G4Media.ro

Explicații de la Ministerul Sănătății: Ce înseamnă eficacitate 95% la un vaccin…

sursa foto: Comisia Europeană / Facebook

Explicații de la Ministerul Sănătății: Ce înseamnă eficacitate 95% la un vaccin – risc de 20 de ori mai mic de a dezvolta COVID-19 simptomatic

Ministerul Sănătăţii a explicat, luni, că eficacitate de 95% a unui vaccin împotriva noului coronavirus înseamnă că, prin comparaţie cu o persoană nevaccinată, o persoană imunizată are un risc de 20 de ori mai mic să dezvolte COVID-19 simptomatic.

Potrivit ministerului, eficacitatea unui vaccin arată cu cât scad cazurile de boală în populaţia vaccinată, comparativ cu populaţia nevaccinată.

„‘Eficacitate 95%’ nu înseamnă, cum poate ar fi uşor de crezut, că în 5% din cazuri vaccinul dă greş şi e inutil. De fapt, ‘Eficacitate 95%’ înseamnă că, prin comparaţie cu o persoană nevaccinată, o persoană vaccinată are un risc de 20 de ori mai mic să dezvolte COVID-19 simptomatic. Cum se ajunge la această estimare a eficacităţii? Prin studii clinice”, a precizat Ministerul Sănătăţii, pe pagina de Facebook.

Ministerul a indicat în acest sens studiul clinic care a stat la baza aprobării vaccinului Pfizer BioNTech şi care a urmărit 43.448 de persoane, împărţite în două grupuri: unul a cuprins persoane cărora le-a fost administrat vaccinul şi celălalt persoane cărora le-a fost administrat placebo (o soluţie salină).

„În ambele grupuri, injecţiile au fost administrate la 21 de zile distanţă. Unul din obiectivele principale ale studiului a fost să determine eficacitatea vaccinului împotriva dezvoltării COVID-19 simptomatic, la cel puţin 7 zile de la administrarea celei de-a doua doze. S-a observat că din cele 21.720 de persoane care au primit vaccinul, doar opt au dezvoltat simptome specifice COVID-19, fiind confirmate prin testare RT-PCR; din celelalte 21.728 de persoane care au primit placebo (soluţie salină), 162 au dezvoltat simptome specifice COVID-19, fiind confirmate prin testare RT-PCR”, a arătat Ministerul Sănătăţii.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. In sfârșit cineva care a reușit sa interpreteze și sa ne spună ceva mai clar și pe întelesul tuturor ceea ce e e scris in acele white papers ale vaccinului.
    Pe scurt vaccinurile practic suprima simptomele cele mai grave ale infectiei.

  2. Frumoasa e limba de lemn a științei.

  3. Partea cea mai interesantă e că din cei care s-au îmbolnăvit și au avut simptome, niciunul nu a avut forma severă de covid. Adică chiar dacă ești unul din ghinioniștii care au simptome, nu ajungi la terapie intensivă. La cum încercăm să ne ferim toți de spitale, e un rezultat excelent.

  4. Ministerul explica dupa zvonuri.

  5. Explicand mai simplu : eficacitate de 95% inseamna ca 95% din cei vaccinati nu fac forme clinice de boala (atat timp cat sunt protejati de anticorpi, bineinteles), iar 5% vor avea semne clinice (forme usoare, din fericire, dupa cum arata studiile). De aici rezulta cifra de 20, adica un risc de 20 de ori mai mic de a te imbolnavi daca esti vaccinat.

    PS Din pacate nu se stie inca daca printre cei 95% care nu se imbolnavesc, nu exista forme asimptomatice (purtatori sanatosi), care pot transmite, cum spunea ministrul intr-o interventie anterioara cu « purtarea mastii si dupa vaccinare ».