G4Media.ro

EXCLUSIV Marian Burcea, fost președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate…

Marian Burcea, directorul CNAS, este adus, impreuna cu mai multe persoane, la Curtea de Apel Bucuresti cu propunere de arestare preventiva intr-un dosar de deturnare de fonduri, vineri, 1 septembrie 2017. Inquam Photos / Alexandru Busca

EXCLUSIV Marian Burcea, fost președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate trimis în judecată de DNA, este singurul candidat la postul de manager al Spitalului de Oftalmologie / Burcea: Sunt nevinovat. La rugămintea colegilor mi-am luat și această corvoadă

Marian Burcea, fost președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate în timpul Guvernului Grindeanu, trimis în judecată în dosarul decontărilor fictive, este singurul candidat la postul de manager al Spitalului de Oftalmologie din București. Dosarul său de candidatură a fost validat de comisia de concurs, iar în 16 decembrie urmează să-și prezinte proiectul de management. Contactat de G4Media.ro, Marian Burcea a susținut că este nevinovat și că și-a „luat corvoada” de a deveni manager al spitalului, la rugămintea colegilor, care i-au spus că nu are cine altcineva să își asume această responsabilitate.

De altfel, Burcea, în vârstă de 63 de ani, este în prezent manager interimar al spitalului, numit în luna septembrie a acestui an de ministrul Sorina Pintea. Anterior, a ocupat funcție de director medical al spitalului.

Marian Burcea a precizat, pentru G4Media.ro, că dosarul în care este trimis în judecată este în camera preliminară de un an și jumătate și că, din punctul său de vedere, acesta va fi restituit procurorilor, pentru că „nu există nicio probă”. Burcea a spus că este învinuit pentru că, în 2017, în calitate de președinte al CNAS, i-ar fi „lăsat să fure pe unii care furau din 2014 și care erau supravegheați de SRI”.

„Înainte de nenorocirea aceasta, procurorul-șef al DNA de la acea vreme le-a cerut procurorilor, într-o ședință, să nu mai stea cu fundul pe dosare, și doamna Mirică m-a găsit pe mine”, a mai spus Burcea.

Marian Burcea a susținut că este „imoral” ceea ce i s-a întâmplat, că este nevinovat, „singura vină” fiind că a stat 100 de zile în funcția de președinte al CNAS, unde a acceptat să fie numit ca să ajute oameni. „M-am dus să ajut oameni, nu am luat o apă minerală de la nimeni. Dimpotrivă, am plătit eu din buzunar apă și cafea pentru protocol”, a adăugat acesta.

„Cine fură trebuie să plătească, dar nu un om care nu a făcut nimic. Toată cariera mea este fără pată, am mii de pacienți operați. Am 63 de ani, până acum nu am fost niciodată într-o sală de judecată”, a subliniat Burcea.

Întrebat dacă este moral să devină manager de spital în condițiile în care este trimis în judecată într-un caz de fraudare a banilor din sănătate, Marian Burcea a susținut că și-a depus candidatura la rugămintea colegilor.

M-au rugat toți colegii, au spus că trebuie să fiu eu, că altfel nu are cine. (…) Nu sunt condamnat, nu știu dacă dosarul va ajunge în instanță. La rugămintea colegilor mi-am luat și această corvoadă”, a afirmat Burcea.

Întrebat de ce nu a așteptat totuși ca instanța să se pronunțe, Marian Burcea a replicat: „Dacă așteptam dosarul, dacă trece de camera preliminară, eu nu mai apuc”.

Potrivit Regulamentului de concurs, condițiile pe care persoanele care candidează la postul de manager al spitalului trebuie să le îndeplinească sunt următoarele: cunosc limba română, scris și vorbit; sunt absolvenți ai unei instituții de de învățământ superior medical, economico-financiar sau juridic; sunt absolvenți ai unor cursuri de management sau management sanitar, agreate de Ministerul Sănătății și stabilite prin ordin al ministrului Sănătății, ori sunt absolvenți ai unui masterat sau doctorat în management sanitar, economic ori administrativ organizat într-o instituție de învățământ superior acreditată, potrivit legii; au cel puțin 2 ani vechime în posturi prevăzute cu studii universitare de ,ungă durată, conform legii; nu au fost condamnate pentru săvârșirea vreunei infracțiuni comise cu intenție, cu excepția situației în care a intervenit reabilitarea; sunt apte din punct de vedere medical (fizic și neuropsihic); nu au împlinit vârsta standard de pensionare.

