Fermierii din Fukushima produc din nou sake și roșii, la 12 ani după dezastrul nuclear / Proprietar de restaurant: Sunt 100% sigure. Produsele de la Fukushima pot fi consumate cu adevărată plăcere
Înainte de dezastrul nuclear, Fukushima era unul dintre cei mai mari producători agricoli din Japonia. Astăzi, comunitatea sa de fermieri permite consumatorilor să guste din nou produsele din regiune. Entuziasmul producătorilor și procesul de decontaminare – care conform autorităților japoneze a redus nivelurile de radioactivitate la același înregistrat în orașele mari – permit agriculturii să reînceapă să crească din nou, relatează Euronews, citată de Rador.
După 12 ani, fabrica de bere Suzuki s-a întors recent în orașul natal Namie, una dintre zonele cele mai afectate. Vechea fabrică de bere, măturată de tsunami, se afla în apropierea portului. Berarii aveau o relație strânsă cu pescarii. De altfel produceau și un sake special care era servit pentru a sărbători capturile mari. Întors în Namie, Daizuke Suzuki vrea să sprijine comunitatea locală.
”Înainte de dezastru erau aproximativ 120 de bărci de pescuit, acum însă sunt mai puțin de 30 – spune Daisuke Suzuki, directorul general al fabricii de bere Suzuki. Pentru a sprijini industria locală de pescuit, am măsurat compatibilitatea mâncărurilor din pește consumate de localnici cu sake-ul nostru și le-am combinat-o cu inteligența artificială creând astfel un sake numit Gyoshu Mariaju”.
Sake-ul este produs folosind un orez diferit de cel mâncat în mod normal de persoane. După procesul de decontaminare a solului, prioritatea a fost cultivarea orezului pentru hrană. Așa că Daisuke a decis să schimbe lucrurile. „Am făcut sake folosind orezul pe care îl mâncăm – spune Suzuki. Cred că este foarte bun. De asemenea, m-am gândit că prin sake aș putea spune oamenilor că orezul produs în Namie nu are nimic ciudat”.
Fermierii și producătorii din regiune încearcă să abordeze preocupările consumatorilor cu inițiative inovatoare, cum ar fi Wonder Farm, un ”parc tematic” de tomate din orașul Iwaki. Serele și un sistem de producție de ultimă generație i-au permis lui Hiroshi Motoki să intensifice producția după dezastru. Consumatorii pot vizita ferma, pot culege roșiile și pot testa calitatea acestora.
”Clienții înțeleg că legumele sunt în siguranță dacă vizitează zona și se întâlnesc cu producătorii care culeg legumele – spune Motoki –. Scopul meu este să refacem agricultura și turismul. Pentru asta, pe lângă agricultură, am construit un restaurant, un magazin în care se vând produsele de la fermă și o fabrică de procesare. Aș dori să creez o facilitate în care oamenii să vină să se distreze”.
Astfel, vizitatorii pot vedea cum se lucrează, pot gusta preparate pe bază de roșii, sau pot cumpăra produse unice precum miso sau înghețată de roșii. Produse toate la ferma lui Motoki. „După dezastru am fost contactat de multe persoane diferite – spune Motoki -. Toată lumea s-a îndrăgostit de produsele de la Fukushima. Mulți dintre ei au considerat că este păcat că aceste produse atât de gustoase și de bună calitate să nu poată fi expediate. Au vrut să mă ajute să le trimit peste tot în lume”.
Fabrica sa este acum un ”centru agricol regional”, unde fermierii locali își aduc legumele proaspete pentru a le vinde, sau a le transforma în produse culinare. Printre cei care folosesc la gătit roșiile Motoki se numără şi bucătarul francez Dominique Corby, proprietarul unui restaurant franco-japonez din Tokyo. Dominique a început să lucreze în 2010 cu producătorii din Fukushima. Cu câteva zile înainte de dezastru, se afla acolo pentru o vizită. După acele evenimente tragice, s-a implicat în activitățile de revigorare a producției locale.
„Aceasta este una dintre cele mai bogate regiuni din Japonia – spune Corby. Nu mă refer doar la averea personală, ci la produse, care sunt 100% sigure. Am văzut toți pașii făcuţi pentriu a ajunge la produsul final, cel care se vinde. Cred că produsele de la Fukushima pot fi consumate cu adevărată plăcere”.
Sursa: Euronews/ Rador/ Traducerea Cătălina Păunel
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank