G4Media.ro

Exploratorii au descoperit cea mai adâncă epavă din lume, la șase kilometri…

sursa foto: Captură video

Exploratorii au descoperit cea mai adâncă epavă din lume, la șase kilometri sub Pacific/ Sammy B. s-a scufundat în 25 octombrie 1944, în timp ce americanii respingeau flota japoneză

Exploratorii au descoperit cea mai adâncă epavă din lume, la șase kilometri sub Pacific, transmite CNN. Epava este împărțită în două și așezată pe o pantă.

Victor Vescovo, un explorator care a efectuat anterior expediții în cele mai adânci puncte din lume, a localizat epava în 22 iunie.

Aceasta se află la o adâncime de 6.895 de metri, în Marea Filipinelor. Prin comparație, vârful Muntelui Kilimanjaro are 5.896 de metri, în timp ce cea mai înaltă așezare permanentă din lume, La Rinconada, în Anzii peruani, are 5.100 de metri.

Anterior, cea mai adâncă epavă identificată și cercetată vreodată a fost USS Johnston, găsită anul trecut tot de Vescovo. Aceasta se află la 6.469 de metri.

Sammy B., așa cum a fost botezată epava, s-a scufundat în bătălia din 25 octombrie 1944, în care flota americană a învins flota japoneză, la est de insula Samar din Filipine.

Aceasta a luptat cu trei cuirasate japoneze, inclusiv cu Yamato, despre care se spune că era cea mai mare navă construită vreodată. Nava americană avea la bord 224 de membri ai echipajului, dintre care 89 au fost uciși. Căpitanul Robert W. Copeland a fost unul dintre supraviețuitori. Nava „a luptat cu ferocitate, chiar dacă a fost complet depășită de cuirasatele și crucișătoarele grele japoneze cu care s-a confruntat”, a declarat Vescovo pentru CNN.

  • „Eroismul căpitanului și al echipajului ei este legendar în cadrul Marinei și a fost o mare onoare să îi găsim locul de odihnă finală. Cred că ajută la încheierea poveștii navei, pentru familiile celor care au fost pierduți și pentru cei care au servit pe ea. Cred că dispariția unei nave în adâncuri, fără a mai fi văzută vreodată, poate lăsa un sentiment de gol în cei care au avut legătură cu nava respectivă. „Găsirea epavelor poate ajuta la închiderea situației și, de asemenea, poate aduce detalii despre bătălie pe care poate nu le știam înainte. Așa cum spunem noi, „Oțelul nu minte”.”

Vescovo, fondatorul companiei de explorare Caladan Oceanic, și o echipă de la EYOS Expeditions au făcut șase scufundări în opt zile în căutarea navei, precum și a unei alte nave americane, Gambier Bay. Înregistrările anterioare care indicau locația navelor au fost inexacte, dar echipa a fost ajutată de un sistem solar cu scanare laterală construit la comandă, precum și de cercetări exhaustive.

Vescovo a calificat drept o „onoare” găsirea navei, spunând într-o declarație că localizarea i-a oferit echipei șansa „de a reda povestea ei de eroism și datorie”.
„În vremuri dificile, este important să reflectăm la cei care au sacrificat atât de mult, de bunăvoie, în vremuri și mai dificile, pentru a ne asigura libertățile și modul de viață”, a spus el.

„Rămân mereu înmărmurit de curajul extraordinar al celor care au luptat în această bătălie împotriva unor șanse cu adevărat copleșitoare – și au câștigat.”

Și a declarat pentru CNN că nici măcar nu au fost siguri că excursia va reuși.

„Sammy B este o navă mică, în comparație cu navele militare, și nu eram foarte siguri că o vom putea găsi în oceanul vast și extrem de adânc în care s-a scufundat. Dar, cu perseverență, o analiză istorică excelentă și o mulțime de tehnologie de adâncime și de muncă grea, am reușit să o găsim și să oferim o mare oportunitate de a spune povestea ei uimitoare”, a spus el.

„Este incredibil de emoționant să găsești o epavă pe fundul oceanului adânc, având în vedere toate dificultățile în încercarea de a le găsi. Este un privilegiu imens să fii prima persoană care le vede după ce s-au scufundat în luptă în urmă cu aproape 80 de ani.”

Kelvin Murray, liderul expediției și director al operațiunilor de expediție și al proiectelor submarine pentru EYOS, a declarat:

„Ca întotdeauna, a existat un efort incredibil și dedicat al întregii echipe – echipajul navei, echipa de submarin, istoricii și alți specialiști. Folosind o combinație de muncă de detectiv și tehnologie inovatoare, toată lumea a colaborat pentru a dezvălui locul de odihnă final al acestei nave tenace.

„A fost o expediție provocatoare, palpitantă și emoționantă, una care recunoaște navele și marinarii din toate națiunile care au luptat atât de mult în timpul acestei bătălii. Suntem cu toții mândri de ceea ce s-a realizat și umiliți de ceea ce am văzut.”

sursa foto: Captură video

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Jurnalism de calitate ca de obicei…. “Cea mai adânca epava”???? Pe bune? Așteptăm ci nerăbdare ca t a pa lângă sa angajeze și “jurnaliști” absolvenți de 10 clase…

    • Iar in poza este Yamato…

    • Da’ de 6 kilometri dub Pacific ce zici?
      Si te astepti ca pe la ziare sa se angajeze oameni xare au cat de cat un nivel de intelegere a cuvintelor.
      Ca nu le-a placut matematica / stiintele exacte / treaca-mearga…
      Dar sa ramai in formularile sau topica sugerate de Google translate – la urma urmei, un instrument ajutator excelent, dar perfectibil – denota un deficit de cultura.

    • Nu stiam nici ca „cea mai înaltă așezare permanentă din lume, La Rinconada, în Anzii peruani, are 5.100 de metri”. Presupun ca te plimbi printre cladiri atat de inalte acolo incat zici ca strabati vai muntoase.

  2. cea mai adanca epava…. limba romana e optionala sau cum?

    • 👍

  3. „Exploratorii au descoperit cea mai adâncă epavă din lume..” …. mai usor cu limba romana pe scari, c-o spargeti!

    • Nu au gresit chiar asa de grav. Daca exploratorii sunt politistii bulgari iar epava e la Targsor, ceva adevar e si in afirmatia ca ar fi cea mai adâncă.