G4Media.ro

Federal Reserve ar putea menține neschimbate dobânzile de referință, după 11 majorări

Foto: Wikipedia

Federal Reserve ar putea menține neschimbate dobânzile de referință, după 11 majorări

Piața forței de muncă se reechilibrează în Statele Unite, inflația încetinește în ciuda recentelor pusee: ingredientele par să existe pentru ca Fed să mențină ratele la nivelul actual în cadrul ședinței sale de marți și miercuri, dar fără a clama victoria în fața inflației, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

„Este de așteptat ca Fed să mențină dobânzile la un nivel stabil” în cadrul reuniunii comitetului său de politică monetară, FOMC, potrivit unei note a economiștilor de la Oxford Economics.

Ratele se află în prezent în intervalul 5,25%-5,50%, după ce au fost majorate de 11 ori din martie 2022.

Pentru a se hotărî, oficialii Fed vor analiza situația ocupării forței de muncă, cheltuielile de consum, activitatea din industria prelucrătoare și, bineînțeles, cifrele privind inflația, a cărei încetinire reprezintă prioritatea lor de aproape doi ani.

Potrivit indicelui IPC publicat miercuri, inflația a accelerat în august pentru a doua lună consecutiv, la 3,7% în ritm anual, după ce încetinise timp de un an.

Însă, dacă sunt excluse prețurile la alimente și energie, inflația a continuat să încetinească în august.

Cheltuieli „modeste”

Președintele Fed, Jerome Powell, ar putea, totuși, „profita de ocazie pentru a sublinia drumul incert și anevoios spre dezinflație”, a comentat Krishna Guha, economist la Evercore, o firmă de consultanță în domeniul investițiilor.

Jerome Powell va susține miercuri obișnuita sa conferință de presă, după publicarea deciziei comitetului și a previziunilor economice actualizate. Se așteaptă ca acesta să mențină un ton foarte prudent, lăsând ușa deschisă pentru noi majorări.

„Fed și-a încheiat ciclul de înăsprire”, dar oficialii vor fi atenți să nu spună acest lucru, pentru a evita ca „piețele să accepte acest lucru”, a declarat pentru AFP Gregory Daco, economist-șef la EY.

Riscul? Să vedem „condițiile financiare (relaxându-se) prematur”, ceea ce ar putea provoca o nouă creștere a prețurilor.

În ceea ce privește ocuparea forței de muncă, situația pare să revină treptat la echilibru, după doi ani de penurie de forță de muncă. Rata șomajului a crescut la 3,8% în august, datorită unui aflux de noi lucrători, ceea ce ar trebui să contribuie la calmarea inflației.

De asemenea, Fed urmărește îndeaproape cheltuielile de consum, forța motrice a creșterii economice americane. Cheltuielile de consum au fost puternice de la începutul crizei Covid, alimentând inflația ridicată.

Cu toate acestea, acestea dau primele semne de slăbiciune, cu cheltuieli „modeste” în această vară, potrivit „Beige Book”, un sondaj realizat de Fed.

Greve

Gospodăriile americane ajung la capătul economiilor acumulate de la începutul pandemiei. Ca urmare, acestea „se bazează mai mult pe împrumuturi pentru a-și finanța cheltuielile”, potrivit sondajului Fed.

Cu toate acestea, odată cu creșterile succesive ale ratelor, creditul a devenit mult mai scump, obligând gospodăriile să amâne sau chiar să renunțe la anumite achiziții.

Iar în octombrie, milioane de americani vor începe din nou să își ramburseze împrumuturile studențești, după o pauză de doi ani și jumătate din cauza Covidiei.

Greva fără precedent începută vineri de puternicul sindicat al muncitorilor auto UAW ar putea, de asemenea, să cântărească asupra creșterii economice. La fel ar putea face și spectrul unei închideri a guvernului federal, dacă republicanii și democrații din Congres nu reușesc să ajungă în curând la un acord asupra bugetului guvernamental.

Comitetul de politică monetară al Fed se va reuni în plen pentru prima dată din februarie, după plecarea fostului vicepreședinte Lael Brainard, care a plecat să conducă echipa de consilieri economici ai Casei Albe.

Ea va fi succedată de un guvernator al Fed, Philip Jefferson, așa cum a fost confirmat recent de Senat, care a aprobat, de asemenea, numirea Adrianei Kugler, reprezentanta SUA la Banca Mondială, în locul vacant de guvernator, devenind astfel primul oficial al Fed de origine hispanică.

De cealaltă parte a Atlanticului, Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat joi ratele dobânzilor cu 0,25 puncte procentuale, până la 4,0%, cel mai ridicat nivel din 1999 încoace, dar aceasta ar putea fi ultima majorare. Deși creșterea a încetinit în zona euro, inflația a fost încă de 5,3% în august.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...