitate.

  2. Tara de inapoiati. Cred ca daca ne obliga CEDO sa ne spalam obligatoriu pe dinti tot asa am proceda.

    • dupa consum de materii fecale ai nevoie de o pasta de dinti adecvata

    • @Adrian: absolut corect, ai dreptate. Romanul e contra orice si cauta orice fel de scuze din orice surse posibile fara sa’i pese catusi de putin de religie, dreptate, etc ci doar sa fie contra, atat. Religia devine o scuza buna DOAR DACA i se poate explica faptul ca e contra. Ca rusnacii, ca ungurii pe care ii blameaza.

    • @Petru, parerea mea e ca BOR si marea majoritate a presei care de vreo 6 ani propaga fel si fel de absurditati cu un caracter homofob actioneaza la ordinele partidelor politice, care, dupa cum bine stim, controleaza aceste institutii in totalitate. Este mult mai usor pentru PSD, PNL si AUR sa imbrace haina eroilor care isi apara cu vitejie tara de pericolul UE/LGBT decat sa ofere solutii concrete, care necesita reforme, investitii, viziune, competenta. Prin astfel de gesturi cauta sa mai fure din electoratul AUR. Asta e singura lor intentie. Nici macar nu ii suspectez pe politicieni de vreun sentiment de aversiune fata de acesti oameni (membrii comunitatii LGBT), ci pur si simplu vad prin ei o oportunitate facila de a capitaliza electoral.

  3. @ Remm
    Tot ce mi ai scris este Corect. Te rog intoarce te la randurile mele. Acolo militam pentru decenta in public a “paradei “ curcubeu. Transmiteam un mesaj prin care exhibitionismul “paradei” sa fie exprimat Cu Mare Discretie. Majoritatea Heterosexuala NU trebuie Jignita. E mai Clar Acum? Nu imi spune ca “parada” curcubeu era decenta. Decenta doar din punctul lor de vedere, nu al Tuturor. Apoi, faptul ca oengeul care le apara Interesele pune un egal intre Romania si Cnezatul Moscoviei nu este Moral. Atat. In rest, apreciez franchetea mesajului tau.