G4Media.ro

Fără migranţi nu avem sparanghel: plecarea bulgarilor şi românilor anunţă o criză…

sursa foto: Pexels

Fără migranţi nu avem sparanghel: plecarea bulgarilor şi românilor anunţă o criză pentru fermierii britanici

De aproape 100 de ani, familia lui Chris Chin a cultivat sparanghel în vestul Angliei. Anul acesta, el se teme că incertitudinea privind ieșirea Marii Britanii din UE îi va respinge pe lucrătorii din Europa de Est, iar sparanghelul va rămîne necules, relatează Reuters, într-o analiză preluată de publicația bulgară Dnevnik.

Sparanghelul cultivat în Marea Britanie este considerat printre cel mai bun din lume, însă lipsa lucrătorilor sezonieri amenință industria. Greutăți similare întâmpină și mulți alți agricultori din Marea Britanie, care se ocupă de fructe și legume și care se bazează aproape în întregime pe lucrători migranți sezonieri din România și Bulgaria pentru locurile de muncă pe care britanicii nu le doresc.

La ferma lui Chin, al cărei profit se ridică la peste 10 milioane de lire pe an, muncitorii culeg cu mâna cel mai bun sparanghel. Îl culeg câteodată şi de două ori pe zi, înainte de a fi trimis unor clienți precum Marks & Spencer și Tesci, cel mai mare supermarket britanic.

„Nu există sparanghel britanic pe rafturile supermarketului dv. fără lucrători sezonieri migranţi”, a declarat Chin pentru Reuters. „Am ajuns într-adevăr într-un moment în care trebuie să alegen între a importa lucrători sau sparanghel”, a adăugat el.

Incertitudine

Anul acesta, echipa lui Chin trebuia să depună eforturi mai mari ca să găsească bulgari și români. Ei sunt confuzi din cauza procesului îndelungat cu privire la Brexit și sunt îngrijorați de modul în care vor fi acceptați de britanicii care, în 2016, au votat pentru ieşirea din UE.

Deși compania familiei Chin, Cobrey Farms, a înregistrat 1.200 de muncitori care trebuie să înceapă să sosească la sfârșitul lunii, Chin se teme că mulți nu vor veni și că nu va putea să strângă toată recolta. „Dacă avem cu 20% mai puțini oameni, atunci vom recolta cu 20% mai puțin sparanghel, iar cu 50% mai puţin, am putea să închidem”, spune el.

Temerile lui Chin au sporit după ce 20, dintre cei aproximativ 100 de muncitori care ar fi trebuit să ajute în ianuarie, nu au apărut. Din cei 247 de lucrători, care ar fi trebuit să ajungă în perioada 31 martie – 6 aprilie, 125 încă nu şi-au rezervat avion, a adăugat el. Dintre aceştia, 38 au lucrat anterior la Cobrey Farms.

Chin, care a votat pentru rămânerea în UE la referendumul pentru Brexit din anul 2016, spune că incertitudinea cu privire la drepturile de muncă ale esticilor și perioada de timp în care ei pot rămâne, la care se adaugă declinul lirei, înseamnă că Germania și Olanda sunt considerate acum destinații mai atractive.

Elina Kostadinova (28 de ani), o cetăţeană bulgară din Varna, care este manager la Cobrey Farms, a declarat că multi muncitori se tem să mai place în Marea Britanie din cauza Brexitului. „Nu știu dacă vor fi bine primiţi, nu ştiu cât timp vor putea să rămână, cum vor putea călători și ce îi așteaptă în viitor”, a spus ea.

De obicei, fermele britanice le plătesc lucrătorilor un salariu minim național de 7,83 lire sterline pe oră, plus prime în funcție de munca depusă. Potrivit declaraţiilor lui Chin, ideea ca lucrătorii britanici să acopere golul este nerealistă. El nu așteaptă prea mult ajutor din partea supermarketurilor, unde volumul de vânzări a fost deja convenit pentru acest sezon, iar prețurile sunt fixe, în afara unor cazuri excepţionale.

Sectorul fructelor și legumelor din Regatul Unit se bazează în fiecare an pe aproximativ 80 000 de lucrători sezonieri din UE.

În ultimele două sezoane, Marea Britanie a înregistrat o lipsă de aproximativ 10.000 de lucrători, ceea ce a ameninţat aprovizionarea cu alimente și a forțat fermele să plătească salarii și prime mai mari. La sfârșitul verii, deoarece muncitorii doresc să ajungă acasă, fermele vor oferi cazare gratuită și bani de drum, din dorinţa de a-i convinge să rămână.

Traducerea: Mirela Petrescu / Rador

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Logica britanică:

    Cum rezolvăm problema imigraţiei?

    1. Cerem referendum să dărâmăm ţara.
    2. O numim pe May să ducă treaba la bun sfârşit.
    3. Gata, nu mai sunt probleme cu imigranţii, fiindcă UK e acum o hazna şi nu mai vrea nimeni să vină.

  2. Marea Britanie are cateva produse valoroase indispensabile in UE cum sunt detergenti organici dedicati, echipamente functionale profesionale, echipamente navale, tehnica medicala, sisteme de securitate si protectie, etc, pe care nici Germania si nici Franta nu le pot inlocui.

  3. poi voi englezoi ce faceti de ce nu l culegeti sparaghelul a am uitat voi nu lucrati in noroaie, ploi etc. voi sunteti lorzi.

  4. Inainte de toate,sa mareasca salariul daca vor lucratori,sau…sa plateasca ENGLEZUL CU 7,83/h.Nu le-ar fi rusine sa se planga?!
    Lucrez in Londra de peste 9 ani,trag pe mine la greu,in schimb pe ai lor ii platesc bine la zi si freaca menta,pe cand pe noi sunt in stare sa ne ia si din pauza de masa.
    HOTI,asta sunt,de aceea sunt sus.Nu ca ai nostri sa-si fure/vanda tara!
    Treziti-va oameni buni,fara o REVOLUTIE A POPORULUI,nu cu influente ale MARILOR PUTERI,nu se va ajunge decat in HAZNA

  5. Da, dar la vot familia acestui fermier a votat Brexit.
    Să fie !

  6. Fiind vorba despre diasporeni , cei cu democratia in suflet , majoritatea dintre ei de abia stiu sa se semneze .