Anul trecut, Burcea a fost președintele uneia dintre cele două comisii de la București în fața cărora tinerii medici au dat examenul de specialitate în oftalmologie, a scris la acea vreme Edupedu.ro.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au anunțat pe 13 iulie 2018 că Marian Burcea a fost trimis în judecată, alături de 90 de persoane, “în legătură cu desfășurarea de activități ilicite prin care sume de bani în valoare de peste 20 milioane lei (4,5 milioane euro) din fondurile Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (C.S.A.M.B.) au fost fraudate prin decontarea nelegală a unor servicii de îngrijiri medicale la domiciliu fictive.”

Marian Burcea a fost trimis în judecată cu acuzațiile de constituire a unui grup infracțional organizat, folosirea influenței în exercițiul funcției de conducere din cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii de foloase necuvenite, abuz în serviciu.

Marian Burcea fusese numit președinte la CNAS de către premierul Sorin Grindeanu, iar anterior a fost director general adjunct al Casei de Asigurări de Sănătate a armatei (OPSNAJ).

Marian Burcea, de specialitate medic oftalmolog, este general de brigadă medic în rezervă și conferențiar universitar doctor la la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București. El a mai ocupat și postul de director medical la Spitalul de Oftalmologie.

Conform declarației de avere completată în septembrie acest an, Marian Burcea deține jumătate dintr-un apartament de 110 mp. în București, are aproximativ 100.000 de lei în conturi, iar în anul precedent a obținut următoarele venituri nete: 105.460 de lei de la Spitalul de Oftalmologie, 55.047 lei de la UMF „Carol Davila” și pensia de la Ministerul de Interne de 102.700 lei.

Marian Burcea este, potrivit declarației de interese, vicepreședinte al Societății Române de Oftalmologie, delegat național al Boardului European de Oftalmologie și membru în Colegiul Medicilor din România.

Foto: Marian Burcea / sursa: Inquam Photos / Alexandru Busca

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Cata ipocrizie! Asdar, el se „sacrifica” pentru a ocupa functii de conducere! Pentru binele nostru, fireste. Dupa ce s-a sacrificat la CNAS pentru un tun de 4,5 mil euro, acum se va sacrifica in continuare la conducerea unui spital prosper din centrul capitalei.

    Ministerul Sanatatii uita ca, potrivit legii 95/2006, la conducerea spitalelor pot fi si firme, nu neaparat manageri persone fizice. A facut cumva spitalul licitatie pentru firmele care vor sa ocupe functia de manager?

  2. Am depus o sesizare la Guvern privind modul in care Burcea Marian a fraudat, in 2018, examenul pentru functia de director medical. Examenul nu a avut bibliografie, tematica si teme de proiect, ele fiind absolut obligatorii conform regulamentului de conurs.

    http://www.mediafire.com/file/esrj23fy2pplk1j/sesizare_burcea.pdf/file

  3. Jegul ăsta nenorocit miroase a corupție de la depărtare. Sper să ajungă la pușcărie și cu averea confiscată.

  4. Sa nu te iei, acum, si de „profesionistii” din justitie, care de 30 de ani nu fac nimic pentru o durata rezonabila a proceselor!?! Mortii maicu-sii rumanski caracter …

    Daca am fi avut o justitie schioapa dar totusi functionala, i se judeca omului procesul, avea condamnarea si nu ne mai inoportuna cu sacrificiul suprem la care zice ca s-a anagat. Sau poate invers.

    Asa insa … voi, aia din justitie, mai lasati varsta de pensionare si indemnizatiile si mai zbateti-va si pentru scurtarea duratei proceselor contribuabililor (adica a viermilor alora care va platesc!)

  5. Altul nevinovat si cum morti vostri ati falimentat tara bai jegurilor daca toti sunteti ne vinovati f……. rasa in gura de comunisti voi corupti produceti mai mare paguba intro tara decit teroristi

  6. FNUASS este furat sistematic . Iar acolo sint bani publici luati cu japca legala .
    Cetateanul trebuie sa aibe libertatea sa se asigure medical la orice asigurator si la oriciti asiguratori vrea . Obligativitatea contributiei la FNUASS este rodul unei gindiri comuniste si constipate .

  7. Bineinteles ca este moral sa candideze si sa si castige concursul!

    1. Este persoana in activitate in acel spital universitar/cliniccu cel mai inalt grad medical, cel mai inalt grad academic profesor univetsitar sef catedra, cazuistica extinsa si complexa, experienta management sanitar

    2. Nu este vinovat de absolut nicio incalcare a legii, nu exista nicio condamnare penala la adresa sa

    3. Nu exista nicio cauza de malpraxis sau raspundere civila medicala impotriva sa.

    4. Nu are niciun drept civil profesional limitat sau interzis.

    Despre prezumtia de nevinovatie inca nu a auzit societatea statului de drept?